Durva, ami a franciáknál történik: nagy veszélybe került a zöldség-gyümölcs ágazat

agrarszektor.hu
A francia Interfel 25 ágazati egyesülete közös nyilatkozatában figyelmeztetett az elszálló energiaárak várható veszélyes hatásaira. Jelzésük szerint, ha nem következik be a gáz- és villamosenergia-árak felső korlátozása, akkor a vállalataik jelentős része nem lesz képes garantálni a mezőgazdasági és élelmiszerláncok fenntartását.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Franciaországban közös nyilatkozatot adott ki az Interfel 25 ágazati egyesülete. Ebben figyelmeztetnek az elszálló energiaárak várható veszélyes hatásaira - írta meg a FruitVeB. A francia gyümölcs- és zöldségágazat szakmaközi ernyőszervezete a 25 ágazati szövetség által aláírt dokumentumban világosan fogalmazott:

A gáz- és villamosenergia-árak felső korlátozása nélkül vállalataink nagyon nagy része nem lesz képes garantálni a mezőgazdasági és élelmiszerláncok fenntartását. Vállalkozásaink nem tudnak túlélni, ha az energiaárak jelentősen magasabbak, mint európai versenytársainké (több mint 180 €/MWh). Még a kiegészítő mechanizmusok sem mentek elég messzire, vagy csak az ágazat néhány vállalatát védték. Ha ezekkel a torzulásokkal szembesülve sok vállalat nem tudja áthárítani a termelési költségek robbanásszerű növekedését, akkor nem lesz más választásuk, mint racionalizálni termékpalettájukat és/vagy drasztikusan csökkenteni, vagy akár végleg leállítani tevékenységüket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?