Jó ötlet-e a trieszti magyar kikötő?

agrarszektor.hu
A magyar állam 31 millió euróért megvásárol egy 32 hektáros területet a trieszti kikötőben, ahol további 100 millió eurós befektetéssel tervezi létrehozni Magyarország tengeri kijáratát, azaz egy magyar tulajdonú mélytengeri kikötőt és hozzá kapcsolódó logisztikai központot. Az index.hu azonban úgy véli, a tervnek van néhány buktatója. A portál írását szemlézzük.

Az olaszországi beruházás hivatalos célja, hogy a magyar vállalatok könnyebben elérhessék Kínát, az arab Afrikát és a Közel-Keletet, illetve a Magyarországról vasúton vagy közúton legfeljebb egy nap alatt elérhető olasz kikötőből bonyolíthassák exporttevékenységüket. A hivatalos bejelentés szerint a kormány kétmillió tonnás, 78 ezer konténernyi forgalommal számol évente - kezdi elemzését az index.hu.  Trieszt az Osztrák-Magyar Monarchia legfontosabb kikötője volt, most is vannak mellette szóló érvek.

A nagyobb európai kikötők, például Rotterdam vagy Pireusz (Athén) nagyságrendileg 1500 kilométerre vannak Budapesttől. Mivel a szárazföldi szállítás sokkal drágább, mint a tengeri, az áru kikötőbe juttatása jelentős költségtétel, amely a kikötő közelségével természetesen csökkenthető. Trieszt ebből a szempontból ideális helyszín: 1500 helyett 500 kilométer Budapestről, relatíve gyorsan és olcsón oda lehet érni.

Trieszt (Forrás: shutterstock)

A trieszti konténerforgalom 2005 óta megháromszorozódott (2010 óta duplázódott), a kikötő pedig jelentős fejlesztéseken esett át. A térség felértékelődését jelzi, hogy 2015-ben a világ második legnagyobb hajózási cége, az MSC 45 százalékos tulajdonrészt szerzett a teherkikötőt üzemeltető cégben, és 211 millió dollárt terveztek a létesítmény bővítésére fordítani. A növekvő forgalom egy jelentős része pedig már ma is a magyar kereskedelmet szolgálja ki. Ezt jelzi, hogy

Triesztből hetente 60-70 tehervonatpár közlekedik, ebből 10-14 vonatpár Budapestre megy és jön. 2019 első felében a vasúti forgalom Magyarország irányába 19 százalékkal nőtt.

Trieszt bár gyorsan fejlődik, messze nem az egyetlen opció az Adrián. A jelenleg legforgalmasabb térségbeli kikötő a szlovéniai Koper, a harmadik pedig a horvátországi Fiume (Rijeka), ahol jelentős fejlesztések zajlanak. A három kikötő között manapság nagy a verseny, és az irántuk való érdeklődés is jelentős. Bár Trieszt évi 600-700 ezer, Koper egymillió, Fiume kb. negyedmillió konténeres éves forgalma nemzetközi összevetésben apró (Rotterdam 12 milliós, Antwerpen 10 milliós forgalmat bonyolít, Sanghaj 40 milliót), a magyar piac méretét tekintve nagyon is jelentős.

A beruházás  azonban nem hiányzott  a magyar exportőröknek az index.hu szerint, mivel a jelenlegi kikötőkben is bőven elfér a magyar áru. Iparági számítások szerint Magyarország teljes (export és import) konténerforgalma 2018-ban 308 ezer konténeregység volt, déli irányba nagyságrendileg 80-90 ezer ezer konténert exportáltak a magyar cégek.

A magyar kormány évi 78 ezer konténeres forgalomra tervezett projektje azt jelenti, hogy gyakorlatilag a teljes déli-keleti konténerexportot a saját kezébe akarja venni.
A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. Regisztráljon most!

Azonban a Magyarország által megvett partszakasz 300 méter hosszú és 13 méter mély, azaz rövid és sekély, így csak kis hajókat tud fogadni. Ez azért lényeges, mert a tengeri hajózásban is a méret a lényeg: a hajózási cégek minél nagyobb konténerszállítókat rendelnek, mert így olcsóbb az egy konténerre számított szállítási költség, és kisebb a környezetszennyezés. A magyar kormány 78 ezres kikötőjébe - kis méretének fényében - nem lesz egyszerű rentábilisan partnert találni. Főleg, hogy pont Triesztben van a világ két legnagyobb hajózási cége, az MSC és a vele egy szövetségben lévő Maersk, amelyek értelemszerűen saját termináljukba koncentrálják a forgalmat.

A kérdések sorát csak dagasztja, hogy a kormány által az olasz államtól és két magáncégtől megvett 32 hektáros területen korábban egy olajfinomító működött. A beruházás megkezdése előtt jelentős és drága feltakarítás vár a területre, kérdés, mire lesz elég a 100 millió euró, különösen a magyar beruházások költséghatékonyságának ismeretében. Bár Horvátországban sikerült egy nagyjából kész kikötőt felhúzni ennyiből, sajtóhírek szerint a horvátok az üzemeltetőtől további 80-90 milliós befektetést várnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 30. 06:03