Brüsszel is rábólint: Megengedőbbek a versenyszabályok az agrárgazdaságban

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság közzétette első jelentését a versenyszabályok mezőgazdasági ágazatban való alkalmazásáról. A jelentés szerint a mezőgazdasági termelők az európai versenyhatóságoknak köszönhetően kedvezőbb feltételeket érhetnek el, ha termékeiket nagy vevők vagy szövetkezetek számára értékesítik. Rajtuk keresztül ugyanis számos lehetőség kínálkozik az árak vagy a kínálat legális befolyásolására.

Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos kijelentette: "A piacorientált szakpolitikai környezetben döntő fontosságú, hogy erősítsük a mezőgazdasági termelők élelmiszer-ellátási láncban betöltött pozícióját. A jelentés rávilágít arra, hogy a mezőgazdasági és a versenyjog egymást kiegészítve miként járul hozzá a termelők és a fogyasztók számára egyaránt méltányos és hatékony megoldások kialakításához. Ne feledjük, hogy a versenyjog különös figyelmet fordít a mezőgazdasági termelők védelmére. Az elismert termelői szervezetek segíthetik e termelők élelmiszer-ellátási láncban betöltött pozíciójának erősödését."


Az európai versenyhatóságok munkája a következő területeken érvényesül:

  • Az agrárgazdaságban feltárt versenyjogi jogsértések csaknem fele ármegállapodással volt kapcsolatos. E megállapodások többnyire versenytárs feldolgozók között jöttek létre a nagykereskedelmi ár rögzítése céljából (például a cukor és a liszt esetében), vagy feldolgozók és kiskereskedők között a kiskereskedelmi ár rögzítése céljából (például a tejtermékek, a hús vagy a napraforgóolaj esetében). Más jogsértések a kibocsátással, az információcserével vagy a piacok felosztásával voltak kapcsolatosak.
  • Egyes tagállamok néha megkísérelték korlátozni bizonyos mezőgazdasági termékek más tagállamokból való behozatalát. Több európai versenyhatóság megvizsgált és megszüntetett számos olyan kollektív szerződést, amelyek esetében a mezőgazdasági termelők például meg akarták akadályozni, hogy tagállamuk piacán más tagállamok termelői is értékesíthessék termékeiket.
  • Az európai versenyhatóságok iránymutatást adtak a mezőgazdasági termelőknek, más gazdasági szereplőknek és a kormányoknak arról, hogy az ágazatban miként kell értelmezni és alkalmazni a versenyszabályokat, például az árak ágazati szervezetek általi közlése kapcsán. Az európai versenyhatóságok emellett ágazati vizsgálatokat végeztek az ellátási lánc működésével kapcsolatban, különös figyelmet fordítva a lánc ártranszmissziós funkciójára, illetve a mezőgazdasági termelők és a lánc egyéb szereplői közötti alkupozíciós erőegyensúlyra.

A jelentéssel a Bizottság első ízben értékelte specifikusan a versenyszabályok mezőgazdasági ágazatban való alkalmazását.

Az árak vagy más kereskedelmi feltételek rögzítésére és a piacok felosztására vonatkozó megállapodásokat tiltó uniós versenyszabályok a mezőgazdasági termékek előállítására és kereskedelmére is érvényesek. A mezőgazdasági piacok közös szervezéséről szóló rendelet azonban eltéréseket enged e szabályok alkalmazásától.

A versenyszabályoktól való eltérés lehetőségei

Az elismert termelői szervezetek és az elismert szakmaközi szervezetek segíthetik a mezőgazdasági termelők piaci pozícióinak erősödését, és hozzájárulhatnak az élelmiszer-ellátási lánc hatékonyságának növeléséhez. A termelői szervezetek állami hatóságok általi elismerése igen gyakori a zöldség- és a gyümölcságazatban, ahol a termékek csaknem 50%-át termelői szervezetek forgalmazzák, de a tej-, a hús-, az olívaolaj- és a gabonaágazatban is. Az EU-ban emellett 128 elismert szakmaközi szervezet működik, a legnagyobb számban Franciaországban és Spanyolországban.

A jelentés megerősíti, hogy az agráripar rendelkezésére álló ágazatspecifikus eszközöket az egész ágazat javára használják:

  • a cukorágazatban széleskörűen alkalmazzák az értékmegosztási mechanizmusról való önkéntes megállapodások lehetőségét,
  • a borágazatban gyakran alkalmazzák a piaci stabilizációs intézkedéseket,
  • a sajt- és a sonkaágazatban kínálatszabályozási intézkedéseket vezettek be az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy földrajzi jelzéssel ellátott termékekre.

A Bizottság a jelentésből nyert információkat felhasználva további konzultációkat folytat majd a jövőbeli szakpolitikai döntésekről. Emellett fokozni fogja piacfelügyeleti tevékenységét, különösen a belső piacot szegmentáló kollektív megállapodások tekintetében.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?