Elárulta a szakember: erre van most a legnagyobb szüksége a magyar agráriumnak

agrarszektor.hu
Jelenleg nem a koronavírus-járvány okozza a legnagyobb problémát a magyar mezőgazdaságban, hanem az időjárás, amelynek szélsőségessége miatt egyre nehezebb az optimális időben megművelni a területeket - mondta Umenhoffer Péter, a MEGFOSZ marketing bizottságának vezetője az Agrárszektor 2020 Konferencián. A szakember emellett arról is beszélt, mennyire nagy szükség van a generációváltásra és a megfelelő munkaerőre az ágazatban, illetve a mezőgazdaság vonzóbbá tételére a fiatalok körében.

Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a hazai géppiacon visszaesett a vásárlási kedv, sőt így év végére azt lehet látni, hogy a vírushelyzet kevésbé érintette a gépforgalmat, mind vásárlás, mind pedig szervíz és alkatrészbeszerzés szempontjából - tájékoztatott Umenhoffer Péter az Agrárszektor 2020 Konferencián. Mint minden ágazatban természetesen a mezőgazdaságban is voltak problémák idén, akár a munkaerőt, akár a bevételeket nézzük, de ezek a gondok nem feltétlenül a pandémiás helyzet, sokkal inkább az időjárás miatt keletkeztek. 

Ez az év a mezőgazdászok számára nemcsak a koronavírusról szólt, hiszen sok más negatív tényező mellett a madárinfluenzával és az afrikai sertéspestissel is meg kellett küzdeniük, de ezt is át tudták vészelni, és így 2021-et már egy új lendülettel tudják kezdeni.

A jelenlegi helyzetben tehát nem a vírushelyzet okozza a legtöbb fejfájást a magyar gazdák számára, hanem az időjárás és annak változatossága, ami komoly hatással van a területek megművelésére - hangsúlyozta a szakember. Hozzátette, egyre rövidebb időablakok állnak rendelkezésre ahhoz, hogy a termelők optimális időben el tudják vetni a különböző kultúrákat, és el tudják végezni az aratást, ezekhez egyre nagyobb gépekre van szükség, és jól látszik, hogy egy kategóriával fentebb léptek a teljesítmény tekintetében. Ezzel kapcsolatban fontos megemlíteni a generációváltás és a munkaerőpiac kérdését is, hiszen a bonyolultabb és digitálisan egyre jobban felszerelt gépekhez megfelelő munkaerőre van szükség. 

Umenhoffer Péter kiemelte, bízik abban, hogy 2021-ben felértékelődik a mezőgazdaság és az agrárium szerepe a fiatalok körében, és azok is meglátják majd benne a pozitívumot, akik eddig alantas munkakörként tekintettek rá. 

Bízom abban, hogy komolyabb munkaerővel tudjuk majd elindítani a következő évet, remélem ez az ágazat minél több fiatal számára elérhető lesz, és egyre több agrárgépész és agronómus megtalálja majd ezt a szakmát, ugyanakkor szükség van a generációváltásra, illetve arra, hogy a megfelelő ember vegye át az adott gazdaságot.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?