Megszólalt Bige László: nevetséges és komolytalan a vesztegetési vád

Megszólalt Bige László: nevetséges és komolytalan a vesztegetési vád

agrarszektor.hu
Bige László szerint nevetséges és megalapozatlan a vesztegetési vád, amelyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség emelt ellene. Az ügyészség üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolja a műtrágyakirályt, aki a vádirat szerint még 2010-ben manipulált az általa gyártott termék eladása során, és ezért 135 millió forintot kért és kapott cége ügyfelétől.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolja Bige Lászlót, mivel a vádirat szerint manipulált az általa gyártott termék eladása során, amiért 135 millió forintot kért és kapott cége ügyfelétől. Az ügyészség szerint Bige megállapodott egy vállalkozóval abban, hogy több ezer tonna terméket ad át neki, a forgalmazó azt a piaci árnál olcsóbban, részben számla nélkül értékesíti, az összeget pedig átadja a milliárdosnak. Aki cserében vállalta, hogy a vállalkozónál letétbe helyezett terméket később minőségi kifogásra hivatkozva leértékeli, így a forgalmazó is haszonhoz juthat. Mindez 2010-ben történt, amikor az ügyészség szerint a terméket készpénzért, számla nélkül értékesítő vállalkozó 135 millió forintot csorgatott vissza Bigének, amivel saját cégének nem számolt el. Az ügyészség vagyonelkobzást indítványozott a vesztegetési pénzre, emellett börtönbüntetést kér a milliárdosra.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vádakra Bige László közleményben reagált. Ebben felidézi, hogy szerinte üzleti ellenfelei állnak a személye és a Bige Holding ellen irányuló támadások mögött. Bige László az ellene emelt vesztegetési vádat nevetségesnek, komolytalannak és megalapozatlannak nevezte, véleménye szerint pedig ez is része annak az összefüggő támadásnak, ami folyik ellenük.

A műtrágyakirály a közleményben kitért arra is, hogy a szolnoki vegyiüzem elleni hatósági fellépéstől kezdve - amelyet a Bige Holding Kereskedelmi és Termelő Kft. működtet - a szintén a cégcsoportba tartozó NZrt. Trade Kft. is a hatóságok célkeresztjébe került. Utóbbi kapcsán a vád kezdetben sikkasztás volt, ami később hűtlen kezelésre változott. Folyamatban van továbbá egy versenyhivatali eljárás a hazai műtrágyaszektor szerződési és értékesítési gyakorlatáról 2011 óta, amelyben a Bige László érdekeltségében lévő gazdasági társaságok az érintettek.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balázs Attila

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?