Elkészült a friss elemzés: kiderült, milyen évet zárt 2020-ban a magyar mezőgazdaság

Elkészült a friss elemzés: kiderült, milyen évet zárt 2020-ban a magyar mezőgazdaság

agrarszektor.hu
A hazai mezőgazdasági termelésre és az élelmiszeripari termék-előállításra is hatott a koronavírus-járvány, de összességében átlagos évet zárt az agrárium. Az ágazat a tavalyi, rendkívüli időjárási körülményekkel és állatbetegségekkel is nehezített évben is jól reagált a pandémia gazdasági és társadalmi hatásaira - állapítható meg az OTP Agrár szakértőinek legutóbbi elemzése alapján.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Logisztikai problémák, szigorúbb biztonsági előírások, esetenként pénzügyi nehézségek, vagy munkaerő-hiány - a mezőgazdasági és élelmiszeripari társaságok sem kerülhették el a járvány következményeit az elmúlt évben. Igaz, emellett lehetőségeket is tartogatott számukra ez az időszak: ilyen volt a magasabb feldolgozottságú élelmiszerek iránti kereslet növekedése, vagy az online megoldások és a digitalizáció térnyerése. Összességében járvány negatív hatásainak ellenére mégis átlagos évet zárt az agrárium, még úgy is, hogy időjárási szempontból a 2020-as év jóval kedvezőtlenebb volt a 2019-esnél - tudhattuk meg az OTP Bank közleményéből.

A Mezőgazdasági Számlarendszer előzetes eredményei alapján a mezőgazdaság teljes kibocsátásának folyó alapáron számított értéke 4,8%-kal haladta meg a 2019. évi eredményt. A növekedés elsősorban áremelkedés következménye, a mezőgazdasági termelői árak 7,2%-kal haladták meg a 2019. évit, amihez a növénytermesztési és kertészeti termékek 10,2%-kal, az élő állatok és állati termékek pedig 3,2%-kal járultak hozzá. A kibocsátás volumene a 2019. évi 0,4%-os növekedés után 2020-ban 2,2%-kal csökkent. Ezen belül a növényi termékek mennyisége 3,3%-kal lett kevesebb, míg az állatok és állati termékek termelésének volumene 1,3%-kal mérséklődött. A termelés költségei összességében 1,3%-kal emelkedtek, így a bruttó hozzáadott érték 9,9%-kal, a mezőgazdasági tevékenységből származó nettó vállalkozói jövedelem pedig 17%-kal volt magasabb 2020-ban a 2019. évinél.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Tesztüzemi adatbázison alapuló modelljének előrejelzése szerint a magyar mezőgazdaság bruttó termelési értéke 2%-os, nettó hozzáadott értéke 12%-os, adózás előtti eredménye pedig 9%-os növekedést ért el 2020-ban. Eközben az agrár- és vidékfejlesztési támogatások összege 2020-ban 10,8%-kal, 918,9 milliárd forintra nőtt a megelőző évihez képest, és az agrárium hitelállománya is nőtt. A mezőgazdaságban tevékenykedő egyéni gazdaságok hitelállománya ugyan csak mérsékelten gyarapodott - 2020 végére 365,8 milliárd forintot ért el -, ám a társas vállalkozások hitelállománya csaknem ötödével, 446,2 milliárd forintra nőtt. Az élelmiszeripar hitelállománya 13,1%-kal, 616,5 milliárd forintra bővült 2020-ban. Az OTP Agrár szakértőinek részletes elemzése itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03