Nincs mese, ezt rengeteg magyar gazdának meg kell lépnie, különben baj lesz

Nincs mese, ezt rengeteg magyar gazdának meg kell lépnie, különben baj lesz

agrarszektor.hu
Az üvegházhatású gázok (ÜHG) globális kibocsátásának közel hetedéért az állattenyésztés felelős, ami főként az emésztésből eredő gázokból, a trágyakezelésből, a takarmánytermésből és az energiafogyasztásból ered. Az állattenyésztésben keletkező üvegházhatású gázok legnagyobb részét, kb. a felét pedig a metán teszi ki. Éppen ezért a mezőgazdaság fenntartható működésének egyik alapja az ÜHG csökkentése, ehhez viszont ismerni kell az adott gazdaság kibocsátását.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A K&H-nak az Agrárközgazdasági Intézettel közösen létrehozott agrár-szén-dioxid-kalkulátorával már azt is ki lehet számolni, hogy mekkora karbonlábnyoma van az adott állattenyésztő gazdaságnak, így erősítve tudatosságukat és segítve a zöldgazdaságra való átállást. A KSH 2023-as felmérésének előzetes adatai szerint Magyarországon az összes mezőgazdasági vállalkozásokon belül az állattenyésztők aránya 14 százalékot tesz ki. A K&H agár-hitelportfólióban ez az arány az országos átlagnál jóval magasabb, 43 százalék - írja a Világgazdaság,

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) 2013-as, legszélesebb körben alkalmazott becslése szerint az állattenyésztés felelős az ÜHG globális kibocsátásának 14,5 százalékáért. Ennek a metán teszi ki a legnagyobb részét a maga 44%-ával, a fennmaradó rész szinte egyenlő arányban oszlik meg a dinitrogén-oxid és a szén-dioxid között (29 és 27 százalék). A gazdaságok karbonlábnyomának csökkentése tehát nagyon fontos feladat, de ehhez elengedhetetlen, hogy a pontos számokkal tisztában legyünk. A kulcs az alkalmazkodáson van, a pontos számok ismeretében pedig már célzottan el lehet indulni a csökkentés útján. 

Tapasztalataink szerint ez az adatalapú megközelítés még hiányzik a hazai gyakorlatból, ezért kibővítettük az ingyenesen elérhető agrár-szén-dioxid- kalkulátorunkat, hogy az állattenyésztőknek is jó kiindulási alapot tudjunk biztosítani a számszerűsítéshez

- hangsúlyozta Demeter Zoltán, a K&H agrárüzletágának vezetője. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?