Mit hozhatnak a sávosan váltakozó kultúrák az európai mezőgazdaság számára?

Mit hozhatnak a sávosan váltakozó kultúrák az európai mezőgazdaság számára?

Takarék Agrár24
Európa szerte igen éles viták zajlanak a mezőgazdasági termelésben ezidáig bevett gyakorlatok felülvizsgálata kapcsán. Termelők, azok érdekvédelmi szervezetei feszülnek egymásnak a zöld mozgalmakkal és egyes civil szervezetekkel. Nem egyszerű eldönteni, hogy az egyensúlyt hol lehet és kell megtalálni. Egy biztos, környezetünk és klímánk védelme érdekében a mezőgazdaságból élőknek is kompromisszumokat kell kötniük, annak érdekében, hogy a termelést is fenn tudjuk tartani és a környezetünket is a lehető legnagyobb mértékben óvjuk. Véleményem szerint ezeket a kompromisszumokat szakmai szinten szabad és kell meghozni, komoly természettudományi háttérrel - biológia, ökológia, klimatológia, mezőgazdaság, vízgazdálkodás/vízkormányzás, közgazdaságtan stb. - rendelkező szakembereknek a tudomány segítségével. Erre nagyon jó példa az alábbi két kutatás is, melyeket Hollandiában és Németországban vizsgálnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mezőgazdaságban a nagyobb biodiverzitás, biológiai sokféleség biztosítása természetesen csökkenő hatékonysággal jár együtt, ugyanakkor ez végsősoron akár jövedelmező is lehet, mivel a biológiai sokféleség biztosítása csökkentheti a betegségek előfordulását és javítólag hat a kultúrák ellenállóképességére.

Ezt a dilemmát Hollandiában és Németországban is próbálják már feloldani

A biodiverzitás nagyobb biológiai és gazdasági ellenálló képességet teremt egy gazdaságban. "Kezdjük azzal, hogy ökológiai szempontból előnyös különböző növények termesztése" - állítja Wijnand Sukkel, a WUR (Wageningen University & Research) kutatója. "Amennyiben fertőzés üti fel a fejét az egyik növénykultúrában, abban az esetben a fertőzés jóval nehezebben tud terjedni a gazdaságban. Így ha az egyik kultúra nem hozza az elvárásokat, a többi még nagy eséllyel fogja". Ráadásul egyre több vegyszer engedélyét vonják vissza. "Az egészséges, ellenálló mezőgazdasági rendszer kulcsfontosságú lesz, viszont az átállás nem igényelhet túl sok többletmunkát, és a hozamokat is fenn kell tartani."- mondta a kutató.

A biológiai sokféleség rohamos csökkenésére - például rovarpusztulás, vagy a madárállomány degradációja (összefügg) - Németországban is felfigyeltek már természettudományi és gazdálkodói körökben egyaránt. Ezért 2019-ben a göttingeni és a kieli egyetemek támogatásával elindult egy kísérleti projekt, amelyben szántóterületeket sávokba, vegyesen vetnek be különböző kultúrákkal, jelen esetben, búzával és repcével. A keskeny, sok szegélyű szántóföldek egymás melletti elhelyezkedése a rovarok számára a tájékozódást szolgálja, és lehetővé teszi számukra a "kiegészítő táplálkozást". Az eredmények az első év után ígéretesek: A Göttingeni Egyetem adatai szerint a sávosan bevetett szántókon, több mint 50 százalékkal több rovarfajt találtak, mint nagy a repce- vagy búzatáblákban.

Eredmények

Mindkét kutatás kimondottan hasonló következtetésre jutott. Az adatok szerint a sávos táblákat jóval nagyobb létszámú és fajában is változatosabb rovarok látogatták. A technológia a madárállományra is pozitív hatást gyakorol. Körülbelül kétszer annyi madár található a sávos szántóföldön, mint a konvencionális nagytáblákon.

A kis mezők vagy sávok azt jelentik, hogy több faj élhet a földeken, mivel több az "erőforrás" közel egymáshoz, ráadásul a biodiverzitás növelése változatos rovarfajokat csalogat a földekre.

A kártevők számának csökkenése szintén pozitív hatás: a sávosan bevetett földeken a búzát feleannyi gabonatetű támadta meg, mint a nagytáblákon, valamint a repcebogárfertőzés is csökkent a sávos repceállományokban.

Mindazonáltal a sávos szántóföldek kialakítása vonzó és költséghatékony módszer a biológiai sokféleség növelésére a mezőgazdaságban és a gazdálkodó számára nem jár földterület veszteséggel - állítják a kutatók. Az előnyök a biogazdálkodásra való áttérés előnyeihez hasonlíthatók. Az ígéretes első eredmények miatt a vizsgálatokat folytatták, sőt bővítették is: 2019-ben három gazdálkodót vontak be, 2020-ban pedig már tizenkettőt. 

A Wageningeni egyetem kutatási részlege is a német módszerhez hasonló ötlettel ált elő, ők ugyanakkor a sávos termesztést hat különböző növénnyel tesztelik (egy szántón belül). Ami lehetetlen feladatnak tűnik. Mindazonáltal az Applied Plant Research is egy olyan gazdálkodási rendszert szeretne kialakítani, amely kevéssé szenved a kártevőktől, betegségektől vagy szélsőséges időjárási viszonyoktól.

Egy termény nagy, egységes táblái sebezhetővé teszik az állományt és ezzel a rendszert is. Csak egy kártevő rovarnak vagy gombának kell megtelepednie és az egész táblát megfertőzi, hacsak nem tesznek gyors intézkedéseket a gazdák. Ezt a természetes ellenségek hiánya okozza, mivel azok nehezen tudnak túlélni ekkora táblákban: túl kevés az (alternatív) táplálék és nincs menedék sem.

Állításuk szerint ez egy "robusztus, elnyomó mezőgazdasági rendszert" eredményez, amely különösebb gazdálkodói beavatkozás képes megfékezni a károsítókat, mielőtt azok komolyabb kárt okozhatnának, és jobb védelmet nyújt az olyan szélsőséges időjárási körülményekkel szemben, mint az aszály vagy a heves esőzések.

A témában azért még hosszabb - több éves - tesztidőszakokra és több gazdálkodó bevonására lesz szükség, a gazdasági, illetve a hosszútávú hatások vizsgálatára. A jövedelmezőség tekintetében a kutatók mindkét eseteben a modern technikák segítségére számítanak, mint a GPS-alapú precíziós technikák, az IKT és a fejlett érzékelők.

Azt mindenesetre figyelemreméltónak tartom, hogy a kutatás rövidtávú hatásai igen bíztatóak és mindkét esetben közel egyforma következtéseket vontak le a kutatók. Az is komoly eredmény, hogy évről évre mind több gazdálkodót képesek bevonni a kutatásba, ami jól mutatja a szakma elkötelezettségét a környezeti fenntarthatóság iránt!

Írta: Dózsa Gergely, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31