2023. március 27. hétfő Hajnalka

Figyelmeztetés érkezett az adóbevallásról: ezt minden őstermelőnek tudnia kell

agrarszektor.hu
Új funkcióval bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapja. Most már innen is elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által üzemeltetett közhiteles őstermelő kereső alkalmazás.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az Agrárkamara portáljának kezdőoldaláról is elérhetővé vált a Nébih által üzemeltetett közhiteles őstermelő kereső alkalmazás. Az oldal mostantól az ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ gombra történő kattintásakor az érdeklődőt erre a keresőfelületre navigálja - írta meg a NAK.

A Nébih által működtetett felületen lekérdezhetők a mezőgazdasági őstermelők nyilvános adatai. A lekérdezés az őstermelő neve és születési ideje, vagy FELIR azonosítója vagy NÉBIH tevékenység azonosítója alapján, az adatok beírása után, a SZŰRÉS gomb megnyomásával történhet. A megjelenő őstermelői adatok mellett, ha az őstermelő családi gazdaságnak is tagja, akkor a családi gazdasága nyilvántartási száma (ŐCSG nyilvántartási szám) is megjelenik.

A NAK emellett arra hívta fel az érintett őstermelők figyelmét, hogy a 2021. január 1. napján hatályba lépett jogszabályváltozások alapján az adatok új nyilvántartásba való automatizált migrálása következtében előfordulhat eltérés vagy adathiány, melyek pótlása folyamatos. Amennyiben valaki 2020. december 31-én rendelkezett hatályos őstermelői igazolvánnyal, és adatait nem találja meg az új őstermelő keresőben, vagy korábbi közös igazolványosként, családi gazdaság tagjaként az ŐCSG nyilvántartási száma nem szerepel adatlapján, akkor az Agrárkamara azt javasolta, hogy az illető forduljon a falugazdászához. Az őstermelői jogviszonnyal kapcsolatos kedvezményekről, kötelezettségekről és egyéb tudnivalókról bővebb információk itt találhatók:

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?