Nagyon rákattantak ezekre az élelmiszerekre az osztrákok: rengeteget esznek belőlük

Nagyon rákattantak ezekre az élelmiszerekre az osztrákok: rengeteget esznek belőlük

agrarszektor.hu
Ausztriában idén a biotermékek élelmiszer-kiskereskedelmi forgalma az első félévben csaknem 20%-kal haladta meg az előző évi szintet. 2019-ben a biogazdaságok száma és az ökológiai gazdálkodásba bevont földterületek aránya is növekedett. Ausztria Magyarország számára is jó példa lehet, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A bioélelmiszerek iránti igény a koronavírus alatt is töretlen. Értékesítési forgalmuk 2018-hoz képest mintegy 130 millió eurós növekedéssel - az összes értékesítési csatornát figyelembe véve - lépte át a 2 milliárd eurós (pontosan 2,06 milliárd eurós) árbevételre vonatkozó értékhatárt. Ezt mutatják az AgrarMarkt Austria (AMA), az illetékes Szövetségi Minisztérium (BMLRT) a Bio Austria és a Szövetségi Mezőgazdasági Ügynökség (AWI) megbízásából elvégzett éves piaci felmérés eredményei is, amelyet a nemrég mutattak be az AMA Marketing és a Bio Austria, azaz az osztrák biogazdálkodók szövetségének online sajtótájékoztatóján, írta meg a NAK.

A növekedési trend tovább folytatódik 2020-ban is: a RollAMA (az AMA időszakos mezőgazdasági piaci elemzése) adatai alapján a koronavírus-járvány ellenére is a biotermékek élelmiszer-kiskereskedelmi forgalma az első félévben csaknem 20%-kal haladta meg az előző évi szintet, ami azt mutatja, hogy a vírushelyzeti intézkedések ellenére is töretlen az osztrákok bioélelmiszerek iránti igénye. Gertraud Grabmann, a Bio Austria elnöke szerint, ahogy az élelmiszer-kiskereskedelemben, úgy a közvetlen értékesítési csatornákon is folyamatosan nőtt a kereslet. Különösen a direkt termelői értékesítésben, a bezárások időszakában számszerűsíthető ez a növekmény.

Reneszánszát éli a helyi termék-értékesítés. A válság során az emberek egyre inkább a mezőgazdaság, és a közvetlen értékesítési csatornák felé fordultak. A biotermékeket kínáló szolgáltatók valóságos rohamot tapasztalhattak meg és esetenként vissza kellett mondaniuk az új piaci igényeket a meglévő piacaik folyamatos ellátása érdekében

- mondta Gertraud Grabmann.

Az egyes termékcsoportokat tekintve a biotermékek részesedése növekedett legnagyobb mértékben az első félévben. Különösen magas a hagyományos termékek (tej, tojás, burgonya és zöldségfélék) ökológiai gazdaságból származók aránya. 2019-ben a biogazdaságok száma és az ökológiai gazdálkodásba bevont földterületek aránya is növekedett.

A kereslet mellett az ökológiai gazdálkodásba vont földterületek aránya is növekedett 2019-ben. Ezt mutatják a BMLRT által közzétett adatok. Jelenleg 24 225 gazdaság, vagyis az összes gazdaság 22,1%-a működik az ökológiai mezőgazdaság kritériumai szerint. Az osztrák biogazdálkodók által művelt összterület így 669 921 hektár. Ez az összes mezőgazdasági művelés alá vont terület csaknem 26%-a. Összehasonlításul Németországban ez az arány, a 2019-es adatok szerint, mindössze 9,7%-os, az élelmiszer-értékesítésben a biotermékek piaci részesedése pedig körülbelül 5,68%-os. Magyarországon a 2019-es KSH-adatok alapján kb. 4%-os az ökológiai területek és átállási területek összesített aránya az összes művelésbe vont területhez képest, és összesen 5136 gazdálkodó foglalkozik biogazdálkodással.

Ausztriában 2019-ben - összevetve a 2018-as adatokkal - 748 új biogazdaság jött létre. A területi adatokat tekintve körülbelül 32 ezer hektárral magasabb a 2019-es adat, ami egy 5%-os területnövekedést jelent. Ennek a jelentős része, kb. 30 ezer hektár szántóföldi terület, amellyel így az összes szántóföldi terület mintegy 20,4%-a biogazdálkodásba vont terület. Ausztriában az állandó gyepek csaknem egyharmada bio, itt a növekedés meghaladja az 1000 hektárt. Mostanra már a gyümölcsösök 35%-a és a szőlőskertek 15,5%-a is biogazdaság. A magyar adatokat nézve (KSH) 1207-el nőtt a biogazdálkodással foglalkozó termelők száma 2018-2019 között. Ugyanezen időszakban 14116 hektárral nőtt az ökológiai gazdaságok területe és további közel 80 ezer hektárral az átállási területeké, melynek jelentős hányadát az állandó gyepek alkotják.

A Bio Austria jelentős potenciált lát az értékesítési csatornák további fejlődésében. Egyrészt az EU más országaiból származó bionyersanyagokat helyettesíteni lehetne a helyi bionyersanyagokkal. Másrészt a bioélelmiszerek még mindig csak egy átlagos szupermarket-kínálat nagyon kis részét teszik ki, így például az üzemi konyhák és a közétkeztetés területén, de az élelmiszer-kiskereskedelem szortiment-növekedését tekintve is várható fejlődés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?