Ők lettek 2021-ben a magyar agrárium legjobbjai - Fotókon a győztesek

Ők lettek 2021-ben a magyar agrárium legjobbjai - Fotókon a győztesek

agrarszektor.hu
A Portfolio Csoport idén is díjazta a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket, és az év legfontosabb agráreseményén, az Agrárszektor 2021 Konferencián ebben az évben is kiosztották a Portfolio Agrárdíjakat. Egy 10 tagból álló szakmai zsűri döntött az év női agrárvállalkozójáról, az év fiatal agrárszakemberéről, az év kertészetéről, az év állattenyésztőjéről, az év növénytermelőjéről, az év agrárinnovációjáról, az év agrárberuházásáról, valamint a Portfolio Agrárgazdaságért díj nyerteséről.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Idén is kiosztotta a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián, ebben az évben nyolc kategóriában díjaztuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait. Íme a 2021-as nyertesek:

  • Az év női agrárvállalkozója:Nemes-Nagyné Vas Andrea (NEMES Családi vállalkozás)
  • Az év fiatal agrárszakembere: Szűcs András (Belvárdgyulai Zrt.)
  • Az év kertészete: RÓNA KER-TÉSZ Kft. (Nagy József)
  • Az év állattenyésztője: Fekete Benő (egyéni vállalkozó)
  • Az év növénytermelője: Szabó Lajos (HÓDAGRO Zrt.)
  • Az év agrárinnovációja: MyFarm Harta (Kövesdi Gábor)
  • Az év agrárberuházása: AXIÁL Kft. (Pintér Zsolt)
  • Portfolio Agrárgazdaságért díj: Zászlós Tibor (Mezőfalvai Mg. Zrt.)

A nyerteseket topvezetőkből álló szakmai zsűri választotta ki: Éder Tamás, a Bonafarm Csoport pr és vállalati kapcsolatok igazgatója, Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Kerezsi Miklós, a Hodler Alapkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke, Makai Szabolcs, a Talentis Agro Holding vezérigazgatója, Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese, Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, Szabó Levente, a KITE Zrt vezérigazgatója, Szabó Miklós, a Tranzit Csoport alapító-tulajdonosa, és Vida József, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. elnöke. Döntöttek az év női agrárvállalkozójáról, az év fiatal agrárszakemberéről, az év kertészetéről, az év állattenyésztőjéről, az év növénytermelőjéről, az év agrárberuházásáról, megszavazták, ki kapja a Portfolio Agrárgazdaságért díjat, és idén először az év agrárinnovációját is kiválasztották.

Az év női agrárvállalkozója: Nemes-Nagyné Vas Andrea (NEMES Családi vállalkozás)

A Nemes család többgenerációs családi vállalkozásként évtizedek óta aktív szereplője a hazai kertészeti ágazatnak. A vállalkozás alapjait még idősebb Nemes Nagy János tette le 1975-ben. Ez alatt a hosszú idő alatt sikerült a termesztésben holland termesztési technológia mentén magas minőségű, széles termékpalettájú termelést kialakítaniuk, amely biztos alapot jelent a cég jövőjét tekintve. A Nemes Nagy család tulajdonában lévő fűtött üvegház felülete ma már 28,1 hektár, amellyel a délkelet-magyarországi régió, de talán az egész ország legnagyobb családi tulajdonban lévő üvegházi kertészetének számítanak. Nemes Nagy János és a felesége, Nemes-Nagyné Vas Andrea a családi vállalkozásban már a második generáció. Andrea négy gyermeke nevelése mellett kiválóan menedzseli a cégcsoport pénzügyeit, komoly szerepe van abban, hogy a pandémiát megelőző két évben négy beruházással összesen 13,6 hektár új, a legmodernebb technológiával felszerelt üvegházat épített fel a család, és ezzel a korábbi termőterületüket megduplázták, valamint elérték a jelenlegi méretüket. A család egyébként már évtizedek óta aktív szereplője a paradicsomtermesztési ágazatnak is.

Nemes-Nagyné Vas Andrea
Nemes-Nagyné Vas Andrea

Az év fiatal agrárszakembere: Szűcs András (Belvárdgyulai Zrt.)

Szűcs András gyerekkora óta édesapja mellett dolgozik a mezőgazdaságban, 2018-ban pedig - miután a Szent István Egyetemen megszerezte növényorvosi diplomáját - a Belvardgyulai Zrt. főagronómusa lett. A Belvárdgyulai Zrt. szántóföldi növénytermesztéssel, sertés- és tejelő szarvasmarha tartásával, valamint borászattal foglalkozik, emellett a cég nagy hangsúlyt fektet a precíziós mezőgazdasági termelésre (tervezett tőszám vetése, tápanyag-kijuttatás, hozammérés, stb.). András a zrt. teljes termelésének egyik mozgatórugója és szervezője, sok munkát fektet a helyspecifikus gazdálkodásba. Minden reggel az ő instrukciói alapján indul a munka, irányítja és beosztja a dolgozókat, agronómiai és gépesítési szempontokat mérlegelve meghatározza a növénytermesztési eljárásokat. Szívügye a precíziós gazdálkodás a vetéstől egészen az aratásig. A cég legfontosabb tevékenysége a növénytermesztési és a mezőgazdasági szolgáltatás, amely közel 1200 hektár termelési tevékenységét és mintegy négyezer hektárt meghaladó szolgáltatást foglal magába. Főbb növényeik az árpa,a búza, a kukorica, valamint az olajos növények közül a repce és a napraforgó. A növénytermesztés feladata továbbá a szarvasmarhaágazat takarmányszükségletének előállítása. Sertéságazatuk kibocsátása 10-12 ezer állat évente, a tejhasznú szarvasmarhatartást pedig jelenleg 450 fekete-tarka Holstein-Friz tehénnel és szaporulatával végzik. Szűcs András a legbüszkébb a cég országos átlaghoz viszonyított kiemelkedő termésátlagaira, amelyeket a nem nagy termőképességű és erodált területeken érnek el. A különböző szakmai rendezvényeken és konferenciákon folyamatosan fejleszti a tudását, valamint gyűjti a legfrissebb információkat, legyen szó precíziós növénytermesztésről, vagy állattartásról.

Szűcs András
Szűcs András

Az év kertészete: RÓNA KER-TÉSZ Kft. (Nagy József)

A szabadszállási Róna Ker-Tész Kft. 88 fő természetes személy és egy jogi személyiségű társaság, a Róna MG. Szövetkezet részvételével alakult azzal a céllal, hogy csökkentse a termelés során, illetve az azzal kapcsolatosan felmerülő költségeket, stabilizálja a termelői árakat, valamint elősegítse olyan különböző környezet- és természetbarát termesztési módszerek, hulladékkezelési eljárások alkalmazását, amelyek védik a természetes környezet minőségét és javítják a környezet biológiai állapotát. A Róna Ker-Tész Kft. ma Magyarország bolti kiskereskedelmi frisspiaci vöröshagyma és sárgarépa értékesítésének közel 10-15 százalékát adja, piaci részesedése a feldolgozóipari nyersanyagokból 2-3 százalék. Folyamatosan keresik a fejlődés lehetőségét. A korábbi években K+F pályázattal vákuumos szárító prototípus tervezése és kivitelezése valósult meg, amellyel instant jellegű zöldségek-gyümölcsök szárítását végzik. A cég emellett új, korszerű csomagolási módot vezetett be (BOPP fólia) hagymafélék és koptatott, darabolt termékek esetében (pl. sárgarépagolyó, -hasáb, minirépa), valamint folyamatosan olyan új termékek fejlesztésén dolgoznak, mint például az előfőzött, vákuumfóliás cékla, csemegekukorica vagy a különböző zöldségkrémek. A Róna Ker-Tész Kft. ügyvezetője Nagy József, aki emellett 1989-től a szövetkezet igazgatóságának elnöke.

Nagy József
Nagy József

Az év állattenyésztője: Fekete Benő (egyéni vállalkozó)

Fekete Benő egy kis családi gazdaságból hozta létre Magyarország egyik vezető húsmarhatartó vállalkozását. Kiskunfélegyháza külterületén 1600 hektár gyepterületet művel és működtet egy 800 anyatehénből és szaporulatából álló Limousine húshasznú szarvasmarha-állományt, amely Limousine és Blonde d'Aquitaine fajtákból álló törzstenyészettel is kiegészül. Az árualapot jellemzően borjúkorban értékesíti külföldi partnereinek, a törzsállományt (tenyészbikák és üszők) pedig hazai tenyészeteknek. Mintegy melléküzemágként lótartással és lovagoltatással is foglalkoznak, és a hazai western lovassport jeles képviselőjének számítanak. A vállalkozást folyamatos mennyiségi növekedés és innováció jellemzi. Fekete Benő tervei között szerepel a 2021-es évben saját vágóhíd építése, ezzel teljeskörűvé téve a vertikális integrációt, a feldolgozottsági fokot. A vállalkozást extenzív tartás, költséghatékonyság, nagy szakmai hozzáértés és elköteleződés jellemzi.

Fekete Benő
Fekete Benő

Az év növénytermelője: Szabó Lajos (HÓDAGRO Zrt.)

A HÓDAGRO Zrt.-t a Hódcsillag Szövetkezet alapította 1999-ben, a cég elnök-vezérigazgatója 2002 óta Szabó Lajos. A zrt. területei és telephelyei hét településhez - Hódmezővásárhely, Batida, Maroslele, Makó, Békéssámson, Erzsébet, Szikáncs - tartoznak. A társaság tevékenysége meghatározó a térségben, a jogelődöket is beleértve 1950 óta folytat mezőgazdasági alaptevékenységet. A cég fő tevékenységi területei a növénytermesztés, az állattenyésztés, a mezőgazdasági szolgáltatás, valamint az integráció. A HÓDAGRO Zrt. magas színvonalú növénytermesztési technológiákat, így a csökkentett energiaigényű környezetkímélő forgatás nélküli mulcsművelést alkalmazza a cég használatában lévő 4000 hektáros szántóterületen. A vállalat takarmánygyártással is foglalkozik, takarmánykeverő üzemük régóta gyárt sertés, baromfi, szarvasmarha és egyéb állatfajok részére takarmánykeverékeket. A cég számára fontos a folyamatos fejlesztés és az innovatív technológiák kutatása. Több projektben is részt vesznek, így dolgoznak például azon, hogy a magyar növénytermesztésben olyan piacképes termékeket fejlesszenek, amelyek hozzájárulnak a kalászos gabonák termésstabilitásához, a beltartalmi minőség javulásához, majd ezeken keresztül az egészséges táplálkozáshoz és a jelenleginél egészségesebb állati takarmánykeverékek előállításához.

Szabó Lajos
Szabó Lajos

Az év agrárinnovációja: MyFarm Harta (Kövesdi Gábor)

Kövesdi Gábor, a MyFarm Harta alapítója, valamint ötletgazdája, és családjával már közel harminc éve gondozzák a háztáji kertet a vetéstől az “aratásig", szenvedélyük a minőségi zöldség és gyümölcs termelése. A családi vállalkozás elindításában több vállalkozószellemű fiatal is segédkezett, és azóta is aktívan szerepet vállal. A MyFarm Harta egyik hitvallása, hogy céljaik eléréséhez, tehát ahhoz, hogy minőségi mezőgazdasági termékek jussanak a családok asztalára, a gazdák sokéves tapasztalata és a fiatalok modern szemlélete együttesen szükséges. További céljuk, hogy olyan közösségi finanszírozású kertet hozzanak létre, amelyben a “tulajdonosok"/"bérlők" az általuk bérelt földterület arányában részesednek a megtermelt háztáji, minőségi terményekből. A MyFarm Harta weboldalán keresztül ki lehet választani a közelben élő gazdát, akinél "kertbérlők" lehetnek a vásárlók, majd online tudják követni, ahogyan a gazda és maga a természet együttműködik a gazdaságban. Végül pedig saját otthonukban vehetik át a friss, 100 százalékig vegyszermentes zöldségeket és gyümölcsöket.

Kövesdi Gábor
Kövesdi Gábor

Az év agrárberuházása: AXIÁL Kft. (Pintér Zsolt)

Az AXIÁL Kft. mezőgazdasági és építőipari gépek és alkatrészek forgalmazásával, szervizelésével, valamint bérgépkihelyezéssel és pénzügyi szolgáltatással harminc éve áll a gazdák rendelkezésére. Nagy hangsúlyt fektetnek a folyamatos fejlődésre, fejlesztésre, a digitalizációra és a jövő generációjának képzésére. Az AXIÁL Kft. bajai székhelyén található Alkatrész Logisztikai Központjának (ALK) bővítése 2021 augusztusában valósult meg a Pénzügyminisztérium támogatásával. A magasraktárban 14 méter magasságig fognak raktározni, a polcokon pedig 38 ezer láda kap helyet. A ládák mozgatását és az alkatrészek raktározását teljesen automatizálva, robotok segítségével oldják meg. Az új épületrészben 5500 új raklaphelyet alakítanak ki a meglévő raktárban jelenleg található 3500 mellé. A bővítés az áruk hatékonyabb be- és kitárolását teszi lehetővé. Az ALK bővítésének terve Pintér Zsolt alkatrészforgalmazásban szerzett sok évtizedes tapasztalatára támaszkodva született meg.

Pintér Zsolt
Pintér Zsolt

Portfolio Agrárgazdaságért díj: Zászlós Tibor (Mezőfalvai Mg. Zrt.)

Zászlós Tibor 1956-ban született Budapesten. Gyermekkorának jelentős részét Pilisen töltötte, itt lett fogékony az állattenyésztés iránt. Mosonmagyaróváron szerzett agrármérnök diplomát, majd Gödöllőn külgazdasági szakmérnöki oklevelet. Első igazi szakmai megméretést igénylő munkahelye az Annamajori Célgazdaság volt, ahol főállattenyésztő, majd főagronómus, végül ügyvezető igazgató. 1993-tól a Mezőfalvai Zrt. igazgatóságának tagja, majd elnöke, 1999-től pedig a részvénytársaság vezérigazgatója lett. A cég szántóföldi növénytermesztéssel, húshasznú szarvasmarha tenyésztéssel, valamint vetőmagtermeléssel foglalkozik, közel 8000 hektáron gazdálkodnak. Zászlós Tibor 2001 és 2003 között a Hereford, Angus és Galloway-tenyésztők Egyesületének elnöke volt, 2013-tól pedig ő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős országos alelnöke, és e pozícióban az Agrárkamara 2017. december 20-i tisztújító küldöttgyűlése egyhangú szavazással megerősítette. Zászlós Tibor 2021 tavaszán nyugdíjba vonult a Mezőfalvai Mg. Zrt. éléről, így a cég életében ma már tanácsadóként vesz részt. Az agrárkamara alelnöki pozíciója mellett, 2018 novembere óta ő a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) elnöke. Zászlós Tibor a mezőgazdaság csaknem minden tevékenységében komoly tapasztalattal rendelkezik, mindezt jól mutatja az is, hogy az általa több, mint 20 évig írányított agrárvállalkozás a növénytermesztésben, a vetőmagtermelésben, valamint a húsmarhatartásban is meghatározó piaci szereplőnek számít hazánkban. Zászlós Tibor kíváló stratéga, szervező és a fiatalok elkötelezett támogatója.

Zászlós Tibor
Zászlós Tibor

A Portfolio Agrárszektor 2021 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?