4 milliárd eurónyi friss tőkét talált a perekkel szorongatott Bayer

agrarszektor.hu
A kockázati tőke tényleg kockázatosnak bizonyult, de csak a befektetők számára. A Bayer jól jött ki az ügyletből, mert így váratlanul 4 milliárd eurónyi friss tőkéhez jutott - írja a handelsblatt.com. Múlt pénteken az új részvényeseknek - kényszerűen - az aktuális értéknél jóval magasabb árat kellett fizetniük a vegyipari cég papírjaiért. Soha jobbkor nem jöhetett volna ez a 4 milliárdos összeg a perekkel szorongatott cégóriás számára.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Három évvel ezelőtt a részvényesek még bizakodva tekintettek az amerikai rivális, a Monsanto felvásárlására. Akkoriban egy Bayer-kötvény 90 eurót ért, és néhány hónap alatt több mint 30 százalékot drágult. Csakhogy azóta minden megváltozott. A német Bayer részvényeiért már csak 70 eurót adnak, ami annak köszönhető, hogy a Monsanto totális gyomirtójának "valószínűleg" rákkeltő hatása miatt időközben 42.700 pert indítottak a vegyipari konszern ellen. Hogyan lehetséges, hogy ennek ellenére képes volt az elmúlt pénteken újabb részvényesekre szert tenni?  Méghozzá nem is akármilyen árfolyamon: 80,15 eurót fizettek a részvényeiért.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Olvasson bele a programra és regisztráljon most a december 4-5-i eseményre!

Ezt egy három évvel ezelőtti speciális kötvénykibocsátás tette lehetővé. A Bayer akkoriban ún. kötelezően beváltandó kötvényeket dobott a piacra 4 milliárd euró értékben. Azóta sem akadt rá példa, hogy ekkora összegben bocsássanak ki ilyen papírokat a tőzsdén. Az ilyen jellegű értékpapírokért a lejártukkor nem pénzben, hanem részvényben fizet a kibocsátó. A befektetők ilyenkor abban reménykednek, hogy a cég értéke töretlenül nőni fog, ezek a befektetési jegyek ráadásul évente garantáltan 5,625 százalékot fialtak, ami sok befektetőt vonzott Európa alacsony kamatozású régióiból. A papírok lejártak, a tulajdonosaik pedig az előre rögzített áron jutottak újabb részvényekhez.

A vállalkozás saját tőkéje a részvények névértékével növekedett, ami 4 milliárd euró, a befektetők pedig darabonként 80,15 eurós árat fizettek a most nagyjából 70 eurót érő papírokért. Vagyis a részvények tényleges értékénél 14 százalékkal drágábban jutottak a befektetési jegyekhez. A Bayer maga sem számított rá, hogy így fognak alakulni a dolgok, de ha tudatos volt a vészforgatókönyv, akkor bevált.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?