Rengeteg gabona ragadt Ukrajnában: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

Rengeteg gabona ragadt Ukrajnában: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

MTI
Az ukrajnai kikötőkben felhalmozódott gabonaszállítmányok újraindításának lehetőségeiről beszélt telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Mario Draghi olasz kormányfő egy nappal azután, hogy ugyanerről az orosz elnökkel is egyeztetett - közölte a római miniszterelnöki hivatal.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A kormánypalota közleménye szerint Mario Draghi és Volodomir Zelenszkij mindenekelőtt a világ legszegényebb országait fenyegető élelmiszerválság veszélyéről beszélt. Mérlegelték az ukrajnai gabonaexport újraindításának lehetőségeit. A felek érintették az ukrajnai háború legújabb fejleményeit is, különös tekintettel az ország keleti térségére. A CNN amerikai hírtelevízió beszámolója szerint Zelenszkij egy indonéziai külpolitikai találkozón tartott internetes felszólalásában azt mondta, hogy jelenleg 22 millió tonna búza áll az ország silóiban. A mennyiség Ukrajna búzaexportjának felét teszi ki. Zelenszkij hangoztatta, hogy a szállítmányok a tengeri kikötők orosz blokádja miatt nem tudnak elindulni.

Olaszország igyekszik közvetíteni Oroszország és Ukrajna között a fekete-tengeri ukrajnai kikötők működésének újraindítása érdekében. Mario Draghi a napokban erről egyeztetett telefonon Vlagyimir Putyinnal. Ha nem sikerül elindítani az ukrajnai kikötőkben álló gabona- és élelmiszerszállítmányokat, annak "gigantikus következményei lesznek, globális méretűek és borzalmasak" - jelentette ki az olasz kormányfő a telefonhívásról beszámoló tájékoztatóján.

Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter pénteken hangsúlyozta, hogy Róma "aggódik az afrikai országokban kialakult súlyos helyzetért, mivel a többi között Tunézia és Egyiptom, melyek gabonaimportjuk 50%-át Ukrajnától és Oroszországtól veszik, máris nehéz helyzetben vannak". A belügyminiszter szerint, ha nem sikerül megoldást találni a gabonaválságra, az "nagyon súlyos humanitárius válsághoz vezethet".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?