Agrárfinanszírozás nyelve: Projekt a négyzeten - Mi a projekt és mit kezdjünk vele?

Agrárfinanszírozás nyelve: Projekt a négyzeten - Mi a projekt és mit kezdjünk vele?

Takarék Agrár24
A projektek értékelése az a terület, ahol a beruházásnak színtisztán meg kell állnia, nem "bújhat el" a meglévő tevékenység mögé.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A megfelelő színvonalú üzleti tervezés esetén, az elköteleződés biztosítása, a szakmai háttér, a működés folytonosságának biztosítása, a jogi kockázatok feltárása egy normál beruházáshoz képest még nagyobb jelentőségű. A finanszírozó bankok ezért mélyebb elemzést készítenek és nagyobb adatigénnyel fordulnak ilyenkor az ügyfelekhez.

A projekt kifejezést sokféle értelemben használhatjuk. Most elsősorban banki, finanszírozási szempontból értelmezzük és megnézzük, a gazdálkodó mire számíthat, ha projektjellegű beruházásra kér finanszírozást (a "projekt" kategóriának bankfelügyeleti vonatkozásai is vannak pl. tőkekövetelmény oldalon, ez most a bejegyzésnek nem lesz témája).

Egy korábbi írásunkban már foglalkoztunk az agrárvállalkozások fejlődési fázisaival, egy ilyen úton értelemszerűen gyakran előfordulnak projektjellegű beruházások. Projekt alatt általában azt a típusú beruházást értjük, amelynek önmagában kell térülnie vagy azért, mert az ügyfélnek nincs más érdemi, figyelembe vehető tevékenysége, vagy pedig kockázati okokból szándékosan le kívánja választani többi vállalkozásától. További jellemzője, hogy fedezetként is elsősorban a megvalósítani kívánt beruházás tárgya jöhet számításba, esetenként intézményi vagy készfizető (magán)kezességgel kiegészítve. Tipikusan ilyenek az ingatlanberuházások, de a mezőgazdasági, élelmiszeripari finanszírozásban is találkozunk vele.

A mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban a projektek megítélésénél jelentős szerepe van egyrészt a megfelelő szakmai háttérnek, másrészt annak, hogy illeszthető-e a beruházás a meglévő tevékenységekhez és logikusan következik-e a vállalkozás eddigi fejlődési ívéből. A projekteknek a napi gyakorlatban legalább négy típusát különböztetjük meg, az alábbi sorrend egyre növekvő kockázatot jelent - ez a gazdálkodó oldaláról azt jelenti, hogy magasabb kockázat esetén a finanszírozó bank is magasabb önerőt, több fedezetet, erősebb vállalkozói elköteleződést fog kérni.

Projektszerű beruházásoknál nagy hangsúly kerül a megtérülési idő számítására és a stresszverziók értékelésére, hiszen a meglévő tevékenység nem, vagy csak mérsékelten alkalmas az esetlegesen felmerülő likviditási hiány fedezésére. Ráadásul sok esetben az üzleti tervezésből kimarad a megnövekedett kapacitáshoz, vagy az új tevékenységhez szükséges napi forgóeszközigény, ami tovább feszítheti az adósságszolgálatot.

A projekt egy speciális típusa a cégvásárlás, ahol tipikusan a megvásárolni kívánt vállalkozás eredményéből fizeti vissza a beruházási hitelt a vevő. Banki szemmel nézve több kritikus pontja is van egy ilyen ügyletnek: egyrészt ez nem egy értéknövelő beruházás, tehát új termelőeszköz nem, adósság ezzel szemben annál több kerül a vállalkozásba. Gondosan fel kell tehát mérni, hogy a meglévő termelési háttér milyen színvonalú, fog-e igényelni pótló, karbantartó jellegű beruházásokat a következő években és az is fontos, hogy a vállalkozás már meglévő eladósodottsága alacsony legyen. Másrészt fontos a napi működés folyamatos fenntarthatóságának biztosítása finanszírozási-likviditási, piaci kapcsolatok, földhaszonbérleti szerződések stb. oldaláról. Ehhez jönnek a cégjogi kockázatok, melyet összetettebb esetekben adózási, jogi átvilágítással igyekeznek lefedni a finanszírozók.

Írta: Fazakas Péter, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 12. 09:03