Felgyorsítják az agrártámogatási előlegfizetéseket

agrarszektor.hu
Felgyorsítják az agrár- és vidékfejlesztési uniós támogatások előlegeinek kifizetését az illetékes állami szervezetek. A közelmúltban munkacsoport is alakult a zökkenőmentesebb ügyintézés érdekében.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Munkacsoport jött létre a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Magyar Államkincstár, a Miniszterelnökség és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) részvételével annak érdekében, hogy a gazdák tevékenysége egyszerűbb legyen - jelentették be a mai tájékoztatón. A július óta működő testület létrehozását a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) kezdeményezte.

A munkacsoport létrejöttével az esetleges gondokat, felvetéseket még gyorsabban meg lehet oldani, az agrárium számára fontos folyamatokat pedig még zökkenőmentesebbé lehet tenni

- jegyezte meg Jakab István a Magosz elnöke.

A munkacsoport léterhozásával felgyorsulhat az uniós támogatási előlegek kifizetése - hangzott el a tájékoztatón. Magyarország a korábbi évekhez hasonlóan kérte az Európai Bizottságot, tegye lehetővé az agráriumban az előlegfizetést a korábbinál magasabb mértékben. Erre Magyarországnak az idén is volt jogalapja, mert a hazai gazdákat az idén is sújtotta a fagy, az aszály és a jégeső is.

Így 2017-ben az Európai Bizottság a kifizethető támogatási előleget az Emga (Európai Mezőgazdasági Garanciaalap) esetében maximum 70, míg az Emvánál (Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap) maximum 85 százalékban állapította meg.

A támogatások kifizetésénél a szeptember 30-i euró-árfolyamot veszik figyelembe, ami 310,67 forint, és ez mintegy 70 ezer forintos területalapú támogatást tesz lehetővé hektáronként - mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára. A közvetlen támogatásoknál a kifizetési előleg az idén várhatóan 208 milliárd forint lesz, szemben a 2015-ös 122 milliárd és a 2016-os 194 milliárd forinttal.

A Magyar Államkincstár a végleges kifizető ügynökségi akkreditációt várhatóan még októberben megkapja - mondta Detre Miklós, a Magyar Államkincstár igazgatója. Az előlegfizetés pedig a korábbi évekhez hasonlóan október 16-án kezdődik meg.

A Vidékfejlesztési Programhoz is köthetők előleg-kifizetések, így például az agrár-környezetgazdálkodási és az ökogazdálkodási programoknál (Natúra 2000-es területeknél), amelyek normatív típusú támogatásoknak minősülnek - közölte Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára. Vannak beruházási típusú vidékfejlesztési támogatások is, amelyeknél az előlegfizetés lehetséges. Ilyen például a trágyatárolók építése, vagy a településképet meghatározó épületek felújítása.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?