Amerikai farmer: Mire számíthatnak a farmerek az USA elnökválasztás után?

Amerikai farmer: Mire számíthatnak a farmerek az USA elnökválasztás után?

Takarék Agrár24
Ha valaki az Amerikai Egyesült Államok mezőgazdaságáról hall, hajlamos azt gondolni, hogy a kapitalizmus őshazájában a mezőgazdaság piacibb alapon működik, mint például az EU-ban, ahol mindenkinek van véleménye a közös agrár politika (KAP) nyomán elköltött összegek létjogosultsága, vagy épp igazságtalansága kapcsán. A mai blogbejegyzéshez az ötletet az épp zajló amerikai elnökválasztás adta, ahol egyelőre kétesélyes a várható eredmény, és kérdés, hogy mi lesz az ottani farmerek jövedelmeivel, ha marad, vagy megy a Trump adminisztráció, amely eddig a farmerek számára inkább kedvező politikát folytatott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ha megvizsgáljuk, hogy mennyi közvetlen kifizetést kapnak a szövetségi államtól az amerikai gazdálkodók, akkor megdöbbenten tapasztaljuk, hogy az utóbbi 7 év átlagában is 10% körüli az állami hozzájárulás a nettó pénzügyi jövedelmekhez, azaz kvázi a profithoz, és már 2019-ben rendkívül mód megugrott ez az összeg, elsősorban a Kínával kezdett kereskedelmi és vámháború kedvezőtlen árhatásainak kompenzálása érdekében. A 2020-ra belátható további növekmény már részben a választási évnek is köszönhető, vagyis egy Trump győzelem esetén sem várható, hogy ilyen magas szinten stabilizálódjon, a kereskedelmi háború kimenetelétől függetlenül.

Forrás: USDA ERS 2020, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

Jelenleg az a helyzet, hogy az átlagos amerikai farmer a kínai piacvesztéstől függetlenül jó évet zárhat 2020-ban a támogatásoknak köszönhetően is, kivéve az állattartók, akiknél a pandémia miatti vágóhíd bezárások komoly eredmény csökkenést okoznak.

A szavazó fülkében bizonyára több gazdálkodó hajlik a republikánus értékek felé, de azt is tudni kell, hogy a Trump adminisztráció is vizsgálja a támogatási rendszer fenntarthatóságát, annak függvényében is, hogy az előállított és a lakosság által elfogyasztott élelmiszerek milyen elkerülhető egészségügyi kiadásokat okoznak a túlsúlyos lakosság körében. Az elnökválasztás után bizonyára változik az ottani agrárpolitika, akár a demokraták által kezdeményezett Green New Deal, akár a Trump adminisztráció kezdeményezései indulnak majd el.

Azért érdemes a november eleji, tengerentúli elnök választás eredményét követni a hazai élelmiszer ágazat szereplőinek is, mert a nemzetközi agrártermékek kereskedelmében az egyik legnagyobb exportőr országról beszélünk, így ha bármi megváltozik náluk, az csak idő kérdése, hogy hatást gyakoroljon a világ számos országában az agrártermékek piacára. 

Írta: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?