Újra magyar állami tulajdonba került a mezőhegyesi vetőmagüzem

agrarszektor.hu
A francia Limagraintől vásárolta vissza a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a mezőhegyesi vetőmagüzemet, cserébe 10 éves szerződést kötöttek vele vetőmag-termeltetésre. Lázár János tangazdaságot felügyelő kormánybiztos bonyolította le az adás-vételt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Múlt hét csütörtökön aláírták a szerződést, mellyel a Limagrain Europe eladta termelési leányvállalatát, a Limagrain Hungary Kft.-t az állami tulajdonú Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nek, az üzem átadás-átvétele pedig hétfőn meg is történt. 2016-ban az állam 2,1 milliárd forintért vásárolta vissza a korábban privatizált a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. 2018-ban Farkas Sándor, a Ménesbirtok kormánybiztosa miniszterhelyettesi és államtitkári posztot kapott a szaktárcánál, így Lázár János váltotta a pozícióban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Ménesbirtokba azóta az állam rengeteg pénzt fektetett, 2016 és 2018 között 22 milliárd forintot költöttek a modernizálásra. A birtok 2 ezer hektár öntözhető területen termel hibridkukorica-vetőmagot, és a vetőmagüzem visszaszerzésével lehetősége nyílik feldolgozott, fémzárolt vetőmagok előállítására is. A gazdaság fejlesztésének újabb lépése, hogy újra magyar állami tulajdonba került a mezőhegyesi vetőmagüzem, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a francia termelők tulajdonában álló Limagraintől vásárolta meg termelő leányvállalatát - tájékoztatta a cég az MTI-t.

A közlemény szerint a Limagrain önálló magyarországi kereskedelmi tevékenységét 2000-ben kezdte meg. 2014-ben a Limagrain Europe vetőmagüzemet vásárolt Mezőhegyesen és legutóbb 2017-ben hosszútávú szerződést írt alá arról, hogy kukorica- és gabona-vetőmagokat termel a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. földterületein.

Magyarország a cég közép- és kelet-európai vetőmagtermelésének stratégiai országa 

- közölte Alain Barbier, a Limagrain Europe vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: hosszú tárgyalásokat követően a francia tulajdonos megértette és elfogadta a magyar kormány célkitűzését a nagy múltú mezőhegyesi állami gazdaság teljes körű újjászervezésére. Ennek szükségszerűen részét képezi egy olyan ipartelep létesítése, amely a vetőmagtermelés minden lépését integrálja, a szántóföldtől az üzemig.

Lázár János a Ménesbirtok állami tulajdonba vételekor 2016 novemberében (Fotó: Rosta Tibor, MTI)

A magyar állam képviseletében Lázár János, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos vezette a tárgyalásokat. A politikus kiemelte, az üzem visszavásárlásával nemzetstratégiai célok megvalósításához kerültünk közelebb. Ez a cél nem kevesebb, mint a vetőmagágazat meghatározó egységeinek birtoklása.

A vetőmagüzem visszavásárlásával fontos mérföldkőhöz érkezett a mezőhegyesi ménesbirtok újjászervezése, a térség fejlesztése és a magyar agrárium megerősítése. "

Az állami vagyon jelentős mértékben gyarapodott. Az újra nemzeti tulajdonban lévő vetőmagüzem fejlesztése szerves részét képezi a kormány többször deklarált célkitűzésének, mely szerint a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság a 2020-as évek végére Európa egyik legmodernebb állami gazdasága lesz" - hangsúlyozta a politikus. Pap István Tibor vezérigazgató közölte,

az üzem visszavásárlásával egyidejűleg a zrt. a termeltetésre és a vetőmag-feldolgozásra hosszú távú, tízéves szerződést is kötött a Limagrainnel.

A szakember hangsúlyozta, hogy a mezőhegyesi cég elemi érdeke a jövőbeni együttműködés Európa vezető kukoricanemesítő cégcsoportjával mint fajtatulajdonossal. Mindkét fél számára előnyös, korrekt megállapodás született, melynek részét képezi az üzem dolgozóinak tovább foglalkoztatása is. Az üzem 60 ezer tonna tárolókapacitással rendelkezik majd.

Itt dolgozzák fel a Ménesbirtokon mintegy 3000 hektár területen termesztett évente 15 ezer tonna csöves( 8500-9000 tonna morzsolt) vetőmag-kukoricát, éves szinten 4000 tonna vetőmagnak való búzát, 6200 tonna étkezési búzát, a Ménesbirtok állatállománya részére az összes takarmánynövényt - 120 tonna tavaszi árpát és 200 tonna tavaszi zabot, 9000 tonna takarmánykukoricát, 3000 tonna szóját -, valamint 3000 tonna napraforgómagot növény-olajipari célra. Az üzem modernizálását követően a szójavetőmag előállítása is a termelés része lesz, további cél pedig a feldolgozó kapacitás bővítése - sorolta a vezérigazgató.

A Limagrain Europe közleményében úgy értékelte a szerződés megkötését mint a két fél között fennálló történelmi partnerség megerősítését. Hosszú távú megállapodás született, amely garantálja a vetőmagtermelő tevékenység folyamatosságát, miközben a termelés eszközei is korszerűbbekké válnak. A Limagrain Hungary Kft. a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a tavaly június 30-án zárult üzleti évben 1460 milliárd forint nettó értékesítésből származó árbevételt és több mint 100 millió forint adózott eredményt ért el - írta az MTI-re hivatkozva a Magyar mezőgazdaság.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?