Elárulta a szakpolitikus: erre számíthat a magyar mezőgazdaság a következő két évben

Elárulta a szakpolitikus: erre számíthat a magyar mezőgazdaság a következő két évben

agrarszektor.hu
Az uniós agrárminiszterek októberi megállapodása megfelelően kiegyensúlyozott, nincs a magyar mezőgazdaság versenyképessége ellen, és az olyan gazdálkodói szempontból is jó gyakorlatok beültetését, támogatását teszi majd lehetővé, ami egy hosszabb távon is fenntartható mezőgazdaságot jelenthet majd - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára az Agrárszektor 2020 Konferencián. A szakpolitikus beszélt arról is, hogy mire számíthat a magyar mezőgazdaság a következő két átmenti év során, és milyen kilátásai lehetnek a magyar gazdáknak a 2023-ban induló új közös agrárpolitika kapcsán.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Feldman Zsolt az Agrárszektor 2020 Konferencián elmondta, hogy idén októbere végén Luxemburgban az agrárminiszterek tanácsán jelenlevő tagállamok megállapodtak arról, hogy hogyan nézzen ki 2020 után a közös agrárpolitika, ami alapvető fontosságú lehet valamennyi magyar gazdálkodó számára. Az államtitkár beszámolt róla, hogy egy olyan álláspont született, ami kompromisszumot keresett és talált a versenyképességi, a jövedelembiztonsági és a zöld szempontok között. A szakpolitikus szerint a megszületett megállapodás megfelelően kiegyensúlyozott, nincs a magyar mezőgazdaság versenyképessége ellen, és az olyan gazdálkodói szempontból is jó gyakorlatok beültetését, támogatását teszi majd lehetővé, ami egy hosszabb távon is fenntartható mezőgazdaságot jelenthet majd.

Feldman Zsolt beszámolt arról is, hogy azzal, hogy a beruházások finanszírozása tekintetében folytatódnak a mostani lehetőségek, fontos jövedelemsegítő beruházásokat lehet majd támogatni az állattartó telepek, a kertészetek és precíziós gazdálkodás tekintetében. Ezen támogatási lehetőségek megmaradása pedig alapvető fontosságú lesz a következő időszakban is. Az államtitkár szerint egyértelmű pozitívum, hogy a következő időszakban a különböző, termeléshez kötött támogatásokat fenn fogják tudni tartani, a nemzeti költségvetésből az állattartók számára fontos átmeneti nemzeti támogatásokat is folytatni tudják bizonyos mértékig.

A szakpolitikus beszélt arról, hogy 2021-2022 átmeneti évek lesznek, amelyek a jelenleg is érvényes szabályrendszer mentén, de az új időszak forrásainak felhasználásával fognak dolgozni, és közösen készülnek fel a gazdálkodókkal a 2023-ban induló új programra. Az államtitkár elárulta, hogy 2020 őszén a magyar gazdálkodók 265 milliárd forintnyi előleget kaptak meg a Magyar Államkincstáron keresztül, ezeknek a kifizetése biztonságban fog folytatódni 2021-ben is.

A célunk az, hogy például a területalapú támogatásoknak 2021 áprilisáig a 2020-as egységes kérelmek után a gazdálkodók számára a nekik jogszerűen igénybe vehető támogatásokat biztosítsuk

- mondta Feldman Zsolt.

Az államtitkár beszélt arról, hogy a vidékfejlesztési program keretén belül 2021-ben továbbra is azoknak akarnak segíteni, akik agrár-környezetgazdálkodási programban, az ökológiai gazdálkodási programban, őshonos állatok támogatási programjában vettek részt. Számukra meg fog hosszabbodni a lehetőség arra, hogy 2021-ben is részt vegyenek ebben, de hamarosan be kell jelenteniük, hogy akarják-e folytatni ezeket. Feldman Zsolt hozzátette a jövő év első felében lesz a döntéshozatali időszak a 2020 őszén benyújtott beruházási típusú pályázatok tekintetében, amelynek során igyekeznek minél több olyan pályázatot elbírálni, amelyek nagyszabású fejlesztéseket tesznek lehetővé az agráriumban.

Feldman Zsolt kitért arra is, hogy fontos újdonsága a 2023-ban induló új közös agrárpolitikának (KAP), hogy stratégiai tervet kell készíteni. Ez azt jelenti, hogy minden olyan agrártámogatást, amiben akár egy centnyi uniós forrás is van, azt hét évre előre meg kell tervezni. Magyar részről a tervezési folyamat már 1,5 évvel ezelőtt elindult, a kész tervet 2021-ben be fogják nyújtani az Európai Bizottságnak. A stratégiai terv a közvetlen támogatásokat és a most még Vidékfejlesztési Program néven ismert pályázati lehetőségeket egyaránt magába fogja foglalni. Feldman Zsolt elmondta, hogy azt remélik, hogy az európai intézmények által lefolytatott egyeztetési folyamatok végén a vissza nem térítendő támogatásokat a mostani nagyságrendben tudják majd folytatni.

Azt szeretnék, ha ezekből a forrásokból megtörténhetne a magyar élelmiszeripar, a mezőgazdaság precíziós megújítása, az állattartó telepek felújítása, a kertészeti üzemek megújítása megtörténhetne ezekből a forrásokból. Ennek a kereteit a következő időszakban meg fogják ismertetni a szakmával (társadalmasítás) és az Európai Bizottsággal is.

A szándékunk egyértelmű: egy beruházásorientált, fenntartható mezőgazdasági támogatási rendszert építünk úgy, hogy közben nem sérül a jövedelembiztonságot jelentő közvetlen támogatások rendszere. Ehhez viszont még a következő időszakban hosszú tárgyalások várnak ránk az Európai Bizottsággal a konkrét részletek, és akár a pénzügyi felosztás tekintetében is

- jelentette ki Feldman Zsolt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?