100 milliárd forintos kerettel új beruházási támogatást indít a kormány - Itt a rendelettervezet!

agrarszektor.hu
Új, kedvező finanszírozási konstrukciókat jelentett be ma az Agrárminisztérium 100 milliárd forintos forráskerettel, amelyek olcsó pénzforrást biztosítanak elsősorban mezőgazdasági és erdészeti beruházásokhoz, de nem kizárt a forgóeszköz-finanszírozás sem. A konstrukció előnye, hogy független az aktuális uniós költségvetési ciklustól, és nem terheli a mezőgazdasági vállalkozások de minimis keretét sem.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A jogszabálytervezet itt olvasható el.  Eszerint 100 milliárd forintos forráskerettel kamattámogatást igényelhetnek a mezőgazdasági termeléssel és feldolgozással, illetve erdőgazdálkodással foglakozó KKV-k. A tervek szerint a 100 milliárd forinton belül lehatárolnak egy 30 milliárd forintos keretet csak a szántóföldi gépberuházások számára. A támogatás

  • olyan beruházási hitel esetén vehető igénybe, amelynek a futamideje legalább 3, de legfeljebb 10 év,
  • a beruházási hitelek összege beruházásonként és ügyfelenként legalább 3 millió forint,
  • nem haladhatja meg elsődleges mezőgazdasági termeléshez kapcsolódó beruházások esetében az 1,3 milliárd forintot, a mezőgazdasági termékfeldolgozáshoz vagy -forgalmazáshoz és az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó beruházások esetében a 2 milliárd forintot.

A kamattámogatás mértéke az ügyleti kamat 80%-a, de legfeljebb 2 százalékpont éves szinten azzal, hogy kamattámogatás csak azon kamatidőszak tekintetében nyújtható, amelynél a hiteldíj nem haladja meg a 2,5%/év szintet. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram FIX hitelkonstrukció maximális keretszintjét alapul véve az ügyfelek által így a ténylegesen fizetett kamat mindössze 0,5%/év.

Az eseményen Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy tavaly óta a Vidékfejlesztési Program beruházásai a megvalósulás szakaszába értek. A VP kitart még a jövő évre is, ugyanakkor az új vidékfejlesztési források feltételei még bizonytalanok. Ebben az átmeneti időszakban kiemelten fontos a kedvező finanszírozás folyamatos biztosítása, hogy a következő európai uniós fejlesztési források igénybevételéig ne törjön meg a gazdák beruházási és fejlesztési kedve. Ez a konsrukció ugyan nem egy vissza nem térítendő támogatás, de

egy rendkívül olcsó pénzügyi megoldás, amelyre az agrár- és erdészeti vállalkozók a Közös Agrárpolitika ciklikusan rendelkezésre álló forrásaitól függetlenül támaszkodhatnak. A kamattámogatás nem terheli a gazdák három évre számított 25 ezer eurós de minimis keretét sem.

A miniszter kiemelte, hogy a kedvező feltételű hitelprogramok mellett az agrárfinanszírozásban kiemelt szerepe van a garanciavállalásnak. Elmondta, hogy az AVHGA az Európai Beruházási Alap (EIF) COSME viszontgarancia programját már 3 éve működteti. Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója, Herczegh András bejelentette, hogy a következő 3 évben is elérhető lesz a gazdák számára a COSME garanciaprogram, így fejlesztésekre és más hitelcélokra összesen 125 milliárd forint hitel válik hozzáférhetővé. A COSME-AVHGA Program a Kormány agrárpolitikáját is segíti, miközben 6-8 milliárd forintos megtakarítást jelent az állami költségvetés számára. Herczegh András ismertette, hogy a mezőgazdaság a teljes hitelállomány mintegy 16 százalékát teszi ki, miközbern a GDP-ből csak 5,4 százalékkal részesedik. Ez azt mutatja, hogy a szektor rendkívül forrásigényes. Mostanáig közel 50 milliárd forint hitelösszeget biztosított COSME viszontgarancia mellett az AVHGA.

A program kiterjesztése 2022-ig azzal az előnnyel jár, hogy a gazdák kiszámítható, tervezhető és mindenek előtt olcsó forráshoz jutnak a fejlesztéseikhez akkor is, amikor a következő uniós pénzügyi ciklus forrásai még nem lesznek elérhetőek.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?