Most minden kiderül: súlyos milliárdokról döntenek Lázárék

agrarszektor.hu
Március 25-én átadta a Miniszterelnökségnek a lezárható agrár-környezetgazdálkodási (akg) és ökológiai támogatási kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). Az akg-ban a meghatározott keretnél háromszor több, csaknem 500 milliárd forintnyi támogatási igény érkezett, míg az öko-jogcímnél a kérelmek nagyjából megfelelnek az 51,5 milliárdos meghirdetett támogatási összegnek. A Miniszterelnökség várhatóan néhány napon belül meghatározza azokat a ponthatárokat, amelyek alapján eldől, mely pályázók kaphatnak támogatásokat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mind az akg-nál, mind az ökogazdálkodási jogcímnél március 25-én adta át a pályázatokat kiíró Miniszterelnökségnek a lezárható támogatási kérelmeket az MVH - nyilatkozta az agrárszektorhu-nak Gyuricza Csaba, az MVH elnöke. Mint ismert, a Miniszterelnökség mindkét felhívást tavaly ősszel jelentette meg az új Vidékfejlesztési Programban. A gazdálkodók - meghosszabbított határidővel -november 7.-december 31. között nyújthatták be az MVH-hoz kérelmeiket, amelyekkel az agk-nál összesen 158,6 milliárd, az ökogazdálkodásnál 51,5 milliárd forintra pályázhattak.

Az akg-s felhívásra 18 168-an nyújtottak be kérelmet és összesen 1,242 millió hektárra kértek támogatást. Ökogazdálkodási forrásokat pedig 2232-en igényeltek 136 ezer hektárnyi területre. A két jogcím lényege, hogy a termelőknek 2016. január 1. és 2020. december 31. között kell agrár-környezetgazdálkodási, illetve ökológiai gazdálkodási többlet tevékenységeket vállalniuk annak érdekében, hogy a kiírt uniós vidékfejlesztési támogatásokhoz hozzájussanak.

Gyuricza Csaba tájékoztatása szerint az MVH március 25-ig azokat a támogatás kérelmeket adta át a Miniszterelnökségnek, amelyeket a gazdálkodók hibátlanul nyújtottak be, illetve nem érintettek adategyeztetéssel, vagy a hivatal az előírt hiánypótlásokat fel tudta dolgozni. Így eddig az akg-nál a támogatási igények 80 százaléka (14 432 kérelem), az öko-jogcímnél 76 százaléka (1716 kérelem)került át a minisztériumhoz. Az MVH a fennmaradó kérelmeket folyamatosan, a következő napokban dolgozza fel és adja át a Miniszterelnökségnek - tette hozzá Gyuricza Csaba.

MTI-fotó: Tréba Ákos

Mindkét pályázatnál az MVH a kérelmek befogadásáért és feldolgozásért felel, míg a tényleges támogatási döntéseket az irányító hatóságként működő Miniszterelnökség hozza meg. Ez annyit jelent, hogy a tárca rangsorolja a pályázatokat, illetve határozza meg azokat a pontszámokat, amelyek alapján eldől, mely gazdálkodók kaphatnak támogatásokat, melyek nem. A pontszámokra vonatkozó döntések várhatóan néhány napon belül megszületnek - tudtuk meg.

Korábbi nyilatkozatok szerint az ökogazdálkodási jogcímnél a támogatási igények nagyjából lefedik az 51,5 milliárdos meghirdetett keretet, így itt a pályázók zöme jó eséllyel számíthat arra, hogy vidékfejlesztési forrásokhoz jut. Az akg-nál viszont az 500 milliárd forinthoz közelítő összigény csaknem háromszor haladja meg a 158,6 milliárdos, előirányzott támogatási összeget, ami azt jelenti, hogy - elsősorban az úgynevezett horizontális szántó tematikus előíráscsoportnál - a pályázók egy része valószínűleg nem juthat majd támogatásokhoz.

A nyertes gazdálkodóknak mind az akg-nál, mind az ökogazdálkodási jogcímnél az idei egységes elektronikus kérelmekben kell majd benyújtaniuk első éves kifizetési kérelmeiket - közölte Gyuricza Csaba. Az ez évi kérelem-beadási időszak - hasonlóan az elmúlt évihez - április elején indul, a szankciómentes benyújtási határidő pedig előreláthatóan május közepén jár le.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02