2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Segítséget kapnak a magyar sertéstartók: milliárdos támogatás érkezik decemberben

Segítséget kapnak a magyar sertéstartók: milliárdos támogatás érkezik decemberben

agrarszektor.hu
A takarmányárak nagymértékű emelkedése és az összeomlott európai piac miatti rendkívül nehéz helyzetben különösen fontos a sertéstartók számára, hogy mihamarabb segítséget kaphassanak. Az Agrárminisztérium ezért megteremtette annak feltételeit, hogy idén 21,5 milliárd forint értékű, rekordösszegű állatjóléti támogatás kerüljön kifizetésre az ágazat számára. Az agrártárca a kialakult helyzet kompenzálására a sertéságazatot támogató több intézkedés bevezetéséről döntött korábban, ez a kifizetés pedig további segítséget nyújt a sertéstartóknak - jelentette ki Nagy István tárcavezető.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2021-ben eredetileg 16,8 milliárd forint állt rendelkezésre, de a válságos helyzetre tekintettel összesen 4,7 milliárd forint többletforrást tudott a kormányzat ezen a jogcímen az ágazat számára biztosítani - emelte ki a miniszter. Nagy István hangsúlyozta, Magyarország több tagállammal együtt felszólította az Európai Bizottságot, hogy éljen a felhatalmazásával, és hozzon olyan azonnali piaci intézkedéseket, amelyek megakadályozzák, hogy a sertéstartók válsága még jobban elmélyüljön, de ezt a Bizottság elutasította.

Magyarország minden lehetséges eszközzel támogatja az állattartókat, és azon belül a sertéstartókat. Ennek nyomán a decemberben aktuálisan folyósításra kerülő 2021. támogatási év III. negyedévének kifizetése - 2,7 milliárd forint - mellett, egy közel 3 milliárd forintos többlettámogatás is folyósításra kerül. A többlettámogatás kiutalása automatikusan történik. A Kincstár a sertéshízó állatjóléti támogatás 2020/2021. támogatási év IV. negyedévének, valamint a 2021/2022. támogatási év I-II. negyedévének esetében a korábbi jóváhagyó határozatok módosításával pótlólagos kifizetést valósít meg - hívta fel a figyelmet az agrártárca vezetője.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31