Óriási előrelépés: 50 helyet ugrott előre a MATE az agrártudományi világranglistán

agrarszektor.hu
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) - 14 hónappal a 2021. február 1-jei megalakulása óta - 50 helyet javított a világ egyik legelismertebb felsőoktatási rangsorán, a Quacquarelli Symonds (QS) idei agrártudományi ranglistáján. Az 50 helyes előrelépés mögött az egyik legfontosabb tényező a munkáltatói hírnév konzisztens erősödése - a munkaerőpiac visszaigazolja az Egyetemen tavaly év elején elindult integrációs és fejlesztési folyamatokat -, a másik pedig az intézmény tudományos teljesítményének növekedése.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A felsőoktatási tevékenységeket minősítő brit Quacquarelli Symonds (QS) 2022. április 6-án tette közzé az aktuális QS World University Ranking ranglistáját. Az agrártudományi rangsorban (QS Agriculture & Forestry Subject Ranking) 2022-ben 1225 egyetemet elemeztek a rangsorkészítők, melyek közül a legjobb 410 intézmény került fel a listára (legjobb 33%). A 2021-es rangsorhoz képest egyébként százzal több intézményt vizsgáltak az agrártudományi kategóriában (1125-ről 1225-re nőtt ez a szám). Az agrártudományi lista 410 legjobb rangsorolt intézménye közé 5 magyar egyetem került be. Közöttük megosztott első helyet ért el a MATE a Debreceni Egyetemmel közösen.

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy a rangsor az egyetemek tudományos teljesítményét és nemzetközi hírnevét tükrözi, valamint fontos tájékozódási pontot ad a nemzetközi hallgatóknak és oktatóknak. A QS tudományterületi rangsorra való felkerülés kritériumai nagyon specifikusak és szigorúak, ezért örömteli fejlemény, hogy az agrártudományi kategóriában a MATE nemcsak megőrizte helyét a legjobb 410 intézmény között, hanem a 2021-es eredményéhez képest 50 helyet előrelépve, a 201-250. pozíciót szerezte meg.

Így 2021-ben a MATE a világ legjobb 23%-ában, 2022-ben a legjobb 17%-ban végzett az agrárképzéseket kínáló egyetemek kategóriájában, ezzel 6%-ot javított relatív pozícióján

- emelte ki Gyuricza Csaba.

A Quacquarelli Symonds 51 féle tudományterületi rangsort ("Subject Ranking") állított fel, amelyek az adott tudományterületen legkiválóbb teljesítményt mutató és legerősebb hírnévvel rendelkező intézményeket foglalták magukba. A lista összeállításakor több szempontot vettek figyelembe: a tudományos hírnevet, a tudományos munkák idézettségét, az oktatók publikálási termelékenységét és impaktját, valamint a munkáltatók értékelését.

A QS mellett nyilvánosságra hozták a globális rangsor, a World University Ranking 2022-es rangsorát is, melyben 1673 intézményt vizsgáltak, s amelyek közül a legjobb 1300 került fel a publikált rangsorra. Ezek közül a MATE a 801-1000-ik helyen végzett, javítva ezzel az 1000+ kategóriában elfoglalt pozícióját, így a világ legjobb ezer felsőoktatási intézménye között kapott helyet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?