2022. augusztus 15. hétfő Mária

Ötéves csúcson a gazdaságok jövedelme - és nem az árak emelkedése miatt

Agrárszektor
Trump támogatottsága a vidéki térségekben hagyományosan erősebb, de éppen az itt élő farmereket érintette talán a legsúlyosabban a Kínával vívott vámháború. Az eladatlan gabonakészletek lefelé nyomták az árakat, ráadásul a termés mennyisége is mélyponton van a tavaszi áradások miatt. A választás előtti utolsó évben luxus lett volna figyelmen kívül hagyni a gazdák gondjait.

Tavaly nyár óta alig enyhülnek a kereskedelmi feszültségek az Egyesült Államok és Kína között. Donald Trump vámháborúja hosszú időre beszűkítette a farmerek értékesítési lehetőségeit. Az elnök nyilván érzi a felelősségét a dologban, és józanul felmérte azt is, hogy a jövő évi választások előtt nem célszerű elbizonytalanítani leghívebb szavazóit. Ezért bőkezű állami támogatásokkal kompenzálta a gazdálkodókat: eddig 19,5 milliárd dollárt költött a Fehér Ház a gazdák jövedelempótló kifizetéseire - számol az amerikai agráminisztérium, az USDA.

Az elemzők szerint idén még több jövedelmük is lesz a farmereknek, mint tavaly volt, sőt a gazdaságok összesített jövedelme ötéves rokordot érhet el. Ám ennek 17 százaléka tisztán állami dotációból származik - számolnak az elemzők.

A gazdaságok összesített jövedelme (milliárd dollár)

Más forrásokból is nagy bevételekhez juthatnak idén az ottani gazdák. Idén extrém esős időjárással és árvizekkel indult Amerikában a szezon, így várhatóan nagyon meg fognak ugrani a növény- és jövedelembiztosítási kifizetések is. Az időjárás miatt a bevételkiesés mértékét a szakemberek 12,2 milliárd dollárra teszik, de az állati termékekben is 2,7 milliárd dolláros veszteség keletkezett. A mezőgazdaság kibocsátási értéke így idén mindenképpen csökken az USA-ban. A gazdák ebből - a támogatásoknak köszönhetően - semmit nem fognak érezni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Future of Finance 2022
Valami másik kis szöveg
EZT OLVASTAD MÁR?