Határozatlan idejű sztrájkba kezdtek a spanyol fuvarozók: egyre terjed a tiltakozás

agrarszektor.hu
Március 14-e óta útlezárásokkal sztrájkolnak a fuvarozók Spanyolországban. A határozatlan időre meghirdetett tiltakozás fő oka a dízel árának brutális emelkedése. A demonstráció és a lezárások komolyan akadályozzák az áruszállítást, az utóbbi napokban csak a frisspiaci zöldség- és gyümölcsszállítmányok 40 százaléka jutott el a madridi nagybani piacra.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A spanyol Közúti Árufuvarozók Védegylete (Plataforma para la Defensa del Sector de Transporte de Mercancías por Carretera), azaz a kis és közepes méretű fuvarozó cégeket és egyéni vállalkozókat tömörítő szövetség március 14-e óta útlezárásokkal sztrájkol Spanyolországban - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az El Pais szerint a határozatlan időre meghirdetett tiltakozási hullám legfőbb oka a dízel árának emelkedése (ez most 1,8 euró, vagyis körülbelül 672 Ft/liter). Fontos ugyanakkor, hogy a legnagyobb áruszállító cégeket tömörítő szervezetek nem vesznek részt a demonstrációban. Az útlezárások egyelőre a közúti forgalmat kevéssé érintik, viszont komolyan akadályozzák az áruszállítást a legfőbb termelő régiókból (Almeria, Valencia, Murcia, Toledo, Granada, Huelva és Malaga). Ennek következtében a legnagyobb spanyol áruelosztónak számító Mercamadrid területére csak a zöldség- és gyümölcsszállítmányok 40%-a jutott el, és bár a helyzet kis mértékben javult, még mindig komoly fennakadásokra lehet számítani. Bizonytalan az áruszállítás több kikötőben és egyes városok nagybani piacain is, mert a tiltakozás egyre terjed, és a sofőrök blokád alá vették a MercaCórdoba és a MercaGranada területét is.

Egyre bővül a tiltakozók köre

További gond, hogy a demonstráció nem csak a zöldség-gyümölcs ágazatot érinti, hanem a tejipar és az acélipar területén dolgozó kisebb fuvarozók is bekapcsolódtak az akciókba. Raquel Sanchez spanyol közlekedési miniszter asszony ráadásul olajat öntött a tűzre azzal a nyilatkozatával miszerint "tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy egy demokráciában és jogállamban egyesek erőszakot alkalmazva akadályozzák a munkavégzésben azokat, akik dolgozni szeretnének". A miniszter nem ismeri el a demonstrációt indító szervezetet reprezentatív szereplőként, mivel véleménye szerint csak az ágazatban dolgozó kevesebb, mint 5%-át képviseli. Az El Pais híradása szerint a legsúlyosabba a tejipari ágazatot érintik az útzárak, de a friss zöldség-gyümölcs szektorban is komolyak az aggodalmak a romlandó áruk célba érésével kapcsolatosan.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?