Kemény bejelentést tett a MOSZ: nem indulnak az agrárkamarai választáson

Kemény bejelentést tett a MOSZ: nem indulnak az agrárkamarai választáson

agrarszektor.hu
A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnöksége úgy döntött, hogy nem vesznek részt a májusi agrárkamarai választáson. A döntés hátterében az áll, hogy nem tartják megfelelőnek a választási szabályokat, illetve azokat a feltételeket, amelyek alapján be lehet kerülni a kamarai testületekbe. A MOSZ emellett megszüntetné a kötelező kamarai tagságot, helyette inkább a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához hasonlóan az önkéntes tagságot vezetnék be. Az elnökség a közleményben jelezte, hogy a fenti célok elérésének érdekében kezdeményezték az agrárkamaráról szóló törvény módosítását.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A MOSZ elnöksége bejelentette, hogy nem vesznek részt a májusi agrárkamarai választáson. A döntést az erről kiadott közleményükben azzal indokolták, hogy

a Kamara olyan választási szabályokat alkotott, hogy csak a győztes listáról lehet megyei küldötté válni, a vesztes listára szavazók - legyenek akármennyien, szerezzék meg akár a szavazatok 49%-át - képviselet nélkül maradnak, egy képviselőjük sem kerülhet be a Kamara testületeibe. Nincs érvényességi küszöb sem, nem számít hányan mennek el szavazni, a tagság töredékének a megjelenése is elég ahhoz, hogy érvényes legyen a szavazás.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A MOSZ emellett azt is nehezményezte, hogy az Agrárkamara számára nem kötelező közgyűlést tartani. Ahogy fogalmaztak,

az Agrárkamara az egyetlen olyan társadalmi, gazdasági szervezet, ahol nem kötelező közgyűlést tartani! Nem is tartanak. Ebből fakadóan a szervezetnek nincs olyan hivatalos fóruma, ahol a tagok elmondhatnák a véleményüket, megválaszthatnák a vezetőiket. Ilyen feltételekkel nem legitimáljuk sem ezt a választást, sem a Kamara képviseleti, működési rendjét. Éppen ezért a MOSZ kezdeményezi az Agrárkamaráról szóló törvény módosítását. Meg kell szüntetni a kötelező kamarai tagságot. A nemzetgazdaság teljesítményében érdemben nagyobb súlyt képviselő Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához hasonlóan önkéntes tagságot kell bevezetni. Olyan választási rendszert kell kidolgozni, amely minden tagnak közvetlen beleszólási jogot biztosít.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03