Jó hír érkezett: fontos segítséget kapnak a magyar zöldség-és gyümölcstermelők

Jó hír érkezett: fontos segítséget kapnak a magyar zöldség-és gyümölcstermelők

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), jogászaival egyeztetve, kidolgozott egy szerződésmintát, mely kimondottan a saját termesztésű, meghatározott zöldség- és gyümölcstermények adásvételére alkalmazható. A szerződésmintával a kamara szeretné elősegíteni a termelői biztonságot, hozzájárulva a hosszú távú, kiszámítható értékesítés megteremtéséhez, ezzel is támogatva a termelőket és a feldolgozókat egyaránt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2019. augusztusában kamarai tagok megkeresésére válaszul a NAK dinnye-munkacsoportja kezdte el tárgyalni egy olyan mintaszerződés kidolgozásának lehetőségét, amely ugyan termeltetésre és külföldi árumozgásra nem alkalmas, de alapvetően hozzájárul a hazai tisztességes kereskedelmi gyakorlatok számának növeléséhez, olvasható a kamara oldalán. Mivel a zöldség- és gyümölcsforgalmazásra vonatkozóan javarészt egységes rendeletek, illetve minőségi standardok állnak rendelkezésre, a NAK a kapcsolódó alosztályi- és országos osztályülések keretében is megvizsgálta és kibővítette a szerződésminta alkalmazási körét.

A szerződés röviden az eladó (használatában álló földterületen megtermelt, saját termesztésű zöldség-gyümölcs értékesítője) és a vevő (felvásárló és/vagy forgalmazó és/vagy feldolgozó) közötti viszonyt tisztázza a vonatkozó előírások szerint. Minőségi áruátvételként az ENSZ/EGB szabvány előírásait veszi alapul, azaz a szerződés tárgyában megjelölt, azaz a Magyarországon megtermelt és értékesítésre bocsátott zöldségeknek és gyümölcsöknek meg kell felelniük a minőségi kategóriára vonatkozó jogszabályi követelményeknek.

A kamara arra kéri tagjait, hogy a szerződésminta alkalmazása előtt ellenőrizzék, hogy az általuk eladni, venni kívánt termékre vonatkozik-e az itt megtekinthető ENSZ standard. A teljesség igénye nélkül az alábbi termékek esetében alkalmazható a szerződésminta (a felsorolás a termékek pontos megjelölését nem tartalmazza, csupán iránymutató jellegű): bab, bogyós gyümölcsök, brokkoli, karfiol, bimbós kel, fejes káposzta, uborka, cukkini, padlizsán, görög-és sárgadinnyék, különböző gombákra, friss füge, kajszibarack, barackfélék és nektarinfélék, körtefélék, szilva, cseresznye, meggy (kivéve ipari!), alma (kivéve ipari!), birs, közönséges spárga, madársaláta, salátafélék, borsófélék, datolyaszilva, burgonya, zellerszár, gyökér és gumózöldségfélék, répa, leveles zöldség, póréhagyma, vöröshagymafélék, fokhagyma, szelídgesztenye, paradicsom, édespaprika, erőspaprika, édeskömény, csemegeszőlők, stb.

Lehetőség van rá, hogy a szerződést adott időszakra, akár határozatlan időre megkössék, és az eseti megrendeléseket külön - egyszerűbben - dokumentálják. Ehhez a NAK azt javasolja, hogy áruértékesítés-vagy vásárlási igény esetén előzetesen történjen meg egy írásos megrendelés. Erre akár egy SMS, e-mail is alkalmas, a hangsúly azon van, hogy írásban történjen meg. Az áru átadásakor már csak az átadás-átvételi jegyzőkönyvet kell mindig újra kitölteni (1. számú melléklet), ahol rögzítésre kerül minden szükséges adat (pl. ár, áruminőség, mennyiség, stb.). Az áruátadás, azaz a teljesítés helye lehet egy megnevezett telephely/üzemi terület és/vagy az eladó termelési területe. A szabályok szerint az áruátvételig az eladó felel a minőségért, viszont az áruátvételt követően a vevőt terheli minden felelősség. Az átadott áru ellenértékét átvételkor készpénzben vagy átvételt követően átutalással lehet rendezni, azonban utalás esetén a fizetési határidő nem haladhatja meg az átvételt követő 30 napot.

A végleges, frissárura vonatkozó adásvételiszerződés-minta és mellékletei (1. számú melléklet, 2. számú melléklet) a linkekre kattintva érhetők el. A szerződésminta felhasználása önkéntes jellegű, saját kockázatra végzett tevékenység, ennek megfelelően a felhasználásból - akár közvetlenül, akár közvetve - eredő károkért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felelősséget nem vállal. A szerződésben technikai pontatlanságok, időközben hatályát vesztett tartalmak, szabályozások előfordulhatnak, melyre tekintettel a NAK fenntartja a jogot, hogy a szerződésmintát bármikor, értesítés nélkül megváltoztassa, kijavítsa, kiegészítse és/vagy törölje. Amennyiben a mintára vonatkozóan bárkinek észrevétele, vagy további kérdése lenne, azt egy, a horvath.vivien@nak.hu e-mail címre küldött levélben lehet feltenni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?