Friss részletek a gazdaságvédelmi akcióterv agráriumot érintő intézkedéseiről

Friss részletek a gazdaságvédelmi akcióterv agráriumot érintő intézkedéseiről

agrarszektor.hu
Az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján Nagy István agrárminiszter is felszólalt. Elmondta, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv részeként javaslatcsomagot állított össze az Agrárminisztérium, amelyben több mezőgazdasági ágazatot is kiemelten támogat a kormány.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A gazdaságvédelmi akcióterv agráriummal kapcsolatos intézkedéseiről beszélt az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján Nagy István. Elmondta, hogy az elmúlt hetekben feldolgozták a szakmai szervezetek javaslatait is, és ezek alapján állították össze a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart érintő intézkedéscsomagokat. Kiemelte, hogy a munkaerő biztosítása most az egyik legfontosabb feladat, ezért az Agrárminisztérium "Munkaszüret" néven mezőgazdasági álláslehetőségeket kínáló internetes oldalt indított, amellyel a tárca arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar agráriumban a koronavírus-járvány ellenére is van munkalehetőség. Hozzátette, az idénymunkaerő hiánya komoly gondot okoz a magyar agráriumban, így hangsúlyozta, akik ideiglenesen elvesztették munkájukat a koronavírus miatt, éljenek azzal a lehetőséggel, amit most az agrárium nyújt számukra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy István tájékoztatott róla, hogy több, a magyar agráriumot érintő, jelentős döntés is született az elmúlt napokban. Az egyik ilyen, hogy változtak az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelének szabályai is. Legfeljebb kétszázmillió forintra emelték a hitelkeret maximumát, a díjtámogatást pedig 100 százalékra növelték. Az agrártárca vezetője azt is tudatta, hogy eddig nagyjából 17 ezer ilyen szerződést kötöttek.

Van néhány ágazat, amely már most válsághelyzettel néz szembe, bevételeik radikálisan csökkentek, vagy meg is szüntek  - közölte az agrárminiszter. Így az intézkedések részeként ezek a veszélyeztetett ágazatok, illetve vállalkozások adó és járulékkedvezményeket kapnak, amelyeket márciusban, áprilisban, májusban és júniusban lehet igénybe venni. Ilyenek 

  • a dísznövény szaporítóanyagok forgalomba hozatalával foglalkozók, a dísznövény nagykereskedők, a dísznövény kiskereskedelemmel foglalkozók
  • az egyéb nem évelő növényeket termelők és az egyéb évelő növényeket termelők, akiknek a megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételük 30 százaléka virágok - ideértve a vágni való virágot és a virágsarjat is - termesztéséből származott. Hasonlóan kedvezményre jogosultak a vágott virág, a virágcsokor és hasonló termékek kereskedelmi értékesítésének előkészítésével vagy a fonásra szánt növényi termékek termesztésével foglalkozók
  • a vadgazdálkodási szolgáltatók
  • a pálinkakészítők
  • a kisüzemi sörfőzők
  • a szőlőbor termelők
  • a szőlőtermelők

EZ IS ÉRDEKELHET

Az agrárminiszter azt is elmondta, hogy vannak a beruházási programokra vonatkozó tervek is. Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta ilyen például, hogy változnak a Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatos egyes szabályok is. Így például ha a projektek befejezése, illetve a vállalt projektszintű mérföldkövek befejezése hat hónaptól kevesebbet csúszik, nem kell szerződést módosítani. Emellett a záró kifizetési igénylést előzetes helyszíni ellenőrzés nélkül is jóvá lehet hagyni, papíralapú okirat benyújtása helyett arról elektronikus úton is elegendő másolatot küldeni, illetve a már elrendelt, de még nem teljesített helyszíni szemle és helyszíni ellenőrzés végrehajtását fel kell függeszteni. Szintén könnyítés, hogy a projektek támogatási szerződésben rögzített fizikai befejezés tervezett napja, a mérföldkövek időpontja és a záró kifizetési igénylés benyújtási határideje három hónappal meghosszabbodik.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?