Megtudtuk: ők kapták idén a legtöbb agrártámogatást Magyarországon

Megtudtuk: ők kapták idén a legtöbb agrártámogatást Magyarországon

agrarszektor.hu
2022 első negyedévében is a szántóföldi növénytermesztés támogatása volt a meghatározó az agrárágazatok között, a támogatások több mint 40 százaléka jutott ugyanis ide. Ezzel szemben az állattenyésztők a források alig egyötödét használhatták fel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2022-ben agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra több mint 800 milliárd forint áll rendelkezésre, ami 6,6 százalékos növekedést jelent az előző évi keretösszeghez képest - írja az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) pénzügyi összefoglalójára hivatkozva a Világgazdaság. Március 31-ig agrár- és vidékfejlesztési támogatások címén 260,4 milliárd forintot fizettek ki a gazdálkodóknak, ami jelentős növekedés az egy évvel korábbi 130,5 milliárd forinthoz képest. A folyósított támogatási összeg 78,7 százaléka (204,8 milliárd forint) európai uniós forrásból származott, 21,3 százalékát (55,6 milliárd forint) pedig hazai költségvetésből fizették ki. Az összes agrártámogatáson belül a közvetlen termelői támogatások részaránya 7,1, a vidékfejlesztési és halászati támogatásoké 2,6 százalékponttal emelkedett, míg a nemzeti támogatásoké 9, a piaci és egyéb támogatásoké 0,7 százalékponttal csökkent 2022-ben. 

A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a termelőknek nyújtott közvetlen támogatások (134,3 milliárd forint) domináltak az agrár- és vidékfejlesztési támogatások között. Ennek több mint felét a zöldítési komponens tette ki. Az előző év azonos időszakában kifizetett összeghez képest 76,2 milliárd forinttal többet folyósítottak március 31-ig, ami a kifizetési rendből adódik. Az alaptámogatás és a zöldítés után a termeléshez kötött állattenyésztési támogatások domináltak, ezen a jogcímen 17,2 milliárd forint került a gazdálkodókhoz. Ennek az összegnek a kétharmadát, 11,4 milliárd forintot az anyatehéntartás támogatására fizették ki, ezt követte az anyajuhtartás (2,9 milliárd forint), a tejhasznú tehéntartás (2,2 milliárd forint) és a hízottbika-tartás (0,7 milliárd forint) támogatása.

A nemzeti támogatások jogcímeire 30,2 milliárd forintot fizettek ki az első negyedévben. E támogatások között kiemelt szerepe van az állatjóléti támogatásnak, melynek keretében 5,2 milliárd forintot vettek igénybe a sertés- és baromfiágazat vállalkozásai. Az egyes állatbetegségek megelőzésére, leküzdésére 4,5 milliárd forintot fordítottak. A termelőket ért agrárkárok enyhítése a gazdálkodók befizetéseiből és az azt kiegészítő hazai költségvetésből valósul meg. A tárgyévben az agrárkárenyhítésre folyósított összeg meghaladta a 11 milliárd forintot.

A Vidékfejlesztési Program kifizetései 2022 első negyedévében meghaladták a 92 milliárd forintot. A nemzeti támogatásokra 30,2, a piaci és egyéb támogatásokra együttesen 3,1 milliárd forintot folyósítottak az év első három hónapjában. A VP keretében tárgyieszköz-beruházásra 29,9 milliárd, az agrár-környezetvédelmi és éghajlattal kapcsolatos intézkedésekre pedig 16,1 milliárd forintot fordítottak. Ezek együtt a kifizetések 49,9 százalékát tették ki. Az eszköz-beruházásokon belül az élelmiszeripar 6,7 milliárd forint támogatásban részesült. További 10,1 milliárd forint jutott erdőterületek fejlesztésére, 8,9 milliárd forint az alapvető szolgáltatásokra és a falvak megújítására a vidéki térségekben. A Natura 2000 és a víz-keretirányelvhez kapcsolódó kifizetések, valamint a mezőgazdasági üzemek és a vállalkozások fejlesztésének támogatása is meghaladta a 7 milliárd forintot. A tárgyévi kifizetéseket összevetve a 2021. év azonos időszakával elmondható, hogy egyedül a LEADER helyi fejlesztéseknél mérséklődött némileg a kifizetés, az összes többi intézkedés esetében növekedés mutatkozott.

Az egyes ágazatok támogatottságát vizsgálva elmondható, hogy a szántóföldi növénytermesztés részesedése volt meghatározó már 2022 első negyedévében is, a támogatások több mint 40 százalékát kapta az ágazat. Míg az állattenyésztők a támogatások alig egyötödét használhatták fel, a kertészet részesedése pedig csupán 4,1 százalék volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03