Van bőven, mégsem kell a németeknek ez a zöldség: megvan, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
Mintegy 5 százalékkal maradt el az idei német spárgatermés a tavalyitól, és 10 százalékkal az utóbbi 5 év átlagától. A becslések szerint ennek elsősorban nem termesztéstechnológiai, vagy időjárási okai voltak. De akkor mire vezethető vissza az idei gyenge szezon?

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal, a Destatis termésbecslése szerint a 2022. évi német spárgatermés volumene 113 ezer tonna volt, ami az utóbbi 10 év legkisebb mennyisége, és 5%-kal marad el a tavalyi eredménytől - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Az AMI elemzése szerint az idei kisebb termésnek elsősorban nem termesztéstechnológiai vagy időjárási, hanem piaci okai voltak: az előző évinél 4%-kal kisebb, 21,4 ezer hektáros termőterület számottevő részén idény közben állították le a betakarítást a gyenge kereslet miatt, vagyis még azelőtt, hogy az összes spárgát leszedték volna.

A német háztartások ugyanis kevesebb spárgát vásároltak az áruházakban, mint az utóbbi 6 évben bármikor. A termelők ezért az olcsó importot tették felelőssé, ám minden valószínűség szerint nem ez történt. A Destatis adatai szerint idén a január-május közötti időszakban Németország 40%-kal kevesebb spárgát importált, mint tavaly. Sokkal valószínűbb, hogy a német vásárlók az emelkedő fogyasztói árakat és a 40 éves csúcsot elérő inflációt érzékelve egyszerűen visszafogták fogyasztásukat a nem létfontosságú termékek piacain. Ez viszont azt eredményezte, hogy az idei szezonban 21%-kal csökkent a spárga felvásárlási volumene, kínálati piac alakult, ki, ezért a magasabb inputananyagárak és munkaerő-költségek mellett a tavalyihoz képest április-májusban átlagosan 4%-kal volt alacsonyabb a spárga fogyasztói ára a német piacokon, és csak a szezon legvégén haladta meg az ár az előző évi szintet.

A termelők számára csak az adhat reményt, hogy a gazdasági visszaesés és bizonytalanság csak átmeneti lesz, mert ha a háztartások ismét több jövedelemmel rendelkeznek, újra fel fogják maguknak fedezni a spárgát. Addig azonban az ágazat ismételten gyenge eredményei azt jelentik, hogy szerkezetváltás fel fog gyorsulni, és a termőterület csökkenésével is számolni kell.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?