Fontos bejelentést tett Nagy István a népszerű pályázatról: ez rengeteg gazdát érint

Fontos bejelentést tett Nagy István a népszerű pályázatról: ez rengeteg gazdát érint

agrarszektor.hu
Az idei év minden korábbit felülmúlóan teszi próbára a magyar gazdák erejét, de egységre van szükség a magyar agráriumban - mondta Nagy István agrárminiszter a 31. Farmer-Expon Debrecenben. A miniszter kiemelte, nehéz helyzetben vannak a gazdák, de a széthúzás helyett erőt kell teremteni. A rendkívüli időjárási körülmények rendhagyó intézkedéseket igényelnek, és nem feledkeznek meg a legkisebb gazdálkodókról sem - hangsúlyozta.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A miniszter bejelentette, hogy a mezőgazdasági kistermelők számára, tevékenységük támogatása és bővítése érdekében újranyitják azt a pályázatot, amelynek keretében 15.000 eurónak megfelelő forintösszegű, öt évre nyújtott, egyösszegű átalány támogatást biztosítanak - írja közleményében az Agrárminisztérium. Fontos könnyítés, hogy a pályázathoz önerő nem szükséges. A miniszter beszélt arról is, hogy ma már nem gazdálkodhatnak úgy, ahogy az elődeik gazdálkodtak, változni és változtatni kell, nyitottnak kell lenni a változásra.

A csapadékhiánnyal és a szárazsággal kapcsolatban a miniszter felhívta a figyelmet az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs eddigi intézkedéseire is. Kifejtette, a hiteltörlesztési moratórium lehetőséget biztosítanak 2023 év végéig az arra rászoruló mezőgazdasági vállalkozások számára. Emellett a mezőgazdasági aszálybiztosításoknál a kormány felgyorsítja és rugalmasabbá teszi a biztosítói kártérítési folyamatot. Továbbá az aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozására 3 milliárd forint értékű támogatást különített el a kormány. Az aszály okozta károk mérséklésére szolgál az öntözést kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására szánt 1,4 milliárd forintos többlettámogatás. Végül, de nem utolsó sorban pedig az öntözni kívánó termelők a rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, a hatóság azokat automatikusan engedélyezi - sorolta a tárcavezető.

Nagy István kitért arra is, hogy a termőföld használatához kapcsolódó megszokásaink egy részét is felül kell vizsgálnia a gazdálkodóknak a vízmegtartás érdekében. A vízvisszatartást elősegítő földhasználatra van szükség, a megfelelő művelési mód megválasztása kulcskérdéssé vált. Át kell azt is gondolni, hogy ilyen időjárási körülmények között milyen szárazság tűrő növénykultúrák termeszthetők. A gazdák ebben a helyzetben bátran támaszkodhatnak a hazai genetikai állományra - húzta alá a miniszter.

Címlapkép forrása: Fekete István

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?