Közel lehet a dollár gyors esésének a vége

agrarszektor.hu
Közelít egy kritikus zónához a dollár az euróval szemben, amely a következő napokban-hetekben első körben megállíthatja a zöldhasú mélyrepülését és ugyanez a helyzetkép látszik a dollárindexnél is. Nem állítjuk, hogy ne tudna tovább esni idővel a dollár, de előbb ezeken a kritikus tartományokon át kell jutnia. Mindez a forint szempontjából azt jelenti, hogy tovább süllyed még egy kicsit az árfolyam a mostani 265 körülről, de azért lassan érdemes lehet meggondolni egy kis dollárvételt - írja a Portfolio.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az, hogy az Obamacare lecserélésére indított Trump-próbálkozások kudarcba fulladtak, azt jelenti, hogy egyelőre ebből az irányból nincs érdemi további költségvetési mozgástér a radikálisnak beharangozott amerikai társasági adócsökkentés végrehajtására. Márpedig ha ez a gazdaságélénkítő (és inflációfelpörgető szándékú) lépéssorozat elmarad, akkor nagy kérdés, hogy a Fed mikor és milyen ütemben tud kamatot emelni. Éppen ezek a kamatemelési várakozások árazódnak most ki és ez a dollár euróval szembeni esésének egyik fő mozgatórugója. A piac jelenleg már idénre csak 50 százalék alatti eséllyel áraz egy újabb kamatemelést, miközben a legutóbbi Fed-prognózis még két ilyen lépést vetített előre 2017-re.

A devizapár másik lábát, az eurót viszont két fontos tényező is hajtotta eddig. Egyrészt az, hogy az Európai Központi Bank felől olyan üzeneteket kapott a piac, hogy idővel elkezdi majd visszafogni a havi 60 milliárdos eszközvásárlási programját a jegybank (itt voltak persze kommunikációs zavarok, a piac pedig előreszaladt), másrészt a német-francia tengely láthatóan elköteleződött az eurózóna integráció mélyítése (közös eurózóna költségvetés, pénzügyminiszter) mellett. Utóbbi a fizetési övezet szerkezeti gyengeségeinek kiküszöbölése miatt vonzóvá teszi a zónát számos nagybefektető felé, miközben egyébként is folyó fizetési mérleg többlete van a zónának a világ többi részével szemben.

Az euró hirtelen jött ereje azonban kezd kellemetlen lenni számos európai vállalatnak és az EKB-nak is, mivel veszélyezteti az inflációgyorsulás képét, így könnyen lehet, hogy Mario Draghi a holnapi kamatdöntési sajtótájékoztatón igyekszik majd a nagyon laza monetáris politika fenntartása melletti elkötelezettséget mutatni. Ez könnyen hozhat egy kis euróesést, és a devizapár egyébként is közelít ahhoz a kritikusan erős ellenállási zónához (1,16-1,17), amelyen előbb meggyőzően át kellene jutnia ahhoz, hogy további euróerősödés előtt nyíljon meg a tér. Mindez tehát abba az irányba mutat, hogy közeledünk a dollár gyors esésének végéhez.

Közel lehet a dollár gyors esésének a vége

Közel lehet a dollár gyors esésének a vége

Közel lehet a dollár gyors esésének a vége

Bár az euró/dollár árfolyam még mehet felfelé, de azért közeledünk a fontos ellenállási zónához, a forint pedig 305-306 körül az utóbbi években jellemzően a gyengülés felé fordult (erre rásegíthet például egy MNB-s megszólalás is), így a 265 körülig, 2,5 éves mélypontra süllyedő dollár/forint kurzusban is idővel jöhet egy forintgyengülés, vagy dollárerősödés. Ehhez azonban egyelőre még csak közeledünk, lehet, hogy még a 260 alatti tartományt is "megnézzük", mielőtt ez bekövetkezik. Ebben a devizapárban technikai szintet most nehéz találni, mert csak azt láthatjuk, hogy a két évig jellemző 270 körüli támasz zónát látványosan letörte az árfolyam.

Közel lehet a dollár gyors esésének a vége

Címlapkép forrása: AFP Daniel Leal-Olivas

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?