Lázár János: Lengyelország és Szlovákia leuralta élelmiszerekkel a magyar polcokat

Lázár János: Lengyelország és Szlovákia leuralta élelmiszerekkel a magyar polcokat

agrarszektor.hu
A magyar élelmiszeripar habár alapanyag-termelésben kiemelkedő, de kész termék nem keletkezik nagy mennyiségben - mondta Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kormánybiztosa az Agrárszektor 2020 Konferencián. Hozzátette, az egyik legnagyobb probléma, hogy Magyarország elveszítette az élelmiszeripari export lehetőségeit és inkább importál, emiatt Lengyelország és Szlovákia például ledömpingelte kész élelmszeripari termékekkel a magyar polcokat. A kormánybiztos emellett beszélt arról is, hogy mikor lesz olyan stádiumban a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., hogy nemcsak egy jó mintagazdaság lesz, de ő maga is büszke lesz rá.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Magyarországon az embereknek 80 százalékban magyar számazású és előállítású élelmiszert kellene fogyasztaniuk, ettől azonban jelenleg még nagyon messze járunk - hangsúlyozta Lázár János az Agrárszektor 2020 Konferencián. Mint mondta, hazánk alapanyag-termelésben nagyon jó, ezt viszont általában külföldre importáljuk, ahonnan kész élelmiszer áramlik vissza nagy volumenben. A kormánybiztos szerint a legnagyobb probléma nyilvánvalóan versenyképességi, ezért támogatni kell az élelmiszeripari vállalatokat abban, hogy hatékonyságnövelő beruházásokat hajtsanak végre, és jobb költségszerkeszetben, jobb minőségű, nagyobb mennyiségű és nyomonkövethető termékeket kell előállítani. 

Kell tehát egy agrár-élelmiszeripari modernizáció, amihez a kormánynak forrásokat kell biztosítani. A következő 10 évben a teljes élelmiszeripart digitalizálni, modernizálni és hatékonyabbá kell tenni a jobb minőségű élelmiszer érdekében. Én alapvetően technológiai, hatékonyságbeli lemaradást látok.

Az egyik legfontosabb dolog a feldolgozott élelmiszer arányának növelése Magyarországon, a hazai mezőgazdaság 200 éves problémája ugyanis, hogy alapanyagot állít elő, de kész termék, feldolgozott termék nem keletkezik nagy mennyiségben - emelte ki Lázár János. Szerinte, ha jó minőségű magyar élelmiszert állít elő az ország, akkor annak egész Európában megteremthető a fogyasztóképes kereslete.

A probléma az, hogy Magyarország most elveszítette az élelmiszeripari export lehetőségeit, mert inkább importál, és Lengyelország, valamint Szlovákia például ledömpingelte, leuralta kész élelmiszeripari termékekkel a magyar polcokat.

Lázár János úgy látja tehát, hogy nagyon hatékony alapanyag-előállítást kell végrehajtani Magyarországon, modernizálni kell a termelést a mezőgazdaságban, illetve nagyobb volumenben és olcsóbban kell termelni. Kiemelte, emellett fel kell építeni egy nagyon erős élelmiszeripari konglomerátumot, vagyis a megtermelt alapanyagból végterméket kell előállítani az országban úgy, hogy a 21. század elvárásainak megfelelően követhető legyen az élelmiszer. Ehhez innovatív megoldásokra és nagyon modern élelmiszer-előállításra van szükség, hiszen csak az egészséges, nyomonkövethető élelmiszer lehet versenyképes Európában, amit megfizet egy osztrák vagy egy német vevő is - közölte.

A mezőhegyesi mintagazdasággal kapcsolatban a kormánybiztos elmondta, szerinte a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. körülbelül öt év múlva Magyarország legjobb agrárvállalata lesz a növénytermesztést és a szarvasmarhatelepet illetően. 

A mi profitcentrumunk a vetőmag, de én egy olyan céget szeretnék felépíteni, ami minden gazda számára, kicsinek és nagynak is minta lehet, ahol a 21. század legmodernebb technológiája található az agrárdigitalizációtól kezdve a drónokig, és a gazda itt megnézheti a legmodernebb gépeket és technológiát, illetve azt, neki megéri-e, és minden magyar gazda számára példa és minta lehet.

Elárulta, ezért egy nyitott gazdaságot is építenek, ahova bárki, aki Magyarországon gazdálkodik, vagy érdekli a modern 21. századi mezőgazdaság, ellátogathat, és megnézheti azt. 

Azt remélem, hogy öt év múlva már elégedett leszek és büszke is a Nemzeti Ménesbirtokra.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?