Megtudtuk: dömpingszerűen nyílnak újra ezek a pályázatok a hazai agráriumban

Megtudtuk: dömpingszerűen nyílnak újra ezek a pályázatok a hazai agráriumban

agrarszektor.hu
Az utóbbi napokban a palyazat.gov.hu honlapon megjelent tájékoztatás szerint több erdészeti vonatkozású felhívás dokumentációja módosult, amelyek értelmében ismét lehetőség nyílik támogatási kérelmek benyújtására. Az erdészeti tevékenységgel kapcsolatos pályázatok folyamatos elérhetősége érdekében, a Közös Agrárpolitika átmeneti támogatási időszakában (amely még 2022. évben is tart), folytatódik az egyes releváns felhívásoknál a támogatási kérelmek beadására nyitva álló határidők meghosszabbítása.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az alábbi összefoglaló táblázat tartalmazza a legfontosabb dátumokat:

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

I.VP5-8.3.1-17. Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok megelőzése

(A felhívás az erdőtűz, természeti katasztrófa, természeti katasztrófához hasonlítható kedvezőtlen éghajlati jelenség, egyéb kedvezőtlen éghajlati jelenség, növénykárosító vagy katasztrófaesemény által okozott erdőkár megelőzésében kívánja segíteni az erdőgazdálkodókat) - írja a NAK.

1. Új célterületek kerültek bevezetésre a Vidékfejlesztési Program (VP) módosítása alapján, amik az alábbiak:

 • "erózióvédelmet és vízvisszatartást szolgáló tókák létesítése"
 • "az erdészeti károsítók elleni biológiai, vagy vegyszeres védekezés támogatása" Ezen belül:
 • "madárodúk kihelyezése és fenntartása",
 • "a lisztharmat elleni vegyszeres védekezés",
 • "cserebogár pajor elleni védekezés",
 • "klímaállomás beszerzése".

Az új célterületek bevezetésével a felhívás több fejezete is módosult.

2. A támogatási összegek átlagosan 20-25%- -kal megemelkedtek A megnövekedett összegek 2022-ben és az azt követő években benyújtott kifizetési igénylések kapcsán kerülnek alkalmazásra. Az új tevékenyégekért kapható támogatás mértéke az alábbiak szerint alakul:

3. Kiegészült a "Nem támogatható tevékenységek" listája az alábbiakkal:

 • "Cserebogár pajor elleni védekezés esetében a vegyszer kijuttatását szolgáló tevékenységen kívüli öntözés."
 • "Mikorrhizált csemetével végzett erdősítések esetében a lisztharmat elleni vegyszeres védekezés és cserebogár pajor elleni védekezés támogatása."
 • "Az agrár-környezetvédelmi kötelezettségvállalások által lefedett területeken folytatott, mezőgazdasági vonatkozású tevékenységek."

4. Módosultak a Fogalomtárban a következő meghatározások:

 • "jogosult erdészeti szakszemélyzet" (az erdészeti szakszemélyzet és az erdészeti szakirányító vállalkozás tevékenységének és nyilvántartásának, valamint az erdészeti szakszemélyzet továbbképzésének szabályairól szóló 244/2020. (V. 28.) Korm. rendelet 7§ (1) bekezdése alapján nyilvántartásba vett természetes személy)
 • "mérési jegyzőkönyv": (Tűzpászta kialakítása, fenntartása, Víznyerőhelyek kialakítása, fenntartása, Erózióvédelmet és vízvisszatartást szolgáló tókák létesítése, Klímaállomás beszerzése tevékenységek megvalósításának hitelességét alátámasztó, a törésponti koordinátákat az Egységes Országos Vetületi Rendszerben legalább 0,5 méteres pontossággal ábrázoló vázrajzot és koordináta listát tartalmazó jegyzőkönyv. Utóbbin fel kell tüntetni a mérést végző személy nevét, a méréshez használt műszer típusát és pontosságát, tűzpászta kialakítása vagy fenntartása esetében az elkészített alakzatok hosszúságát (vonal) méterben kifejezve. A jegyzőkönyvet a jegyzőkönyv készítőjének aláírásával hitelesíteni kell.)

Új fogalom a "tóka": (a csapadékvíz visszatartására szolgáló vízgyűjtő tavacska. Olyan medence, víztározó, ahonnan a felszíni csapadékvíz lassan elszivárogva, párologva enyhíteni tudja a csapadékszegény időszakok negatív hatásait, így közvetve javítja az erdei életközösségek egészségi állapotát.)

5. Az új elemeknek megfelelően kiegészültek az egyes mellékletek.

A változott pályázati dokumentáció innen érhető el.

II. VP5-8.6.2-16. Erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységek (fiatal erdők ápolásának támogatása)

(A felhívás célja az erdők gazdasági értékének növelése olyan erdészeti beavatkozásokkal, amelyek által nagyobb mértékben képesek ellátni gazdasági értékteremtő funkciójukat. Ide kell érteni azokat a beavatkozásokat is, amelyek hatásai nem azonnal, hanem a jövőben várható fahasználatok során tapasztalhat.)

A Vidékfejlesztési Program módosítása alapján változtak a felhívás értékelési szempontjai, amely a soron következő értékelési időszak első napjától alkalmazandók. Új tehát az "Erdőgazdálkodó teljes erdőgazdálkodási tevékenységének területe", valamint az "Erdőrészlet fatermési osztálya" értékelési szempont.

A módosult felhívás dokumentációja innen érhető el.

III. VP4.-15.1.1.-17. Erdő - környezetvédelmi kifizetések

(A támogatás célja a tudatos erdő-környezetvédelmi gazdálkodási módok elterjesztése, a fafajok adaptációs készségének növelése, az egyes területeken az erdőtípus, fafaj-összetétel, illetve gazdálkodási mód megváltoztatása.)

I. A támogatást igénylőknek előírt képzési kötelezettség teljesítésének határidejét egy évvel- 2023. december 31-ig - meghosszabbították.

A módosított felhívás dokumentációja innen érhető el.

IV. VP5-8.2.1-16. Agrár-erdészeti rendszerek létrehozása

(A felhívás célja az agrár-erdészeti fásítási kedv növelése. E rendszereknek számos kedvező hatási vannak: többek közt jelentős szerepet töltenek be a mikroklíma megőrzésében, a deflációs hatások csökkentésében, így a talajvédelemben, enyhül a peszticid terhelés. Továbbá fontos élőhelyek, amelyek a biológiai növényvédelemben és a biodiverzitás növelésében is kiemelkedő szerepet játszanak. Nem utolsósorban pedig hozzájárulnak az Agrárminisztérium által kezdeményezett Országfásítási programhoz is.)

I. A kettős finanszírozás elkerülése érdekében nem jogosultak a Gyepgazdálkodással kombinált fás legelő vagy fás kaszáló újonnan történő létrehozása célterület esetében a gyepterület kaszálásáért járó támogatás igénybevételére azon támogatást igénylők, akik bizonyos felhívásokban ugyanezen tevékenységért már támogatásban részesültek.

A módosítások értelmében az alábbi két felhívással egészült ki a korábbi lista:

VP4-10.1.1-21 - Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés
VP4-11.1.1-11.2.1-21 - Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása.

A módosított pályázati dokumentáció innen érhető el.

V.VP4-15.2.1.1-16. Erdészeti genetikai erdőforrások megőrzése

(A felhívás célja, hogy a magyarországi erdészeti fafajok genetikai erőforrásainak megőrzésével a meglévő genetikai változatosságot, mint az alkalmazkodóképesség alapját és fafajaink evolúciós potenciálját hosszú távon megvédje és fenntartsa.)

I. A kifizetési igénylések benyújtására is további beadási időszakokat jelöltek meg:

augusztus 1. - december 31.
augusztus 1. - december 31.
augusztus 1. - december 31.
augusztus 1. - december 31.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 18. 06:03