Súlyos lépést tehet az Európai Bizottság a háború miatt: ez minden gazdát érintene

Súlyos lépést tehet az Európai Bizottság a háború miatt: ez minden gazdát érintene

agrarszektor.hu
Elhalasztaná az Európai Bizottság az ukrán-orosz háború miatt az erre a hétre tervezett, kulcsfontosságú javaslatok nyilvánosságra hozatalát. Az uniós agrárbiztos és a francia elnök szerint az EU-nak a megváltozott körülmények fényében újra kellene gondolnia a zöld gazdálkodási céljait. A háború miatt közben egy élelmiszerválság is kialakulóban van, különösen az ukrán és orosz gabonaimporttól függő afrikai országok vannak veszélyben.

Az uniós tagállamok mezőgazdasági és halászati ​​miniszterei is összegyűlnek 2022. március 21-én, hogy megvitassák az orosz invázió hatásait. A Politico értesülései szerint az Európai Bizottság már azt fontolgatja, hogy elhalasztja azokat kulcsfontosságú mezőgazdasági javaslatokat, amelyeket ezen a héten kellene nyilvánosságra hozni. Janusz Wojciechowski, az Európai Unió agrárbiztosa és Emmanuel Macron francia elnök ugyanakkor az ukrán-orosz háború fényében az EU zöld gazdálkodási céljainak újraértékelését kérik. A francia elnök szerint ugyanis az EU fenntarthatósági terve még az "ukrajnai háború előtti világon" alapul, a megváltozott körülményekre való tekintettel pedig módosítani kellene azon. Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke várhatóan ma fog dönteni a felvetésről.

Mindeközben érik az élelmiszerválság is. A ONE szegénységellenes kampánycsoport által közzétett legfrissebb jelentés felvázolta, hogy az ukrán-orosz háború háború milyen hatással van a világra, különösen az afrikai országokra. Az afrikai búzaimport körülbelül 50%-a Ukrajnából és Oroszországból származik, ez a szám Eritreában, Egyiptomban, Beninben, Szudánban, Dzsibutiban és Tanzániában 70%-os vagy még magasabb is lehet. A rohamosan emelkedő árak és az ellátási problémák súlyosbítják azt az élelmiszerválságot, amely a világ legsebezhetőbb embereinek millióit sújtotta már - figyelmeztet a jelentés.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 30. 06:03