2023. október 5. csütörtök Aurél
Van bőven, mégsem kell a németeknek ez a zöldség: megvan, mi áll a háttérben

Van bőven, mégsem kell a németeknek ez a zöldség: megvan, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
Mintegy 5 százalékkal maradt el az idei német spárgatermés a tavalyitól, és 10 százalékkal az utóbbi 5 év átlagától. A becslések szerint ennek elsősorban nem termesztéstechnológiai, vagy időjárási okai voltak. De akkor mire vezethető vissza az idei gyenge szezon?

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal, a Destatis termésbecslése szerint a 2022. évi német spárgatermés volumene 113 ezer tonna volt, ami az utóbbi 10 év legkisebb mennyisége, és 5%-kal marad el a tavalyi eredménytől - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Az AMI elemzése szerint az idei kisebb termésnek elsősorban nem termesztéstechnológiai vagy időjárási, hanem piaci okai voltak: az előző évinél 4%-kal kisebb, 21,4 ezer hektáros termőterület számottevő részén idény közben állították le a betakarítást a gyenge kereslet miatt, vagyis még azelőtt, hogy az összes spárgát leszedték volna.

A német háztartások ugyanis kevesebb spárgát vásároltak az áruházakban, mint az utóbbi 6 évben bármikor. A termelők ezért az olcsó importot tették felelőssé, ám minden valószínűség szerint nem ez történt. A Destatis adatai szerint idén a január-május közötti időszakban Németország 40%-kal kevesebb spárgát importált, mint tavaly. Sokkal valószínűbb, hogy a német vásárlók az emelkedő fogyasztói árakat és a 40 éves csúcsot elérő inflációt érzékelve egyszerűen visszafogták fogyasztásukat a nem létfontosságú termékek piacain. Ez viszont azt eredményezte, hogy az idei szezonban 21%-kal csökkent a spárga felvásárlási volumene, kínálati piac alakult, ki, ezért a magasabb inputananyagárak és munkaerő-költségek mellett a tavalyihoz képest április-májusban átlagosan 4%-kal volt alacsonyabb a spárga fogyasztói ára a német piacokon, és csak a szezon legvégén haladta meg az ár az előző évi szintet.

A termelők számára csak az adhat reményt, hogy a gazdasági visszaesés és bizonytalanság csak átmeneti lesz, mert ha a háztartások ismét több jövedelemmel rendelkeznek, újra fel fogják maguknak fedezni a spárgát. Addig azonban az ágazat ismételten gyenge eredményei azt jelentik, hogy szerkezetváltás fel fog gyorsulni, és a termőterület csökkenésével is számolni kell.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?