Fontos változás élesedett az osztatlan közös földtulajdonok ügyében

Fontos változás élesedett az osztatlan közös földtulajdonok ügyében

agrarszektor.hu
2022. július 1. napjától változott a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Fftv.) 36. § (1) bekezdésében szabályozott hatósági jóváhagyáshoz nem kötött szerződések köre. A közelmúltban bevezetett módosítással kikerült a jóváhagyásmentes tulajdonszerzések köréből az az eset, amikor az egyik tulajdonostárs szerzi meg a többi tulajdonostárs tulajdoni illetőségét úgy, hogy egyúttal meg is szűnik az osztatlan közös tulajdon. A gyakorlatban ez többnyire akkor fordul elő, amikor az egyik tulajdonostárs "kivásárolja a többieket."

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az ilyen szerződéseket ez idáig nem kellett megküldeni a mezőgazdasági igazgatási szervnek jóváhagyásra, hanem egyből be lehetett nyújtani az ingatlanügyi hatósághoz a tulajdonjog bejegyzés iránti kérelmet. A jövőben már nem lehet automatikusan kezdeményezni a tulajdonosváltozás átvezetését az ingatlan-nyilvántartásba, hanem minden esetben - csakúgy, mint egyébként is a föld adásvétele esetén - a felek aláírásától számított 8 napon belül a mezőgazdasági igazgatási szerv részére meg kell küldeni jóváhagyás céljából a szerződést. Ezt egészíti ki az a módosítás is, mely a Fftv. 20. § b) pontját érinti, mégpedig amikor az osztatlan közös tulajdon megszüntetését eredményezi az ügylet, ezentúl már nem elegendő pusztán tulajdonostársnak lenni ahhoz, hogy mások ne tudjanak elővásárlási jogukkal élni, hanem új elvárás, hogy már 3 éve a föld társtulajdonosa legyen a teljes ingatlant megszerző fél - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A módosítás hivatalos indokolása úgy szól, hogy "a visszaélések megelőzése érdekében csak abban az esetben nem gyakorolható az ügylet vonatkozásában elővásárlási jog, ha olyan tulajdonostárs vásárolja ki a tulajdonostársai tulajdoni hányadát, aki legalább három éve tulajdoni illetőséggel bír az adott ingatlanban". Fentiekből következik, hogy abban az esetben, amikor a vevő, "akinek kezén egyesül a föld" még nem tulajdonostárs 3 éve, akkor az ilyen szerződést a mezőgazdasági igazgatási szerv előzetes, ún. közzétételre való alkalmassági vizsgálata után, a jegyző hirdetményi úton közli az adásvételi szerződést a törvényen vagy megállapodáson alapuló elővásárlási jog jogosultjaival. Ez azért is szükséges, mert az ilyen szerződés esetén, amikor a vevő még csak rövid ideje társtulajdonos, biztosítani kell az elővásárlóknak, hogy megismerjék az ügyletet és esetlegesen elfogadó nyilatkozatot tegyenek.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?