Vallott a bankvezér: meglepő, hogyan értékelték a 2020-as évet a magyar termelők

Vallott a bankvezér: meglepő, hogyan értékelték a 2020-as évet a magyar termelők

agrarszektor.hu
A Takarék Agrár Trend Index szerint pozitívan értékelték a 2020-as évet a magyar agrárium szereplői, ami meglepő lehet, ha az idei év iőjárására gondolunk, ugyanakkor az októberi gabonaárak már sok mindent megmagyaráznak - mondta Vida József, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója az Agrárszektor 2020 Konferencián. Hozzátette, habár a koronavírus-járvány sok mindenre rávilágított, el is vonta a figyelmet olyan dolgokról, mint például az afrikai sertéspestis, amellyel az elmúlt évben sokat foglalkoztunk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Meglepő lehet, de a Takarék Agrár Trend Index szerint a magyar agrárium szereplői pozitívan értékelték a 2020-as évet, és összességében optimistábbak voltak, mint 2019-ben - tájékoztatott Vida József az Agrárszektor 2020 Konferencián. Kiemelte, habár a COVID-19 sok mindenre rávilágított, de azt is megmutatta, hogy a magyar agrárium egy stabil, hosszú távon tervezhető, jól kifizetődő egység, amire érdemes építeni. Ugyanakkor, ha az agráriumban dolgozókat kérdezzük az idei évről, valószínűleg annyit mondanának nem volt rossz esztendő, és bár az időjárás tekintetében ennek van valóság alapja, az októberei gabonaárak azonban már valóban pozitív képet mutatnak. 

A szakember hangsúlyozta, a koronavírus elvonta a figyelmet olyan dolgokról, amelyekkel az elmúlt évben sokat foglalkoztunk, ilyen például az afrikai sertéspestis, amely befolyásolta a sertéságazat működő- és eredménytermelő képességét, és rengeteg kihívást okoz az állattartóknak. A vendéglátás felvevő piacának elmaradása miatt nem lesz könnyű a 2021-es év a baromfiágazatnak sem, meg kell találnia a szektornak az úgynevezett "hasban exportált termékek útját", hiszen amíg a turizmus nem indul útnak, addig a belföldi fogyasztás lesz a meghatározó, erre pedig választ kell adniuk a termelőknek - tette hozzá. 

Kihívásokkal teli és bizonytalan 2021-es évre készülhet a magyar agrárium, érdemes azonban kiemelni, mennyire megnőtt a beruházási kedv az utóbbi időben, jól látszik, hogy vannak ötletek és gondolatok. Ezt mutatja az is, hogy az állattenyésztéshez kapcsolódó beruházási programban az 50 milliárd forintos keretre több mint 380 milliárd forintos igénylés érkezett, a kertészeti ágazat 30 milliárd forint keretösszegű támogatására pedig mintegy 90 milliárd forintos igény jelentkezett. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?