Te is fával fűtesz otthon? Óriásit bukhatsz, ha erre most nem figyelsz oda

Te is fával fűtesz otthon? Óriásit bukhatsz, ha erre most nem figyelsz oda

agrarszektor.hu
A magyar háztartások nagy részében mindig a fa az egyik legkedveltebb fűtőanyag. A szakemberek szerint ez annak köszönhető, hogy a tűzifával lehet a legnagyobb hőenergiát előállítani, méghozzá a legkedvezőbb áron. Ehhez azonban nem mindegy, milyen fát választ az ember. De vajon milyen fával érdemes fűteni tél idején? És hogyan kell azt tárolni? Most kiderül.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ha az ember fával szeretne tüzelni, akkor - a megfelelő kazán beszerzése és beszerelése után - az első lépés a vásárlás, amit érdemes megfontolni és jól körüljárni. Napjainkban már az interneten is számtalan helyről lehet fát venni, azonban nagyon elővigyázatosnak kell lenni, nehogy csalókba fusson az ember - olvasható a HelloVidék oldalán. Számtalan olyan esetet hallani, hogy jó minőségű száraz fa helyett nagyon magas víztartalmú, frissen vágott fát adtak el. Éppen ezért törekedni kell arra, hogy mindig ellenőrzött minőségű fát vegyen az ember.

Persze a tűzifa esetében is igaz, hogy akkor jár az ember a legjobban, ha helyi termelőtől (erdőgazdálkodók) vagy helyben működő kereskedőtől vásárol, hiszen kisebb lesz a szállítási költség (ami a környezet mellett a pénztárcát is kíméli) és probléma esetében később is könnyen megtalálható a kereskedő. A Tűzifát okosan telephely keresőfelületén (ami a weboldal alapbeállítása) az ember megadhatja a lakhelyét, valamint azt, hogy hány kilométeres körzetben keres erdőgazdálkodót vagy kereskedők telephelyeit. Az eredményeket listázza a felület, de megjeleníthetőek térképen is. Ha már tudja valaki, milyen tűzifát szeretne vásárolni, akkor a fatermék kereső funkciót érdemes használni, ahol a tűzifa feldolgozottságára, kiszerelésére (például sarangolt vagy ömlesztett konyhakész) is rá lehet keresni.

Mennyibe kerül most a tűzifa?

Korábban még erdész szakembereknek is komoly kihívást jelentett, ha különböző tűzifa hirdetések árait össze akarták hasonlítani egymással. A Nébih vonatkozó online piactéren ezért az árak tömör köbméterben szerepelnek, ami egy 1x1x1 méteres tömör fakocka mennyiségét jelenti. Emellett a hirdető megadja azt is, hogy milyen formában (méteres, aprított, hasított, kalodába rakott, stb.) szállítja majd ki a megvásárolt faterméket. Azon persze nem szabad meglepődni, hogy a konyhakész, hasított, 25 centiméteres tűzifa tömör köbméterre vonatkozó ára magasabb, mint a méteres, sarangolt tüzelőé, hiszen a feldolgozásnak többletköltségei vannak. (Ezt természetesen megspórolható, ha valakinek van kedve, ideje, motorfűrésze és egy jó fejszéje.)

Milyen méretben, avagy kuglizott vagy hasított fát rendeljen az ember?

A méret kérdése akkor merül fel, ha feldolgozott (kuglizott, hasított) tűzifát vásárolna valaki. A megválaszolásához pedig csak meg kell mérnie a tüzelő berendezés tűzterének méreteit. Ezek után már csak arra kell figyelnie, hogy ne vegyen túl kicsire darabolt fát, mert „hamarabb ellobban”, de kerülje a túl hosszút is, mert csak azzal is csak a gond van.

Milyen fával a legjobb fűteni?

A különböző fafajcsoportok (keménylombos, lágylombos, fenyő) fűtőértéke és ára jelentősen eltér egymástól. A lágylombos és fenyő fafajok mindig olcsóbbak, hiszen fűtőértékük is alacsonyabb. Ellenben nagyobb tároló helyre van szükség és többször kell a tűzre is rakni, ha ezekkel fűt valaki. Fafajcsoporton belül a választás már inkább ízlés dolga, bár vannak kisebb különbségek. A bükknek vékony a kérge, kevés a hamuja, ha viszont nem teljesen száraz, könnyen gombásodik és befülled a tárolás ideje alatt. A tölgynek jó az illata, a csernek szép a lángja, magas a fűtőértéke, akárcsak a gyertyánnak, amit viszont nehezebb hasítani. Az egyes fafajok fűtési tulajdonságairól a Nébih EUTR vásárlói információs oldalán elérhető kiadványában olvashatóak további részletes adatok.

Kerülni kell a frissen kivágott, nedves fát!

A szakemberek azt tanácsolják, hogy érdemes már a tavasszal beszerezni a téli tüzelőt. A frissen kivágott fa víztartalma ugyanis meglehetősen magas, ezért célszerű úgy megvásárolni az őszi, vagy inkább a következő évi tüzelőt, hogy a fának legyen ideje kiszáradni. A fának ugyanis sokkal magasabb szárazon a fűtőértéke, hiszen a nedves tüzelőnél az energia jó része a víz elpárologtatására fordítódik. Így a költségek akár 30%-át is meg lehet spórolni. Ha az ember már megvette a tűzifát, akkor viszont nagyon nem mindegy, hogyan tárolja!

 • Alapvető szabály, hogy óvni kell a fát a közvetlen csapadéktól, nedvességtől!
 • A tároló legyen fedett. Bár nyáron még elfogadható, ha nem fedett, de ősztől már el kell pakolni száraz helyre.
 • A fatárolóban a megfelelő szellőzés kulcsfontosságú. A szabadon járó levegő segíti a fa megfelelő száradását.
 • A teljesen zárt hely nem ideális a tűzifának, mert nem lesz elegendő levegő a száradáshoz. Célszerűbb inkább kiugró vagy féltető alatt tárolni.
 • Pincében, garázsban vagy rosszul szellőző helyen csak száraz tűzifát szabad tárolni, ellenkező esetben a fa befülled és egy része elkorhad.
 • A tűzifát “konyhakész” állapotban, felhasogatva kell elrakni.
 • Mindenképp hasznos, ha az ember lekérgezi a fát. Ha ugyanis méterben, kérgestül hagyja a tűzifát, az sokkal lassabban szárad, hiszen a kéreg nem engedi át a nedvességet.
 • A farakás alá mindig keretet kell tenni, vagy rácsot támasztékokkal! Így létrejön egy 15-20 cm-es légáteresztő réteg, ami megakadályozza, hogy a fa felszívja a föld nedvességtartalmát, és így az alsó rétegek is megfelelően tudnak szellőzni. A nedves földdel érintkező fa ráadásul jóval előbb korhadásnak indul.
 • A farakás mögött hagyni kell egy 5-10 cm-es levegőrést, ezzel a levegő itt is át tudja járni, egyenletesen szárad, és nem korhad el.
 • Ha valakinek van rá lehetősége, a tárolót déli irányba tegye, hogy minél több napsütés érje a tűzifát.

Érdemes-e külön költeni a tárolásra?

A tűzifa kültéri tárolásánál fontos, hogy az ember megóvja a fát a nedvességtől. Erre egy fedett terasz is alkalmas, de aki akar, készíthet fedett tárolót is. Aki viszont nem bajlódna ezzel és a teraszát se zsúfolná tele, akkor vásárolhat is erre készült tárolókat, amit a kert vagy udvar bármelyik pontján el lehet helyez. De milyen áron és hol lehet ilyen tűzifatárolókat venni október második hetében:

 • A Praktiker online kínálatában található fahasáb tároló 19 990 forintért, fenyő alakú fatárol 14 990 Ft/db áron. Nagyságtól, anyagtól függően.
 • A Bauhaus webshopjában már nagyobb, fedett tárolók vannak, 23 990-82 990 Ft/db áron. Nagyságtól, anyagtól függően.
 • Az OBI online shopjában szintén megtalálhatóak a nagyobb, fedett tárolók, ezek ára 46 990-251 090 forint között mozog. Nagyságtól, anyagtól függően.
 • A Biano.hu oldalán is vannak tárolók, itt 16 150-147 220 forint között mozog az áruk. Nagyságtól, anyagtól függően.
 • Az eMag kínálatában tűzifatárolók 24 705-69 256 forint között vannak.

Kellemetlen meglepetések is lehetnek a farakásban

Azok, akik kazánnal, kandallóval, kályhával fűtenek, sokszor találják szembe magukat azzal a problémával, hogy bizony kártevők költöznek a farakásokba. Ez nem csak azért jelent problémát, mert esetleg a fában is kárt tesznek, hanem azért is, mert a fával együtt a házba is bekerülhetnek, így ott is elkezdhetik a pusztítást. Szerencsére van néhány módszer,ami csak néhány percet vesz igénybe, és amit érdemes mindig alkalmazni, ha megvásárolta az a téli tüzelőt. És hogy melyek ezek?

 • A tűzifát a lakóépülettől távol kell tárolni: a fatuskókat soha nem szabad a ház vagy más épületek mellett vagy közelében tárolni, mert a kártevők könnyen átfúrhatják magukat a lakásba is. Így tehát, ha a fát közvetlenül a ház közelébe helyezi el valaki, azzal egyenesen beinvitálja a rágcsálókat, rovarokat az otthonába. Érdemes ezért legalább 4-5 méter távolságot tartani a farakás és az épületek között.
 • Érdemes alátéteket kihelyezni: a farakásokat nem érdemes közvetlenül a földre halmozni. Betontömbök, téglák tökéletesen használhatók arra a célra, hogy az ember megakadályozza, hogy a fa közvetlenül érintkezzen a talajjal. Azzal, hogy a fa nem érintkezik a földdel, nem csak a kártevők nem fognak hozzáférni, de lesz elegendő tér a szellőzéshez is, így nem fog nedvesedni, rohadásnak indulni a fa.
 • Kerülni kell az élő fákat: Nem szabad a farakást élő fák közelében vagy azok alatt felhalmozni, mert az ezeken élő rovarok, kártevők, bogarak, befészkelhetnek a tüzelőbe is.
 • Soha nem szabad tűzifát tárolni a házban, kazánházban: a tűzifát nem szabad tárolni sem lakásban, sem alagsorban, de még a garázsban sem. Ezek a rakások vonzó menedékek lehetnek a rágcsálók, bogarak számára, így a darabok között megbújva senki nem szeretne velük szembetalálkozni. Éppen emiatt, a tökéletes tárolás erre a kert.
 • Folyamatos ellenőrzés: érdemes a rakást átrendezni, folyamatosan újrapakolni, mert ezzel az ember nemcsak átfésüli a terepet, de ellenőrizheti, hogy jelen vannak-e kártevők. Emellett mindig forgatva könnyebben szárad a nedves fa. Hiszen így mindig másik darab kerül felülre, ezért más oldalával kell bepakolni újra a rakásba a tűzifát.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 18. 06:03