Egyhónapos csúcsra ugrott a dollár a német választások miatt

agrarszektor.hu
Május óta nem látott mélypontra gyengült a forint hétfő este, majd kicsit visszakapaszkodott, de így is 311 közelében kezdi a keddi napot. Az esésnek vannak hazai és nemzetközi okai is, az észak-koreai konfliktus mellett az MNB swaptenderei is felelősek érte. Kedd reggel az ÁKK devizakötvény-cserével kapcsolatos bejelentése azonban alig mozgatta meg az árfolyamot - írja a Portfolio.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A forint árfolyama kedd délutánra 311 körül jár az euróval szemben, ami 0,2 százalékos gyengülést jelent tegnaphoz képest. 


Tovább erősödött a dollár az euróval szemben, az 1,18 alatti árfolyam már fél százalékkal marad el a hétfőitől. A szakértők ezt elsősorban annak tudják be, hogy a vasárnapi német választások utáni bizonytalan helyzet aggasztja a befektetőket, nem tudni még ugyanis, kivel tud majd kormányt alakítani Angela Merkel.

A forint versenytársai közül a lengyel zloty minimális, 0,1 százalékos gyengüléssel kezdte a napot az euró ellenében, míg a cseh korona stagnált. A feltörekvő piaci devizák közül az orosz rubel 0,2 százalékos erősödéssel kezdett a dollárral szemben, amit elsősorban az olajár emelkedése hajthat, a török líra 0,3 százalékot javított, míg a dél-afrikai rand 0,1 százalékkal gyengült az amerikai devizával szemben.

Tegnap este a klasszikus menekülődevizák mentek nagyot az észak-koreai hírek hatására. A japán jen ma is folytatja az erősödést, 0,2 százalékot javított a dollárral szemben, a svájci frank viszont már minimális korrekciót mutat.  

A makroadatok terén ma sem lesz túl sűrű a nap, elsősorban a jegybanki megszólalásokra lehet érdemes figyelni. Magyar idő szerint kedd este még Janet Yellen Fed-elnök is megszólal, de mellette is lesz több érdekesnek ígérkező nyilatkozat.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?