Fontos bejelentést tett Nagy István a tűzifaprogramról: ez rengeteg magyart érint

Fontos bejelentést tett Nagy István a tűzifaprogramról: ez rengeteg magyart érint

MTI
Zavartalanul zajlik a tűzifaprogram az országban, minden erdőgazdaság erejét megfeszítve azon dolgozik, hogy kielégítse a lakossági igényeket - mondta az agrárminiszter Budapesten egy sajtótájékoztatón.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Nagy István ugyanakkor jelezte, olyan igénybevételnek van kitéve az állami erdőgazdaság, amely nagyságrendileg magasabb mint egy normális fűtési szezonban. Arra is rámutatott, hogy az egyes erdőgazdaságok eltérő nyomás alatt vannak. Példaként említette, hogy a Pilisi erdőgazdaság területén él a magyar lakosság 30%-a, miközben a kitermelhető fa mennyisége az összes erdő 5%-a.

Ezért úgy döntöttek, hogy az eltérő igénybevételű területekre munkatársakat, gépeket csoportosítanak át, hogy a fakitermelés intenzitását növelni tudják. Az erdőgazdaságok szolidaritását jelzi, hogy mindezek mellett még hatósági áras tűzifa alapanyaggal is kisegítik egymást. A miniszter jelezte, több mint 23,5 ezer köbméternyi fa kelt útra a múlt hét végén és érkezik meg a napokban a különböző átrakó helyekre, hogy a lakosság eltérő igényeiből eredő nyomást zökkenőmentesen ki tudják elégíteni.

A lakossági igények maximális kiszolgálása érdekében előre veszik azoknak az igényét, akik csak a tűzifára vannak berendezkedve, csak ezzel tudják megoldani a fűtést. Azoktól akiknek már van - tűzifa - tartaléka, a miniszter türelmet kért, hiszen a kitermelés folyamatos. Mindenki garantáltan hatósági áron fogja megkapni a tűzifáját, az igényelt mennyiségben - jelentette ki az agrárminiszter.

Nagy István arra is kitért, hogy tárgyalást kezdeményeztek a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) vezetőivel, hogy a magánerdő gazdaságok is fokozzák a termelést. A miniszter szerint nagy segítséget jelent az, ha a tüzép telepeket ki tudják szolgálni, hiszen többen nem tűzifa alapanyagot, hanem "konyhakész" tűzifát szeretnének vásárolni, ez utóbbit pedig a tüzépeken meg tudják tenni.

Reinitz Gábor, a Pilis Parkerdő Zrt. vezetője elmondta, hogy a parkerdő a főváros térségében 65 ezer hektárt kezel, ez 11 millió köbméternyi élőfa készletet jelent, amely évente 270 ezer köbméterrel gyarapodik. Ebből évente 180-190 ezer köbméternyi faanyagot termelnek ki, amelynek több mint a fele lakossági tűzifa. Hangsúlyozta, hogy a Pilisi Parkerdőnél a lakosság kiszolgálása folyamatos, aki a parkerdőnél bejelenti az igényét, az fához fog jutni a program feltételei szerint.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy sokan úgy adják le megrendeléseiket, hogy korábban még nem, vagy pedig régen fűtöttek fával. A parkerdő vezetője mindenkit arra kért, hogy ellenőrizze a fűtőberendezését, gondolja át, hogy az igényelt faanyag mennyisége elfér-e az adott tárolóhelyen, valamint, hogy tud-e biztosítani megfelelő szállítóeszközt, ugyanis a tűzifát a vevőknek kell hazaszállítaniuk.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 20. 13:28