Siker és komoly kihívások - Milyen évet jósolnak a gazdáknak?

agrarszektor.hu
Mozgalmas és sikeres évet zárt tavaly a magyar mezőgazdaság, de idén is sok kihívással kell szembenéznünk - fogalmazott Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, a szervezet évindító sajtótájékoztatóján. A kamara elnöke uniós kitekintésében több szempontból is kiemelkedőnek értékelte a hazai agrárium tavalyi teljesítményét, és több, idén aktualizálódó változásról is tájékoztatott.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A múlt év elég sok kihívás elé állított bennünket, de nyugodtan kijelenthetjük azt, hogy nem volt sikertelen a 2015-ös esztendő - mutatott rá Győrffy Balázs a NAK évindító sajtótájékoztatóján. Sok olyan feladatot tudtunk eredményesen végrehajtani, amely érdemben befolyásolta a gazdaságban élők mindennapjait - tette hozzá.

Az első említésre méltó dolog az egységes kérelmek új támogatási rendszere volt, amely komoly fejtörést okozott nemcsak a gazdálkodóknak, hanem azoknak a szervezeteknek is, amelyek valamilyen formában kapcsolódnak a közös uniós politika ezen eleméhez - hívta fel a figyelmet a NAK elnöke. Az uniós országok többségében az átállás nem volt problémamentes, Nagy-Britanniában például összeomlott a rendszer, és egy időre át kellett térni a papíralapú kérelembeadásra.

Magyarországról viszont elmondhatjuk, hogy uniós szinten is kimagaslóan jól teljesített, ugyanis mi voltunk az egyetlen olyan tagállam, amelyik 8 jogcímben is előleget fizet, és ez versenyelőnyt jelent a magyar agrárium szereplői számára - mondta Győrffy Balázs. Számokban kifejezve 400 milliárd forintot tett ki a 180 ezer gazdálkodó által beadott kérelem, ebből 140 ezer gazdálkodónak a falugazdászaink adták be az egységes kérelmet. Ez a 2014-es évhez hasonlóan, 80 százalékos segítségnyújtást jelent.

A kamara elnöke szerint az új támogatási rendszer nemcsak adminisztratív feladatokat jelent, az új információk ismerete, minél gyorsabb és pontosabb elsajátítása szintén versenyelőnynek számít a többi ország gazdálkodóihoz képest. Ezért a NAK tavaly több fórumot is szervezett, továbbá kiadványokat adott ki és kézikönyveket jelentetett meg. Márciusban egy újabb kézikönyvvel fogunk jelentkezni, amely a gyakorlati oldalról mutatja be a közvetlen támogatások rendszerét - fogalmazott Győrffy Balázs.

50 ezerből ezer esetet utasítottak el a kamarai földbizottságok

2014 májusa óta a NAK látja el a korábbi földbizottsági feladatokat. Tavaly mintegy 50 ezer adásvételi szerződés került a kamara megyei elnökségei elé, ebből ezer olyan eset volt, amelyben a kamara elutasította a benyújtott kérelmet.

A visszautasítás oka legtöbbször az elővásárlási jog visszaélésszerű gyakorlása, az életvitelszerű tartózkodás hiánya, az aránytalanul alacsony vagy magas ár, a spekulatív céllal történő vásárlás, illetve a különböző jogszabály-megkerülés, illetve a tulajdonszerzési korlátozás megkerülése voltak.

A NAK a Vidékfejlesztési Program pályázat-előkészítő munkacsoportjában is helyet kapott, de a GINOP munkacsoportban is részt tudunk venni - emelte ki a kamara elnöke. Tavaly csaknem 250 jogszabály vonatkozásban, illetve több tucat törvény vonatkozásában adtunk ki véleményt, amivel a jogalkotói munkát kívánjuk minőségében javítani, ha lehet - tette hozzá.

Jön a kártyaalapú őstermelői igazolvány

Január 1-jén lépett hatályba az őstermelői igazolványokról szóló kormányrendelet, ezentúl az igazolványok fizikai megjelenése kártyalapú lesz. A kártyaalapú rendszer szigorúbb ellenőrzési lehetőséghez juttatja majd a hatóságokat, ezért a NAK érdemi gazdaságfehérítő reakcióra számít, emellett a szervezet az adminisztrációs terhek csökkenését, és az őstermelők beazonosíthatóságát várja a módosítástól.

Győrffy Balázs hozzátette: az év első felében várhatóan elkészül egy olyan okostelefonon használható alkalmazás, amellyel ellenőrizni lehet az őstermelői igazolványok érvényességét és hátterét. Az igazolványt továbbra is a falugazdászoknál kell igényelni, viszont az új kártya most már nem három, hanem öt évig érvényes. Az sem változik, hogy továbbra is évente, a falugazdászoknál kell érvényesíteni az őstermelői tevékenységet.

 Az ideiglenes őstermelői igazolványok helyett, a gazdálkodók 60 napon belül kaphatják meg a végleges igazolványukat.

Tavaly novemberben jelent meg az a rendelet, amely alapján megkezdtük a névjegyzéki szaktanácsadói regisztrációt - fogalmazott Győrffy Balázs. Egy elektronikus névjegyzékkezelő rendszert alakítottunk ki, amivel szeretnénk az elérhetőséget is megkönnyíteni, hiszen elektronikus úton hozzá lehet férni ehhez az adatbázishoz. Megalakult a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság, amelynek a kamara látja el a titkári feladatait, és kidolgoztuk egy, az ágazathoz kapcsolódó tudásátadás, szakmai koordinációk ellátását biztosító tervet is, az Országos Tudásátadási Koordinációs Központ koncepcióját.

Jöhet az országos jégeső-elhárító rendszer? 

Úgy tervezzük, hogy 2017. január 1-jével elindul egy országos talajgenerátoros jégeső-elhárító rendszer, amelynek mind a kiépítésében, mind a működtetésében részt kívánunk venni. Amennyiben erre lesz pályázati lehetőség, akkor uniós forrásból szeretnénk megvalósítani az elképzelést - jegyezte meg a NAK elnöke.

Nem a biztosítás a fő profilunk, de azt látjuk, hogy ezen a területen tudunk érdemi szolgáltatásokat nyújtani a tagságnak - véli Győrffy Balázs. Ezért létrehoztunk egy saját biztosításközvetítő céget, amely a biztosítókkal közösen már több terméket ki is dolgozott. A konstrukciók kialakításánál igyekszünk szem előtt tartani a tagság igényeit és a lehető legkedvezőbb ajánlatot kiharcolni számukra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?