Pénteken új szintet lépett az USA és Kína kereskedelmi háborúja

agrarszektor.hu
Kína magyar idő szerint péntek délután több mint ötezerféle, összesen 75 milliárd dollárnyi amerikai termékre vetett ki büntetővámot, ezek egy része már szeptember elsején életbe lép - tudósított az index.hu. Emellett ismét hatályba léptették az amerikai gépjárművekre vonatkozó 25, valamint a járműalkatrészekre vonatkozó 5 százalékos pótvámokat. Trump nem hagyta szó nélkül a dolgot, amivel felkavarta a tőzsdét is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A vámháború rosszul érinti azokat az amerikai cégeket, amelyek az olcsó munkaerő miatt Kínába helyezték a gyártásukat, ám így sem beszerezni, sem eladni nem képesek a korábban remélt árszínvonalon. Donald Trump tudja a megoldást: hazaköltözésre biztatta ezeket a vállalkozásokat:

a nagyszerű amerikai cégeinket ezért felszólítom, hogy azonnal kezdjék el keresni Kína alternatíváját, többek között hozzák HAZA a vállalkozásaikat, és gyártsák a termékeiket az USA-ban"

- írta az elnök a Twitteren. Az index.hu beszámolója szerint arról is posztolt, hogy tanácsadóival már tárgyalt a további válaszcsapások lehetőségéről, illetve azt is írta, hogy "semmi szükségünk Kínára, és - őszintén szólva - sokkal jobban állnánk nélkülük".

A hírek hallatán a Dow Jones index 700 pontot meghaladó mínuszban is volt, végül 622,19 pontot esett, amit 2,37 százalékos zuhanásnak felel meg. A tőzsdei hangulatot nem segítette az, hogy az elnök nekiment Jerome Powellnek. Trump azt nehezményezte, hogy a Fed elnöke nem reagált érdemben a kínaiak lépésére, "nem csinált semmit, csak beszédet tartott". Powell ugyanis csak annyit mondott, hogy a Fed folyamatosan figyeli a fejleményeket és lép, ha szükséges, de az amerikai gazdaság alapvetően jól teljesít.

A tőzsdeindexek mélyrepülése mellett a kialakult helyzetben gyengült a dollár is, a forint is. A forint-euró árfolyam a 330-as szint közelében, a dollár ára 296 forinton is járt. Ez azt jelenti, hogy az euróval szemben egy, a dollárral szemben kétéves mélyponton járt a forint pénteken. Az árfolyam szombat reggelre sem erősödött sokat, az eurót 329,6 forinton jegyzik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?