Őstermelők figyelem! Egyszerűsödött az ügyintézés a koronavírus miatt

Őstermelők figyelem! Egyszerűsödött az ügyintézés a koronavírus miatt

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) jelzése nyomán módosult az őstermelői igazolványok szabályozása. Eszerint az idei értékesítési betétlapok a veszélyhelyzetet követően is kérelmezhetőek, automatikusan január 1-jéig visszamenőleges hatállyal.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A most megjelent kormányrendelet - 122/2020. (IV.16.) - szerint a hatályos igazolvánnyal rendelkező mezőgazdasági őstermelők esetében az értékesítési betétlap akkor is az adóév első napjától hatályos, ha a betétlapot az őstermelő az adóévben a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kérelmezi - írja közleményében az Agrárkamara. Ez azt jelenti, hogy az őstermelői igazolvány 2020. január elsejére történő visszamenőleges érvényesítésének határideje idén nem március 20-a. Tehát aki március 20-át követően már kiváltotta, vagy a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kérelmezi a 2020. évi értékesítési betétlapját, annak őstermelői jogviszonya szintén 2020. január elsejére visszamenőleges.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha a határidőnap módosítása miatt a kiadott értékesítési betétlapon a hatályosság kezdő dátuma nem megfelelően szerepel, akkor nem kell emiatt újat kérni, nem kell lecserélni a betétlapot. A módosult határidők miatt az őstermelői nyilvántartásban visszamenőlegesen rendezésre kerülnek az érintett gazdálkodók adatai, amelyről a nyilvántartás vezetője, a NÉBIH automatikusan adatot szolgáltat az adóhatóság és az államkincstár részére.

Jelenleg több mint 269 ezer őstermelő gazdálkodik hazánkban, valamint mellettük mintegy 90 ezer gazdálkodó nem rendezte még a státuszát, azaz nem érvényesítette vagy nem vonatta be őstermelői igazolványát. Ennek oka lehet egyrészt a jelenlegi veszélyhelyzet, de vannak olyan gazdálkodók is, akiknek a folyamatos őstermelői jogviszony fenntartása nem elsődleges, és csak az értékesítési tevékenységük előtt fogják érvényesíteni az igazolványukat.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balázs Attila

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?