Bizonytalanság lett úrrá a vetőmagpiacon: nem lehet tudni, mit hoz a 2021-es év

Bizonytalanság lett úrrá a vetőmagpiacon: nem lehet tudni, mit hoz a 2021-es év

agrarszektor.hu
Egy nagyon sikeres, nagyon izgalmas és mozgalmas évet tudhat maga mögött a Karintia Kft., ahogy az egész ország és az egész világ is. Talán az volt a legnagyobb tanulság 2020-ban, hogy nem szabad mindig rutinból dönteni, mert idén könnyen melléfoghatott vele az ember - mondta Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője az Agrárszektor 2020 Konferencián. A szakember beszélt arról is, hogy mire számít jövőre a szójavetőmag és a kalászos vetőmagok piacán, illetve, mit vár az új uniós közös agrárpolitikától.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bene Zoltán elmondta, hogy a Karintia Kft. Egy országos integrátor cég, ami komolyan veszi a szója és a kalászos növények integrációját. A vállalat biztosítja a gazdák számára a növényvédő szert, a saját genetikájú vetőmagot és a műtrágyát, de szívesen adnak ajánlatot a megtermelt terményre is. A szakember az Agrárszektor 2020 Konferencián beszélt arról, hogy a koronavírus-válság őket is komolyan érintette, erre pedig hasonló választ adtak, és a szokásos óv- és megelőzési intézkedéseken felül minden héten egy komoly, nanotechnológiás fertőtlenítést eszközöltek az irodáikban.

Bene Zoltán beszélt arról is, hogy a Karintia Kft. két szegmensben is meghatározó a hazai piacon a vetőmagszektort illetően, kalászos és szója vetőmagban. A vállalkozás a Mauthner cégcsoport része, ami nagyon komoly genetikai háttérrel tudja őket ellátni, ugyanis két európai hírű nemesítőház is tartozik hozzájuk, ezért a cégvezető joggal érezheti úgy, hogy kivételes helyzetben vannak.

A szakember elmondta, hogy a vírusválság komolyan érinti a vetőmagszektort is, mert vannak olyan vetőmagok, amelyek külföldön kerülnek feldolgozásra. A Karintiánál az év elején még nem voltak biztosak benne, hogy a vetőmagok kezeléséhez szükséges, külföldi gyártású szerek megérkeznek-e Magyarországra.

Szerencsére mi nagyon elővigyázatosan, előre berendeltük ezeket az inputanyagokat. Én úgy gondolom, hogy ezen a téren mind logisztikailag, mind gyártásilag, mind a szállítási logisztikában problémamentesen működtünk, és ki tudtuk szolgálni időben a gazdákat

- mondta Bene Zoltán.

A szakember beszélt arról is, hogy a következő szezonban szójavetőmagból hiány lehet a piacon, de azt még nem lehet tudni, hogy ez még csak néhány keresett fajtára fog-e vonatkozni, vagy az egész szójavetőmag-szektorra. Az biztos, hogy Szlovákiában és Nyugat-Ausztriában nagyon komoly gondok vannak már a diaportés megbetegedések miatt, de a magyar helyzet felméréséhez túl kevés tapasztalat áll rendelkezésre, mondta Bene Zoltán.

A Karintia Kft. cégvezetője szerint az új uniós támogatási rendszer a szójának egy komoly lendületet fog adni, és a KAP következő ciklusában az ökológiai irány fel fog erősödni. A szójánál ökológiai termesztéssel pedig ugyanolyan - ha nem jobb - termésátlagok érhetőek el, mint a hagyományos termesztési módszereknél. Kelet-Ausztriában biotermesztéssel már magasabb termésátlagokat tudnak elérni, mint hagyományos módon, és emiatt az ottani értékesítési árak is lényegesen magasabbak. Bene Zoltán elmondta, hogy Magyarországon is vannak már olyan gazdaságok, amik az ő genetikáikkal komoly eredményeket tudnak elérni, és ha ehhez jelentős támogatás fog párosulni, akkor a szója a biotermesztés terén hatalmasat léphet előre.

Az idei az egy rettentően bizonytalan év volt, tele kihívásokkal. Hogy a jövő mit fog hozni, azt nem tudjuk, nyilván számtalan kihívással kell 2021-ben is szembenézni. Egy biztos, a Karintia Kft. a gazdák mögött fog állni, és segíteni fogja őket a sikeres kalászos és a sikeres szójatermesztés érdekében

- jelentette ki Bene Zoltán.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55