Megszólaltak az agrárium nagyágyúi: kemény év elé néz a magyar mezőgazdaság

Megszólaltak az agrárium nagyágyúi: kemény év elé néz a magyar mezőgazdaság

agrarszektor.hu
Világméretű gazdasági válságot robbantott ki a koronavírus-járvány, amely a magyar agrárgazdaságra is drasztikus hatást gyakorolt. Az ágazat csúcsszakértői szerint összességében a magyar agrárium rövid távon biztosan veszít, de hosszú távon, ha értékesen használja fel a mostani helyzetben szerzett tapasztalatokat, akkor nyerhet is a koronavírus-járvány okozta válsággal - hangzott el a Portfolio Csoport online agrárkonferenciáján.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nagyon nehéz általánosságban bármit is mondani, hiszen minden szektort teljesen másképp érintett a koronavírus-járvány, a HORECA szektorba szállítók például azonnal komoly problémákkal szembesültek, emellett voltak olyan exportpiacok, amelyek egyik napról a másikra bezárultak - mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke Portfolio Csoport online agrárkonferenciáján. Mostanra valamilyen szinten elkezdett konszolidálódni a helyzet, de a gazdákat jelenleg az aszály sokkal jobban foglalkoztatja, mint a vírusválság - hangsúlyozta. Hozzátette, most még nehéz megbecsülni a károkat, mert nem biztos hogy látjuk a végét ennek az egész helyzetnek, és azt sem tudhatjuk, melyik kárt, melyik az agrárgazdaságot érő negatív hatás okozta (afrikai sertéspestis, madárinfluenza, koronavírus-járvány, aszály, fagykár).

 Azok, akik ma talpon vannak, azok talán a koronavírus miatt már nem fognak becsődölni.

Győrffy Balázs arra is kitért, hogy attól, hogy a munkanélkülés a koronavírus-járvány miatt megnövekedett hazánkban, nem lesz, aki leszedje a gyümölcsöt és zöldséget a magyar földeken, ezért is volt szükség az idénymunkásokra. 

Remélem, hogy ebben a mostani helyzetben jól reagáltunk le bizonyos szituációkat, és szeretném azt hinni, hogy lehetőségek is vannak a koronavírus-járvány okozta válságban, nem csak veszteségek.

Csányi Attila, a Bonafarm Csoport vezérigazgatója szerint abszolút értékben nyilván rosszabbul áll most a magyar mezőgazdaság, mint a koronavírus-járvány megjelenése előtt, de úgy tűnik, néhány iparágnak sikerült jobban átvészelnie a válságot, ugyanakkor például a HORECA szektorba szállítókat nagyon megviselte. Márciusban voltak olyan hetek, illetve napok, amikor a karácsonyi szezont meghaladó vásárlások voltak Magyarországon, mostanra azonban a fogyasztók alapvetően az olcsóbb termékeket vásárolják, erősödtek a diszkontcsatornák, és emiatt nem csak hazánkban, de Európában is jelentős készletek halmozódtak fel. 

Az ember azt gondolná, hogy az a mennyiség, ami kiesett a HORECA szektorból, valahol meg kellett volna jelenjen, de ez nem így történt, azt azonban egyelőre még nem lehet tudni, hogy mi ennek az oka

 - tette hozzá a vezérigazgató. Kiemelte, hogy a együtt kell működni a kiskereskedelemmel azért, hogy a külföldön felhalmozódott dömpingáru ne kerüljön be hazánkba, vagy ha mégis, akkor ne irreálisan alacsony áron próbálják meg eladni azt a kereskedők. A koronavírus-járvány tanulsága Csányi Attila szerint az lehet, hogy felértékelődnek a különböző online és elektronikus megoldások. Ugyanakkor az biztos, hogy nehéz éve lesz most az agráriumnak, de hosszú távon akár nyerhetünk is a koronavírus-válsággal.

A magyar agráriumot egy csapátsorozat jellemzi az utóbbi években, ami az afrikai sertéspestis megjelenésével kezdődött, aztán megjelent a madárinfluenza, és úgy tűnik egyiknek sincs még vége - hangsúlyozta Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója. Mindezek ellenére a koronavírus előtti helyzetben jó volt a kereslet például a tejre, a gabonára, mióta azonban megjelent a vírus, olcsóbb lett a tej, és nehéz eladni a sertéshúst. Érdemes odafigyelni a dömpingáru megjelenésére is, ami nagyon rossz hatással van az alapanyagárakra - tette hozzá. 

Az idei év évtizedes távlatban egy egész rossz évnek ígérkezik, ha mindent összeadunk, ráadául még a virusnak sincs vége. Kemény év vár a magyra mezőgazdaságra, és rövid távon biztosan veszteséges lesz, de ha vége a koronavírus-válságnak, akkor biztosan erősödni fog majd a hazai agrárium.

Vírusok árnyékában éljük az életünket, és úgy tűnik erre kell most berendezkednünk, hiszen itt van az afrikai sertéspestis, a madárinfluenza, a koronavírus kérdése, ráadásul a tavaszi fagykár és az aszály is komoly problémákat okoz a magyar mezőgazdaságnak - mondta Nagy István agrárminiszter. Hozzátette, a koronavírus-válság rövid távon visszaesést, de hosszú távon megerősödést hozhat a magyar agrárium számára. Az alapvető szabály mindig az, hogy a gazdáknak kedvező döntéseket hozzanak, így a kifizetésekkel kapcsolatban kiemelte, hogy ha probléma lesz, akkor fel kell készülni arra, hogy az előleg mértékét növelni fogják. Az új Közös Agrárpolitikáról az agrárminiszter úgy nyilatkozott, szerinte most több esély van arra, hogy nem egy, hanem kettő év lesz az átmeneti időszak. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója kitért arra, hogy több szektorra is negatív hatással volt a koronavírus-járvány megjelenése, de összességében a magyar mezőgazaság némi tapasztalatot is szerzett a válsággal. Ilyen például az is, hogy a hatékonyságot növelni kell, a munkaerő még mindig komoly probléma a hazai agrárium számára, illetve talán az egyik legnagyobb tapasztalt, hogy mennyire jelentős Magyarország exportkitettsége.

Képesnek kell lennünk arra, hogy fejlesszük a hatékonyságot, mert nem fordulhat elő olyan, hogy más országoknak vannak kitéve a hazai piacok. Nagyobb lépésekben kellene az önállósodás felé haladnia a magyar mezőgazdaságnak mind piaci, mind termelési, mind pedig feldolgozási oldalról.

A vezérigazgató tájékoztatott róla, hogy a KITE Zrt.-nél azt tapasztalták, hogy hosszú távon sokkal több digitális eszközt kellene használni, hiszen kereskedeni, illetve megrendelést is lehet rögzíteni ezeken a platformokon. Kiemelte, hogy a cég most már gyakorlatilag 100 százalékban kiszállítja az árut a vevőknek, holott a koronavírus-járvány előtt sokan bementek érte a telepekre, ez mára megváltozott. Azzal kapcsolatban, hogy mire számíthatunk a jövőben elmondta, 

összességében a magyar agrárium rövid távon veszít, de hosszú távon, ha értékesen használjuk fel a tapasztalatokat, akkor nyer a koronavírus-járvány okozta válsággal.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?