Jó hír érkezett: fontos segítséget kapnak a magyar zöldség-és gyümölcstermelők

Jó hír érkezett: fontos segítséget kapnak a magyar zöldség-és gyümölcstermelők

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), jogászaival egyeztetve, kidolgozott egy szerződésmintát, mely kimondottan a saját termesztésű, meghatározott zöldség- és gyümölcstermények adásvételére alkalmazható. A szerződésmintával a kamara szeretné elősegíteni a termelői biztonságot, hozzájárulva a hosszú távú, kiszámítható értékesítés megteremtéséhez, ezzel is támogatva a termelőket és a feldolgozókat egyaránt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2019. augusztusában kamarai tagok megkeresésére válaszul a NAK dinnye-munkacsoportja kezdte el tárgyalni egy olyan mintaszerződés kidolgozásának lehetőségét, amely ugyan termeltetésre és külföldi árumozgásra nem alkalmas, de alapvetően hozzájárul a hazai tisztességes kereskedelmi gyakorlatok számának növeléséhez, olvasható a kamara oldalán. Mivel a zöldség- és gyümölcsforgalmazásra vonatkozóan javarészt egységes rendeletek, illetve minőségi standardok állnak rendelkezésre, a NAK a kapcsolódó alosztályi- és országos osztályülések keretében is megvizsgálta és kibővítette a szerződésminta alkalmazási körét.

A szerződés röviden az eladó (használatában álló földterületen megtermelt, saját termesztésű zöldség-gyümölcs értékesítője) és a vevő (felvásárló és/vagy forgalmazó és/vagy feldolgozó) közötti viszonyt tisztázza a vonatkozó előírások szerint. Minőségi áruátvételként az ENSZ/EGB szabvány előírásait veszi alapul, azaz a szerződés tárgyában megjelölt, azaz a Magyarországon megtermelt és értékesítésre bocsátott zöldségeknek és gyümölcsöknek meg kell felelniük a minőségi kategóriára vonatkozó jogszabályi követelményeknek.

A kamara arra kéri tagjait, hogy a szerződésminta alkalmazása előtt ellenőrizzék, hogy az általuk eladni, venni kívánt termékre vonatkozik-e az itt megtekinthető ENSZ standard. A teljesség igénye nélkül az alábbi termékek esetében alkalmazható a szerződésminta (a felsorolás a termékek pontos megjelölését nem tartalmazza, csupán iránymutató jellegű): bab, bogyós gyümölcsök, brokkoli, karfiol, bimbós kel, fejes káposzta, uborka, cukkini, padlizsán, görög-és sárgadinnyék, különböző gombákra, friss füge, kajszibarack, barackfélék és nektarinfélék, körtefélék, szilva, cseresznye, meggy (kivéve ipari!), alma (kivéve ipari!), birs, közönséges spárga, madársaláta, salátafélék, borsófélék, datolyaszilva, burgonya, zellerszár, gyökér és gumózöldségfélék, répa, leveles zöldség, póréhagyma, vöröshagymafélék, fokhagyma, szelídgesztenye, paradicsom, édespaprika, erőspaprika, édeskömény, csemegeszőlők, stb.

Lehetőség van rá, hogy a szerződést adott időszakra, akár határozatlan időre megkössék, és az eseti megrendeléseket külön - egyszerűbben - dokumentálják. Ehhez a NAK azt javasolja, hogy áruértékesítés-vagy vásárlási igény esetén előzetesen történjen meg egy írásos megrendelés. Erre akár egy SMS, e-mail is alkalmas, a hangsúly azon van, hogy írásban történjen meg. Az áru átadásakor már csak az átadás-átvételi jegyzőkönyvet kell mindig újra kitölteni (1. számú melléklet), ahol rögzítésre kerül minden szükséges adat (pl. ár, áruminőség, mennyiség, stb.). Az áruátadás, azaz a teljesítés helye lehet egy megnevezett telephely/üzemi terület és/vagy az eladó termelési területe. A szabályok szerint az áruátvételig az eladó felel a minőségért, viszont az áruátvételt követően a vevőt terheli minden felelősség. Az átadott áru ellenértékét átvételkor készpénzben vagy átvételt követően átutalással lehet rendezni, azonban utalás esetén a fizetési határidő nem haladhatja meg az átvételt követő 30 napot.

A végleges, frissárura vonatkozó adásvételiszerződés-minta és mellékletei (1. számú melléklet, 2. számú melléklet) a linkekre kattintva érhetők el. A szerződésminta felhasználása önkéntes jellegű, saját kockázatra végzett tevékenység, ennek megfelelően a felhasználásból - akár közvetlenül, akár közvetve - eredő károkért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felelősséget nem vállal. A szerződésben technikai pontatlanságok, időközben hatályát vesztett tartalmak, szabályozások előfordulhatnak, melyre tekintettel a NAK fenntartja a jogot, hogy a szerződésmintát bármikor, értesítés nélkül megváltoztassa, kijavítsa, kiegészítse és/vagy törölje. Amennyiben a mintára vonatkozóan bárkinek észrevétele, vagy további kérdése lenne, azt egy, a horvath.vivien@nak.hu e-mail címre küldött levélben lehet feltenni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58