Terjed a bio: egyre nagyobb az ökológiai művelés aránya az EU-ban

Terjed a bio: egyre nagyobb az ökológiai művelés aránya az EU-ban

agrarszektor.hu
Egyre nagyobb területen folytatnak ökológiai gazdálkodást az Európai Unióban, 2020-ban 14,7 millió hektáron zajlott ilyen jellegű gazdálkodás, amely 2021-re 15,9 millió hektárra nőtt. Ez az EU teljes mezőgazdasági hasznosítású területének csaknem a 10 százalékának felel meg. Ez azért is jelentős előrelépés, mert 2012-ben még csak 9,5 millió hektárt tett ki az ökológiai művelésbe vont területek nagysága. A növekedés hátterében az ökológiai termelésből származó élelmiszerek iránti egyre növekvő igény áll.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2012 és 2021 között az Európai Unió szinte valamennyi tagállamában nőtt az ökológiai gazdálkodásra használt terület. Az ökológiai művelés alá vont terület csaknem megnégyszereződött Portugáliában és Horvátországban, ami az EU-n belül a legnagyobb mértékű növekedést jelenti. Franciaországban is gyorsan nőtt, és több mint kétszeresére emelkedett Magyarországon és Romániában - derült ki az Eurostat elemzéséből. A biogazdálkodással művelt területek aránya a teljes mezőgazdasági hasznosítású területen belül Ausztriában, Észtországban és Svédországban a legmagasabb. Ezekben az országokban ez az arány elérte, illetve meghaladta a 20%-ot. Ezzel szemben az ökológiai gazdálkodás aránya 2021-ben hat uniós országban 5% alatt volt, a legalacsonyabb arány Bulgáriában és Máltán.

Az Európai Unió egyre nagyobb területén folyik ökológiai gazdálkodás

Az Európai Unióban a teljes biogazdálkodással művelt terület becsült nagysága 2021-ben 15,9 millió hektár volt, szemben a 2020-as 14,7 millió hektárral. Az unióban az ökológiai művelésű területek gyors és erőteljes bővülése figyelhető meg: 2012 és 2021 között 6,5 millió hektárral, azaz 68%-kal nőtt a terület. A teljes ökológiai terület az "átállás alatt álló terület" és a "tanúsított terület" összege. Mielőtt egy területet ökológiai minősítéssel látnának el, át kell esnie egy átállási folyamaton, amely a növénykultúrától függően 2-3 évig is eltarthat. Ezért az átállás alatt álló területekre vonatkozó adatok jelzik a teljesen tanúsított területek potenciális változását. Erről korábban Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője is beszélt az Agrárszektornak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint ismeretes, az Európai Bizottság Termőföldtől az asztalig stratégiájának egyik fő célkitűzése a biogazdálkodással művelt területek fejlesztésének ösztönzése, amelyeknek 2030-ra az EU mezőgazdasági területének legalább 25%-át kellene kitennie. Franciaországban 2021-ben 2,8 millió hektárnyi földterületet használtak ökológiai mezőgazdasági termelésre, ami az uniós országok közül a legnagyobb terület. Ezt követi Spanyolország 2,6 millió hektár biogazdálkodási területtel, Olaszország 2,2 millió hektárral és Németország 1,6 millió hektárral. Ez a négy uniós ország együttesen az EU 2021-es teljes biogazdálkodási területének közel háromötödét teszi ki: Franciaország (17,4 %), Spanyolország (16,6 %), Olaszország (13,7 %) és Németország (10,1 %). Mint fentebb is írtuk, 2012 és 2021 közötti időszakban az unió szinte valamennyi tagállamában nőtt az ökológiai gazdálkodásra használt mezőgazdasági területek nagysága. A növekedés Portugáliában (+283%) és Horvátországban (+282%) volt a legnagyobb mértékű, de Franciaországban (+169%), Magyarországon (+125%) és Romániában (+101%) is jelentősen nőttek ezek a területek.

Az ökológiai művelésbe vont földek a teljes mezőgazdasági hasznosítású területhez mért legnagyobb arányát 2020-ban Ausztria érte el, 26%-kal. Észtországban 2021-ben ez 23%-os volt, Svédországban pedig 20%-os. Portugália, Olaszország, Finnország, Csehország, Lettország, Dánia, Szlovénia, Spanyolország és Görögország részesedése 2021-ben szintén meghaladta a 10%-ot. Ezzel szemben a biogazdálkodás aránya 2021-ben hat uniós országban 5% alatt volt, a legalacsonyabb arány Bulgáriában 1,7%-kal és Máltán 0,6%-kal. Magyarországon ez az arány jelenleg 6,3%-os, de 2030-ig a 10%, végezetül pedig a 25% elérése a cél.

2021-ben a svédek vitték a pálmát a biotermesztésben

2021-ben a gabonafélék ökológiai termelése (gabonatermesztés, beleértve a vetőmagot is) a teljes gabonatermelés 6,2%-át tette ki Svédországban, 5,5%-át Észtországban és 4,4%-át Finnországban, ami a legmagasabb arány az uniós országok között. Magyarországon ez az arány nem éri el az 1%-ot sem.

A bio zöldségtermesztés aránya a teljes zöldségtermesztésen belül az uniós tagállamok között ugyancsak Svédországban volt a legnagyobb 17,7%-kal, amelyet Németország követett 11,2%-kal, valamint Hollandia 5,4%-kal. Magyarország itt már a középmezőnybe tartozik, a becslések szerint 1,5%-os lehet a bio zöldségtermesztésünk.

Már több mint 5 millió ökológiai módszerekkel tartott szarvasmarha van az EU-ban

Egyre több szarvasmarhát, juhot és kecskét tartanak ökológiai módszerekkel. Példaként említhető, hogy 2021-ben az EU 75,7 millió szarvasmarha-állományából 5 millió szarvasmarhát (6,6 %) tartottak ökológiai módszerekkel. A legeltetéses ökológiai állattartás aránya általában magasabb, mint a nem legeltetéses állattartásé. A juhok és kecskék alig több mint egyharmadát nevelték ökológiai módszerekkel Lettországban (36%) és Ausztriában (34%). Hasonlóképpen, Görögországban a szarvasmarhák alig kevesebb mint egyharmada (31,5%) volt ökológiai tartású, de egyébként Görögországban volt a legmagasabb az ökológiai tartású tejelő tehenek aránya is (23%), amelyet Ausztria (22%) és Svédország (19%) követett. Az ökológiai módszerekkel tartott sertések aránya jóval alacsonyabb, a legmagasabb arányt Franciaországban (3,8%) és Dániában (3,7%) mérték.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?