Súlyos szabálytalanságokat találtak több magyar agrárszakképző iskolánál

Súlyos szabálytalanságokat találtak több magyar agrárszakképző iskolánál

agrarszektor.hu
Újabb négy agráriskola ellenőrzésével járul hozzá az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a mezőgazdasági szakképzés megerősítéséhez. Ezek a putnoki Serényi Béla Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola, a hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium és a Kétegyházai Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. A négy jelentésben az ÁSZ összesen 53 javaslatot tett az agrárszakképző intézmények vezetőinek a szabálytalanságok kijavítása érdekében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarországon összesen 47 mezőgazdasági szakképző intézmény működik, amelyek fölött a fenntartói és irányító szervi jogokat és hatásköröket az Agrárminisztérium gyakorolja. 2020. január 24-én, pénteken az ÁSZ sajtótájékoztató keretében mutatta be az agráriskolák ellenőrzési tapasztalatait összegző elemzését, amellyel hozzájárul az agrárszakképzés megerősítéséhez, illetve a mezőgazdasági szakképzésre fordított közpénzek eredményes felhasználásához, írta meg honlapján az ÁSZ.

Az ÁSZ 2019. október 30-án nyolc, december 13-án három, december 19-én további tizenegy, 2020. január 28-án tíz agrárszakképző iskola ellenőrzését fejezte. Az ellenőrzések ötödik ütemében, 2020. április 21-én újabb négy agrárszakképző iskola ellenőrzése zárult le. Ezek a putnoki Serényi Béla Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola, a hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium és a Kétegyházai Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium.

A putnoki, a hajdúböszörményi, a kiskunfélegyházi és a kétegyházai intézmények a 2016-2017 közötti időszakban nem biztosították a közpénzekkel való felelős gazdálkodást, továbbá az iskolák vezetői nem alakították ki a korrupciós veszélyek ellen védelmet biztosító integritáskontrollokat. A Kétegyházai Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium vagyongazdálkodása 2017-ben már szabályszerű volt.

Az ellenőrzések megállapításai alapján az Állami Számvevőszék a négy agrárszakképző iskola igazgatójának összesen 53 javaslatot tett a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok megszüntetése, illetve kijavítása érdekében. A megállapítások és javaslatok alapján a szakképző iskolák igazgatóinak 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?