Sorsfordító évek előtt a magyar agrárium: de mi vár a kisebb és nagyobb cégekre?

Sorsfordító évek előtt a magyar agrárium: de mi vár a kisebb és nagyobb cégekre?

agrarszektor.hu
Nehéz éve volt az agráriumnak, ám nem csak a koronavírus-járvány, de az időjárás és a különböző állatbetegségek is nehezítették az ágazati szereplők helyzetét - hangzott el az OTP Bank Agrárágazati Igazgatóságának sajtóreggelijén. Ugyanakkor a következő időszakban a válságállóságát bizonyító szektorba hatalmas forrás érkezik, csak júniusban öt újabb pályázati felhívást hirdet meg az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program keretében, részben a precíziós gazdálkodásra történő átállás ösztönzésére. A program pályázataival a következő években lehívható több ezer milliárd forint óriási fejlesztési hullámot indíthat az agráriumban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2020 az agráriumnak sem volt könnyű, bár mindenki azt tartja egy válságálló ágazatról van szó, a pandémia itt is éreztette hatását - mondta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Kiemelte, komoly probléma jelentkezett az ellátási láncokban (például műtrágya), emellett a különböző állatbetegségek is nehezítették a termelők dolgát, ugyanakkor a chiphiány szintén érinti agrárágazatot, hiszen az agrárium is egyre inkább modern gépekkel dolgozik. Mindezek ellenére a bankszektor és az OTP is úgy gondolta, megéri finanszírozni az agrárcégeket, de elmondható, hogy elsősorban a nagyobb cégek körében növekedett inkább a hitelállomány az utóbbi időben. 

Habár rengeteg forrás áll majd az agrárium rendelkezésére a következő években, ezt tudni kell majd elkölteni, hiszen több alapanyagboó hiány van, érezhető egy beszállítói áremelés is, így nem biztos, hogy könnyű lesz beruházni

 - tette hozzá Wolf László. 

Az uniós csatlakozás után volt egy komoly veszőfutása a magyar élelmiszeriparnak és agráriumnak, amely egészen 2012-2013-ig tartott - tájékoztatott Dr. Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Mint mondta, ebben az időszakban a mezőgazdaságban egyharmaddal, az élelmiszeriparban pedig egynegyeddel csökkent a hozzáadaott érték, 2013 óta azonban az agrárium hozzáadott értéke 50 százalékkal, az élelmiszeriparé pedig 17 százalékkal nőtt. Feldman Zsolt kiemelte, hatalmas összeg érkezik a magyar agráriumba a következő években, csak 2021-2022-ben 1500 milliárd forint forrás felhasználására nyílik majd lehetőség. 

Ekkora forrásnál mód és lehetőség van egy jóval szélesebb gazdálkodói kör támogatására és bevonására. Szélesebb kezdvezményezetti körrel dolgozunk inkább, amely a legkisebb őstermelőtől, a legnagyobb élelmiszeripari vállalatig mindenkit fel tud ölelni. Ahol csak lehetett, egy egyszerűsített pályázati rezsimet alkalmazunk, ami egyszerűbb kérelembenyújtást, illetve elbírálást jelent.  

Az államtitkár arról is tájékoztatott, hogy a pályázatok kiírásánál fontos szempont volt még, hogy a május-júniusban megjelenő pályázatok után fokozatosan nyílnak majd meg a benyújtási alapok, ez a szakaszolás pedig lehetővé teszi, hogy az intézményrendszer folyamatosan fel tudja dolgozni a kérelmeket. Kiemelte, most jelenik majd meg a kertészeti üzemek megújítását segítő pályázat, 100 milliárd forintos keretösszeggel a precíziós gazdálkodásra történő átállást segítő pályázat, a gombatermesztésre fókuszáló pályázat, valamint két, az élelmiszerfeldolgozást segítő pályázat is érkezik, egy 50 milliárdos a kisebb fejlesztések, és egy 200 milliárdos a nagyobb projektek támogatására. 

Szabó István, az OTP Bank Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgatója szerint azt lehet látni, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban a kisebb vállalkozások kerültek előtérbe, ők egy integrátorhoz próbáltak csatlakozni, legyen szó akár baromfi- vagy sertéstenyésztésről. Beszélt arról is, hogy a kertészeti ágazat fejlődése lehetővé teheti azt, hogy import paradicsom helyett, akár hazai is megjelenhessen a boltokban a hidegebb hónapokban. Az ügyvezető igazgató elmondta, az OTP Agrár a Vidékfejlesztési Program sajátosságaihoz igazította és felgyorsította hitelezési folyamatát, hogy minél gördülékenyebb megoldásokkal egészíthesse ki a beruházások finanszírozását. 

Egészen a pályázati szakasztól a fejlesztések megvalósításáig átfogó és rugalmas pénzügyi hátteret kínálunk partnereinknek a New Corridor elnevezésű hitelezési eljárás keretében. Ebben az ügyfélbarát csomagban például a támogatás mellé hitelt is igénylő vállalkozók már röviddel a pályázat benyújtását követően megtudhatják hitelbírálatuk eredményét

- fogalmazott. 

Fontos, hogy a források igénylése előtt a gazdálkodó minél hamarabb keresse fel a bankját, és jelentkezzen nála, hogy hamar megkezdődhessen az együtt gondolkozás - hangsúlyozta Dr. Herczegh András, az Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a pandémia alatt is látszott, hogy a finanszírozás bővült, egyre többen juthatnak finanszírozáshoz, és a beruházások lendülete sem állt meg idén sem.

Az elmúlt években a támogatást nyert vállalkozások 38 százalékát segítette az agrárgarancia. A koronavírus azonban rávilágított arra, hogy az agrárium finanszírozásának jelentősége a korábbiakhoz képest is növekszik. A kezességi díj jelentős részét az Agrárminisztérium a gazdálkodóktól átvállalja, ezért az alapítvány minden mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházás megvalósítását két évig díjmentesen biztosítja

- húzta alá az ügyvezető igazgató. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?