2023. szeptember 22. péntek Móric

Közel öthavi mélyponton a forint

agrarszektor.hu
Tovább veszít értékéből a forint. Az euróval szembeni árfolyam szerda délelőtt már a 312-es szintet közelítette - írja a Portfolio.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A forint legutóbb május közepén volt ennyire gyenge az euró ellenében.
Az utóbbi napok megint a dollár erősödéséről szóltak a devizapiacon, így az amerikai fizetőeszköz már az 1,18-as árfolyamtól is egyre jobban eltávolodik. Közben a forint piacán elromlott a hangulat, ami részben ezzel a nemzetközi fejleménnyel függhet össze, hiszen korábban az euró szárnyalásának egyik nagy nyertese volt a magyar deviza.

Az utóbbi napokban nagyjából a dollár erősödésével párhuzamosan kapcsolt esésbe a forint, ezért a dollár-forint árfolyam jobban mutatja az utóbbi napok mozgását. A dollár árfolyama tegnap 265 közelében is volt, de most is 264,6 körül jár. Ez egy hét alatt majdnem két százalékos forintgyengülést jelent, az utóbbi egy hónapban pedig 3,7 százalékkal került feljebb a jegyzés.

Megállíthatatlan a dollár, botladozik a forint

A forint versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezdte a napot, míg a fejlődő piacokon az orosz rubel 0,1 százalékot javított a dollárral szemben, a török líra 0,2 százalékkal gyengült, a dél-afrikai rand pedig 0,1 százalékkal gyengült.

Közben a dollár az euróval szemben is tovább erősödik, és újabb 0,2 százalékkal 1,177-ig került lejjebb az euró-dollár árfolyam. Így az utóbbi egy hétben egy százalékkal erősödött a dollár, szeptember eleje óta pedig 1,2 százalékos volt a felértékelődés. Közben a japán jen 0,2 százalékkal gyengült a dollárral szemben, míg a svájci frank 0,2 százalékot veszített az euróval szemben.

Megállíthatatlan a dollár, botladozik a forint

Ma délután Amerikából érkezik csak érdemi makroadat, a tartós fogyasztási cikkek rendelésállományát közlik. Ezt követően pedig magyar idő szerint este a Fed döntéshozóinak nyilatkozataira figyel majd a piac.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?