Durván megszorongatta a magyar húspiacot a koronavírus-járvány

Durván megszorongatta a magyar húspiacot a koronavírus-járvány

agrarszektor.hu
A koronavírus-járvány a húspiacot is megszorongatta. A vendéglátóipar leállása miatt csökkentek a húspiac árai, mondta Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke, a NAK alelnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Éder Tamás szerint idei év még jól indult, az elemelkedő bérek és a bővülő fogyasztás stabilizálta a korábbi években a felvásárlási árakat is, ám a fertőzés terjedésével a turizmus, a vendéglátás, a közétkeztetés leállásával a legnagyobb felvásárolók tavaszra eltűntek a piacról, ráadásul épp akkor, amikor az exportlehetősségek is beszűkültek, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Online agrárkonferenciát szervez május 28-án a Portfolio gazdasági portál a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásairól. Az eseményen megtudhatja, milyen állapotban kerül ki a magyar agrárium a világjárvány miatti sokkból, és milyen támogatási, szabályozási, piaci változások történtek, illetve várhatók az ágazatban. Ha naprakészen szeretne tájékozódni a kialakult rendkívüli helyzetr?l, vegyen részt online agrárkonferenciánkon május 28-án!

Éder Tamás beszélt arról is, hogy a legnagyobb problémát a sertéshús- és baromfihús-ágazatban okozta a koronavírus-járvány. Mindkettőben kettős vírushatás volt érzékelhető, hiszen a sertések esetében az afrikai sertéspestis a világpiacot is jelentősen befolyásoló módon Kínában is súlyos válságot okozott, illetve a baromfikat is érintette egy komolyabb vírus. Tehát, már komoly problémákkal küzdő ágazatot talált meg a koronavírus okozta gazdasági hatás. A NAK alelnöke azt is hozzátette, a koronavírus-járvány következtében több mint 100 forinttal is csökkent az élő állat ára.

A Hússzövetség elnöke kitért arra is, hogy a húságazatban a tenyésztőnek és a feldolgozóiparnak ellentétes érdekeik vannak. Hozzátette, a tenyésztők akkor örülnek, amikor jó áron tudják eladni az élő állataikat, azonban ez bizonyos esetekben a húsiparnak jelentős problémát jelent mindaddig, amíg a plusz költséget át nem tudja adni a fogyasztónak. Arra is kitért, hogy az elmúlt két hét ismét változást eredményezett a piacon annak köszönhetően, hogy Európa-szerte kezdtek megnyitni a vendéglátóegységek. Hozzátette, ennek következtében a korábban az európai uniós piacon szinte folyamatos élőállatár-esés megállt és lassan emelkedés is kezdődik.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?