Határozatlan idejű sztrájkba kezdtek a spanyol fuvarozók: egyre terjed a tiltakozás

Határozatlan idejű sztrájkba kezdtek a spanyol fuvarozók: egyre terjed a tiltakozás

agrarszektor.hu
Március 14-e óta útlezárásokkal sztrájkolnak a fuvarozók Spanyolországban. A határozatlan időre meghirdetett tiltakozás fő oka a dízel árának brutális emelkedése. A demonstráció és a lezárások komolyan akadályozzák az áruszállítást, az utóbbi napokban csak a frisspiaci zöldség- és gyümölcsszállítmányok 40 százaléka jutott el a madridi nagybani piacra.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A spanyol Közúti Árufuvarozók Védegylete (Plataforma para la Defensa del Sector de Transporte de Mercancías por Carretera), azaz a kis és közepes méretű fuvarozó cégeket és egyéni vállalkozókat tömörítő szövetség március 14-e óta útlezárásokkal sztrájkol Spanyolországban - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az El Pais szerint a határozatlan időre meghirdetett tiltakozási hullám legfőbb oka a dízel árának emelkedése (ez most 1,8 euró, vagyis körülbelül 672 Ft/liter). Fontos ugyanakkor, hogy a legnagyobb áruszállító cégeket tömörítő szervezetek nem vesznek részt a demonstrációban. Az útlezárások egyelőre a közúti forgalmat kevéssé érintik, viszont komolyan akadályozzák az áruszállítást a legfőbb termelő régiókból (Almeria, Valencia, Murcia, Toledo, Granada, Huelva és Malaga). Ennek következtében a legnagyobb spanyol áruelosztónak számító Mercamadrid területére csak a zöldség- és gyümölcsszállítmányok 40%-a jutott el, és bár a helyzet kis mértékben javult, még mindig komoly fennakadásokra lehet számítani. Bizonytalan az áruszállítás több kikötőben és egyes városok nagybani piacain is, mert a tiltakozás egyre terjed, és a sofőrök blokád alá vették a MercaCórdoba és a MercaGranada területét is.

Egyre bővül a tiltakozók köre

További gond, hogy a demonstráció nem csak a zöldség-gyümölcs ágazatot érinti, hanem a tejipar és az acélipar területén dolgozó kisebb fuvarozók is bekapcsolódtak az akciókba. Raquel Sanchez spanyol közlekedési miniszter asszony ráadásul olajat öntött a tűzre azzal a nyilatkozatával miszerint "tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy egy demokráciában és jogállamban egyesek erőszakot alkalmazva akadályozzák a munkavégzésben azokat, akik dolgozni szeretnének". A miniszter nem ismeri el a demonstrációt indító szervezetet reprezentatív szereplőként, mivel véleménye szerint csak az ágazatban dolgozó kevesebb, mint 5%-át képviseli. Az El Pais híradása szerint a legsúlyosabba a tejipari ágazatot érintik az útzárak, de a friss zöldség-gyümölcs szektorban is komolyak az aggodalmak a romlandó áruk célba érésével kapcsolatosan.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?