Látványosan átalakítja az EU a magyar agráriumot: itt vannak a tervek

Látványosan átalakítja az EU a magyar agráriumot: itt vannak a tervek

agrarszektor.hu
Elkezdődött a biotermékek előállításának és fogyasztásának ösztönzése: az Európai Bizottság nemrég cselekvési tervet terjesztett elő az ökológiai termelés fejlesztése céljából. A stratégiát követve 2030-ra várhatóan az európai mezőgazdasági területek mintegy 25%-án ökológiai gazdálkodás valósulhat meg. Ez a hazai biogazdálkodás számára is fontos: az ökológiai művelés alatt álló területeken ugyanis 30%-kal nagyobb a biológiai sokféleség, az ökológiai gazdaságokban tartott állatok magasabb szintű állatjólétet élveznek és kevesebb antibiotikumot kapnak. Az ökológiai gazdaságok jobban jövedelmeznek és ellenállóképesebbek, a fogyasztók pedig a biotermékeket jelölő uniós ökológiai logónak köszönhetően pontosan tudják, hogy mi kerül az asztalukra.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ágazat kiegyensúlyozott növekedése érdekében most elkezdődik a fogyasztás fellendítése, a termelés növelése, valamint az ágazat fenntarthatóságának további javítása. A cselekvési terv segítségével a Bizottság biztosítani kívánja a megfelelő eszközöket a már eleve gyorsan növekvő ökológiai ágazat számára a 25%-os cél eléréséhez - olvasható a Hello Vidék honlapján. Az ökológiai gazdálkodás ugyanis igen gyorsan növekvő ágazat az uniós mezőgazdaságban, ami a biotermékek iránti fokozott fogyasztói érdeklődés közvetlen következménye.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ökológiai termékek fogyasztásának növelése létfontosságú lesz ahhoz, hogy a mezőgazdasági termelőket ösztönözze az ökológiai gazdálkodásra való átállásra, és ezáltal jövedelmezőségük növelésére. Ebből a célból a cselekvési terv több olyan konkrét intézkedést javasol, amelynek célja a kereslet fellendítése, a fogyasztói bizalom fenntartása és az, hogy a bioélelmiszereket közelebb vigye az emberekhez. Ezek közé tartozik az ökológiai termeléssel kapcsolatos tájékoztatás és kommunikáció, az ökológiai termékek fogyasztásának előmozdítása, a közbeszerzéseken keresztül a biotermékek nagyobb mértékű felhasználásának ösztönzése a közétkeztetésben, valamint a biotermékek terjesztésének fokozása az uniós iskolaétkeztetési programok keretében 

- áll a laphoz eljutott stratégiában.

Jelenleg az unió mezőgazdasági területének mintegy 8,5%-án folyik ökológiai gazdálkodás, a mostani növekedési ütem mellett pedig az Európai Unió 2030-ra mintegy 15-18%-kot érhet el. A most közzétett cselekvési terv biztosítja a megfelelő eszköztárat ahhoz, hogy ez végül elérje a 25%-kot. Ehhez az alábbi eszközök állnak majd rendelkezésre:

  • hálózatépítés,
  • közös agrárpolitika,
  • kutatás és innováció,
  • a piaci átláthatóság növelése,
  • tájékoztató rendezvények szervezése,
  • a takarmányozás javítása,
  • blokklánc és más techológiák használata a nyomonkövethetőség javítására,
  • a helyi és kisüzemi feldolgozás megerősítése;
  • az élelmiszer-ellátási lánc megszervezésének támogatása. 

Az úgynevezett "biokörzetek" létrehozása is a tervek között szerepel, melyekkel  ösztönözni lehet az ökológiai idegenforgalmi hálózatok fejlesztését. Ezek olyan területek, ahol a termelők, polgárok, idegenforgalmi szolgáltatók, szövetségek és hatóságok együttműködnek annak érdekében, hogy a helyi erőforrásokkal való fenntartható, ökológiai elveken és gyakorlatokon alapuló gazdálkodás jöhessen létre. 

A mezőgazdaság a biológiai sokféleség csökkenésének egy fő okozója, csökkenése pedig nagy fenyegetést jelent a mezőgazdaságra nézve. Sürgősen helyre kell állítanunk az egyensúlyt a természethez fűződő viszonyunkban. Ezzel nem csak a termelők szembesülnek, hanem a teljes élelmiszer-ellátási lánc  

- magyarázta Frans Timmermans, a Bizottság európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnöke.

Hozzátette, hogy a cselekvési tervvel arra törekednek, hogy az ökológiai gazdálkodás iránti igény fellendüljön, illetve, hogy segítsék a fogyasztókat a megalapozott döntések meghozatalában. Minél több földterület van szentelve a biogazdálkodásnak, annál jobban védik a biológiai sokféleséget azon, és más környező területen.   

EZ IS ÉRDEKELHET

Ám a cselekvési terv célkitűzései között más is szerepel, többek között a biogazdálkodás fenntarthatósági szempontú teljesítményének javítása is. Ennek érdkekében több tényezőre is összpontosítani kell: 

  • az állatjólét javítására,
  • az ágazat szénlábnyomának csökkentésére,
  • az ökológiai vetőmagok rendelkezésre állásának biztosítására,
  • a műanyagok, a víz,-és az energiafelhasználás minimalizására.

Emellett a Bizottság növelni szeretné a kutatás és innováció arányát, illetve a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás és a vidéki térségek területét érintő kutatási és innovációs intézkedésekre szánt költségvetés legalább 30%-kát az ökológiai ágazathoz kapcsolódó vagy számára releváns témákhoz kívánja rendelni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ökológiai gazdálkodás számos előnnyel jár a környezetre nézve, hozzájárul az egészséges talajhoz, csökkenti a levegő- és vízszennyezést, és javítja a biológiai sokféleséget. Ugyanakkor, mivel az elmúlt évtizedben a kereslet gyorsabban nőtt mint a termelés, az ökológiai ágazat gazdasági haszonnal jár a szereplői számára. Az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó új cselekvési terv kulcsfontosságú eszköz lesz azon út kijelöléséhez, amellyel megvalósítható az ökológiai gazdálkodás alatt álló mezőgazdasági terület 25%-os részarányára és az ökológiai akvakultúra jelentős növelésére vonatkozó cél, amelyet a biodiverzitási és a "termelőtől a fogyasztóig" stratégia rögzít

- mondta  Virginijus Sinkevièius, a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős biztos.

Hozzátette, hogy a Bizottság által hamarosan elfogadásra kerülő, az uniós akvakultúra fenntartható fejlesztésére irányuló új stratégiai iránymutatás elő fogja mozdítani az ökológiai akvakultúra további térnyerését is. Hazánkban egyébként jelenleg ökológiai művelés alatt álló mezőgazdasági területek részaránya 5,6%. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?